Revolutionen sänds på TV

Det brukar sägas att revolutionen inte kommer att sändas på TV. Det är uppenbarligen inte sant. Jag kan inte låta bli att se på Al Jazeeras engelska sändning och ser hur revolutionerna utvecklas timme för timme i arabvärlden och förhoppningsvis även Iran. Förut irriterade jag mig på att jag hade får många TV-kanaler som jag aldrig hann se, nu är jag glad att jag lät mig övertygas av försäljaren från kabelbolaget. Svenskt TV i all ära, men jämfört med Al Jazeera så har de inte så mycket att komma med i att bevaka det som nu sker. Att skriva är svårt, det blir inaktuellt direkt.

Idag är det Libyen som jag inte kan låta bli att följa. Det är hårdare och brutalare än i Tunisien och Egypten. Diktaturen är så mycket värre och svårare att påverka utifrån. När man ser bilderna på hur de har släppt loss utländsk legosoldater mot det egna folket så inser man att Kadaffis grymhet är i en klass för sig. Men nu ser det ut som om revolutionen är på väg att lyckas även där. Demonstranterna verkar ha stormat TV-huset, demonstrationerna tar fart även i Tripoli, Benghazi är befriat, oljearbetarna går i strejk och soldater verkar gå över till demonstranterna. Frågan är om Kadaffi lämnar landet redan idag. Alternativet verkar vara fullt inbördeskriget.

Kan Libyen falla så går ingen diktator i regionen säker.

läs mer i DN, SvD, Aftonbladet och Expressen.

9 reaktion på “Revolutionen sänds på TV

 1. Mat och matpriser spelar roll i detta drama tror jag.
  ”När krubban är tom bits hästarna”
  Vi sänker vår produktion av livsmedel så att uländerna ska
  komma igång bättre var tanken men men………………………..

 2. Pingback: Om Khaddafis vapenmånglare…

 3. Pingback: Lasses blogg » Galningar med makt är farliga

 4. Hoppas att vanligt folk snart får det lite bättre materiellt och framför allt att de får frihet. För att lyckas framöver så tror jag man behöver någon form av socialdemokrati samt att religiositeten tonas ned och blir privat och helt skild från det politiska livet. Först då finns chans till bestående framåtskridande i små steg.

 5. Pingback: När blev Moammar Gadaffi en rumsren ledare? « Röda Berget

 6. Bra insats du gjorde i Studio 1 idag. Det är verkligen otroligt att Sverige har en statsminister som kräver diktatorers avgång först när de har störtats, först med Mubarak och nu blir det väl likadant med Kadaffi.

 7. Jag har själv länge följt al-Jazeera och ofta upplevt deras rapportering som mer balanserad än vad jag fått från BBC och de amerikanska bolagen. Det är lätt att förföras av al-Jazeera, inte minst tack vare deras flitiga täckning av Palestina. Men, vi skall komma ihåg att kanalen, till stor del, lever av pengar från Emiren av Qatar, Sheikh Hamad bin Khalifa. Han kan förvisso kanske beskrivas som en relativt upplyst despot, och hans Emirat tycks mycket välmående, men Qatar förblir en absolut monarki, och al-Jazeera rapporterar aldrig om någonting i Qatar – det tycks vara en överenskommelse med Emiren. Men, likväl, al-Jazeera förblir den kanske mest lätt tillgängliga källan till bra nyhetsinformation, allrahelst om mellanöstern. För er som saknar kabel TV, se al-Jazeera på Livestation.

Kommentera