Upproret sprider sig till Marocko

I skymundan an dramatiken och tragedin i Libyen har upproret i Nordafrika nu spridit sig till Marocko. I söndags hölls en nationell protestdag med manifestationer över hela landet, de flesta helt fredliga. Plötsligt vågar folk tala öppet, på nätet och gatan, mot kungens makt och vanstyret av landet.

Västsaharaktionen ger en intressant rapport och kan också berätta att Marocko nu flyttar ner ännu fler ockupationssoldater i Västsahara. En demokratisering i Marocko är sannolikt det bästa som skulle kunna hända även för de ockuperade i västra Sahara. I grunden har vanliga marockaner inget att vinna på att ockupera ett annat land. Intresset av demokrati, rättvisa och utveckling är det samma för marockaner och saharier. Denna marockanska hemsida ger en intressant överblick över protesterna.

Läs mer om upproret i Nordafrika; DN, SvD, Aftonbladet, Expressen och GP.

Igår lämnade jag in följande två skriftliga frågor till regeringen med koppling till ockupationen av Västsahara;

Rabab Amidane är politisk flykting i Sverige. Hon tvingades fly från Västsahara efter att hon varit aktiv för mänskliga rättigheter och mot Marockos illegala ockupation av landet. I Västsahara har hon fängslats och misshandlats av polisen för sin aktivism för sitt folks frihet.

I dag fortsätter Marocko att förfölja Rabab Amidane i Sverige. Vid ett flertal tillfällen har hon fått brev, telefonsamtal eller blivit uppsökt personligen med mer eller mindre hotfulla budskap. Syftet är uppenbarligen att försöka skrämma henne från att delta i aktiviteter för Västsaharas frihet. De som trakasserar henne har sannolikt kopplingar till Marockos ambassad i Stockholm och/eller landets säkerhetstjänst.

Jag vill fråga justitieministern Beatrice Ask:

Vad avser ministern att göra, inklusive att ta upp frågan direkt med Marockos företrädare, för att en politisk flykting som Rabab Amidane inte ska hotas eller trakasseras i Sverige?

I slutet på januari utvisades tre svenska studerande och en lärare från Jakobsbergs folkhögskola från det ockuperade Västsahara till Marocko av marockansk polis. Gruppen besökte det ockuperade Västsahara för att tala med MR-aktivister och dokumentera Marockos övergrepp mot lokalbefolkningen i samband med protesterna 2010. Den marockanska polisen kunde inte uppge den rättsliga grunden för att de tvingade gruppen att lämna landet.

Denna utvisning är ett i raden av exempel på att svenskar utvisas ur Västsahara eller förhindras inresa i området. Tidigare har även svenska journalister och riksdagsledamöter förhindrats att besöka det ockuperade landet.

Jag vill fråga utrikesministern Carl Bildt:

Vad avser ministern göra, bl.a. genom direkta kontakter med företrädare för Marocko, för att svenska medborgare ska kunna besöka det ockuperade Västsahara?

10 reaktion på “Upproret sprider sig till Marocko

 1. Det vore ju inte fel om upproret (i något lugnare former) också kunde sprida sig till de Europeiska monarkierna, så även folket i de länderna äntligen kan få välja sin statschef i fria val.

 2. I västvärlden väljer vi än så länge våra ledare med jämna mellanrum
  Hur valen utfaller kan ju diskuteras
  Kungahusen är endast representativa och är faktiskt de enda som vare sig får rösta eller ha något inflytande politiskt
  Jag stöder mellanösterns kamp för frihet även om de sedan ”väljer fel”
  I ett demokratiskt samhälle kan de ju iallafall välja igen om det inte blir till belåtenhet

 3. Pingback: Bidragspartiet M och den lilla knähunden « Ett hjärta RÖTT

 4. @Mållgan: genom parlamenten kan man väl i Europa demokratiskt ändra styrelseskick från monarki till exempelvis republik, om nu folket skulle vilja det?

  Om en liten grupp med våld skulle avsätta kungar skulle det väl inte kallas demokrati, utan snarare oligarki (fåmannavälde)?

 5. Pingback: Carl Bildt och Fidel Castro om Khaddafi…

 6. Pingback: Även i Grekland gör man uppror | Svensson

 7. Pingback: Khaddafi mördare.

Kommentera