Vänsterframgång på Irland

Sitter på tåget mellan Lund och Göteborg. Igår hade jag ett trevligt litet möte med vänsterpartister i Simrishamn, ikväll blir det ett offentligt möte med vänsterpartiet i Vänersborg. Lite speciellt eftersom jag växte upp i den lilla staden vid Vänerns sydspets och det var där jag blev politiskt aktiv när jag vågade mig ner på partilokalen som 13-åring och snart sögs upp i ungdomsförbundet. Fick en litet minne från den tiden när jag stod på perrongen i Lund. 1979 var jag där för första gången på samma perrong, då åkte vi hem i Linje 3:s specialtåg från Barsebäcksmarchen trötta men upplivade. Ett tag sedan nu.

Det irländska valsystemet måste vara ett av de mer svårbegripliga med sina valkretsar och första och andrahandsröster. Någon gång ska jag lära mig hur det fungerar. Helt klart är i alla fall att valet till parlamentet som nu räknas färdigt är en stor framgång för landets traditionellt svaga vänster. Högerregeringen som ledde landet in i den ekonomiska katastrofen bestraffas skoningslöst av väljarna. Högerpartiet Fianna Fail tappar de flesta av sin mandat, de tar bara ett enda mandat i Dublin. De gröna som också har ingått i regeringen raderas ut helt ur parlamentet. Så går det för gröna partier som ger upp sin politik och sin EU-kritik för maktens skull (se och lär MP!). Segrare är Labour och borgerliga Fine Gael som går fram rejält och lär få bilda regering. Vänsternationalistiska Sinn Fein ökar starkt till 13 mandat medan fyra vänsterföreträdare från vänsteralliansen tar plats i parlamentet. Sammantaget ser det ut som en rejäl vänstersväng när 154 av 166 mandat har fördelats. Grattis Irland.

2 reaktion på “Vänsterframgång på Irland

 1. Vi fick in 5 personer fran United Left Alliance. Det ar extremt bra fran att inte ha haft nagra representanter alls. Tack for gratulationerna!
  Tyvarr ar Fine Gael annu mer hoger an Fianna Fail men nu har vi iallafall 5 roster som talar for oss i riksdagen. Nu kommer de inte undan med vad som helst langre. Dessutom kommer de som tidigare hade platser i county councils och Joe Higgins som satt i EU parlamentet kunna ersatta sina platser med en person fran deras egna parti sa det blir fler som far in foten och kan oka sina chanser till nasta val!

  MVH
  Hannah (fd medlem i ung vanster i Sverige och numera bosatt pa Irland och medlem av People Before Profit.)

 2. Hur kan det ses som en framgång att ett europeiskt folk återigen måste emigrera för att överleva?

  Om jag inte minns fel var det irländarna som pga sin konstitution var de enda som fick rösta i den europeiska fascistunionens fördrag nyligen? Rösta och rösta igen tills de röstade ”rätt”? Hur i helvete kan någon, oavsett partifärg, hålla masken inför ett sådant diktatoriskt förfarande och låtsas som om det regnar?

  Vi lever i en totalitär marknadsdiktatur där politbyrån i €USSR bestämmer vad vi skall tänka. Frid över dig broder med förhoppningen, över en panerad ost på Gyllene Prag, att du för partiet ut ur den pissliberala skitdimman, snart är det dags att riva Bastilljen här också…

Kommentera