Hårdare motstånd mot fiskeavtalet EU-Marocko

Det gick – nästan. Mandatet för att förhandla om förlängningen av fiskeavtalet mellan EU och Marocko gled igenom EU:s ministerråd med minsta möjliga majoritet igår. Det är ett avtal där EU betalar för att få plundra det ockuperade Västsaharas naturresurser. Så här beskrivs voteringen i rådet på Europaportalen;

På måndagen gav EU:s fiskeministrar mandat till EU-kommissionen att inleda förhandlingar om en förlängning av fiskeavtalet med Marocko på ett år. Sverige, Danmark och Storbritannien röstade nej med motiveringen att avtalet inte har bevisats gynna den västsahariska befolkningen och att det därmed bryter mot folkrätten. Finland och Tyskland lade ner sina röster, men det räckte inte för att mandatet skulle stoppas. Minst ett mellanstort land till hade behövt säga nej. Enligt uppgift hade Nederländerna tidigare visat sig villigt att gå på Sveriges linje, men så blev det alltså inte.

Processen gick mycket fort och motståndarna till avtalet hann inte pressa sina regeringar tillräckligt i länder som Nederländerna och Österrike. Men det nya avtalet kommer att behöva godkännas såväl av rådet som EU-parlamentet, räkna med att det blir ännu svårare för det att vinna i nästa vända. När avtalet antogs 2006 var det bara Sverige som röstade nej i rådet medan Finland lade ner sin röst. Motståndet mot detta orättfärdiga koloniala avtal växer alltså. Läs mer i SvD, DN, SVT och PT.

Det svenska regeringen har varit mycket passiv när det gäller Marockos kolonisering och plundring av Västsahara. Kanske beror det på Carl Bildts demonstrativa ointresse för denna ockupation. Tydligen är det ”stabilitet” och goda relationer med Marocko som är viktigast. Mönstret känns igen. Samtidigt växer kritiken till Carl Bildts oförmåga att ta ställning till diktaturer som Libyen. Läs Göran Greider i DD, samt Aftonbladet och Värmlands Folkblad.

Med tanke på Bildts passivitet är det bra att regeringen med ansvarig minister Eskil Erlandsson (C) i spetsen har gått emot fiskeavtalet med Marocko med sådan kraft och klarhet i rådet. Det tog ett tag då vi i oppositionen ensamma tryckte på i frågan, men sedan lossnade det rejält. Det är ett svidande nederlag för Marockos lobbyister i Sverige. När de svenska EU-parlamentarikerna från höger till vänster skrev under en bra artikel i frågan saknades KD, men det har nu rättats till genom ett mycket tydligt uttalande från deras folk i riksdagen.

Nu fortsätter arbetet för att sänka fiskeavtalet mellan EU och Marocko. Ska EU någon gång lära sig att ta avstånd från förtryck och ockupation i Nordafrika så kan man inte säga ja till den här typen av avtal som uppenbart strider mot folkrätten.

3 reaktion på “Hårdare motstånd mot fiskeavtalet EU-Marocko

  1. Hej,
    Visst var det så att även Tyskland lade ner sin röst? Fegt! Hur som hellst är det obegripligt att man stödjer plundringen av Västsahara och medverkar till förtrycket . Du gör ett gott arbete genom att du kämpar vidare!

  2. Du och andra har gjort en god insats.

    En närliggande grej: Känns konstigt att folk som jobbar på Libyens ambassad i Sthlm (och förmodligen på amb. i andra länder) nu plötsligt säger sig vara glada över att Kadaffi snart är störtad och landet fritt. Jag tror inte på dem mer än på Hitlers utsända ombud i ockuperade länder under andra världskriget.

  3. Trâkigt att ett nej till EU:s förhandlingsmandat om fiskeavtalet med Marocko inte gick igenom i ministerrâdet;men samtidigt blir jag glad att motstândet har ökat.Hoppas att kraftigt avslag när detta kommer upp i EU-parlamentet

Kommentera