En stilla revolution i EU

I skuggan av dramatiken i Egypten har Europeiska Rådet haft ett av sina toppmöten. Händelsen har knappt rapporterats i svenska media, ändå handlade det om förslag på förändringar som i grunden kan ändra EU och sätta fart på unionens utveckling till superstat.

I EU är alla länder lika, men några är mer lika än andra. Som så många gånger förr hade Tyskland och Frankrike gjort upp på egen hand före mötet och kom dit med nya förslag som de andra länderna ställdes inför. Som svar på eurons kris håller EU på och ökar sin makt över ländernas finanspolitik. En ny stabilitetsmekanism för att rädda länder i akut kris ska dessutom inrättas. Förslagen ska behandlas i rekordfart under våren. Men Tyskland och Frankrike vill gå ännu längre. Nu ska eurokrisen tas som anledning för att på allvar tvinga fram en politisk union inom EU. Bland de förslag som de bägge länderna har lagt fram finns;

– inflytande över lönebildningen med förbud mot att automatiskt räkna upp löner med index

– regler mot skuldsättning för medlemsländerna ska skrivas in i ländernas grundlagar

– harmonisering av pensionsåldern i EU

– harmonisering av bolagsskatten i EU

– mer enhetliga regler för godkännande av examina i medlemsländerna

– fler regler om krishantering i banker

Tanken är att de nya reglerna ska gälla euroländerna som nu ska ha ett särskilt toppmöte i mars. Men även icke euroländer som Sverige ska bjudas in. Med tanke på hur positiv regeringen hittills har varit till att ge EU mer makt över även vår finanspolitik så är nog inte svaret givet för Sveriges del på den inbjudan.

Förslagen visar än en gång  hur det i praktiken är Tyskland och Frankrike som styr EUs färdriktning. Det visar också hur en feltänkt valutaunion först bidrar till djupa ekonomiska kriser som drabbar vanligt folk. Sedan används krisen som argument för att flytta stora delar av den politiska makten från medlemsländerna där folk kan påverka politiken till EU:s slutna och demokratiskt bristfälliga institutioner. Det är EU i ett nötskal.

läs mer i Europaportalen, ekot och SvD

18 reaktion på “En stilla revolution i EU

 1. Valutasamarbetet vare ett feltänk från början och konsekvenserna enkla att förutse. Eller var det ett feltänk?
  Har syftet hela tiden varit att skapa en ”superstat”

 2. En helt annan stilla revolution som pågår i Sverige, är att miljöminister Carlgren vill ta bort den kommunala vetorätten mot vindkraftverk då han anser att det har ett nationellt intresse. Detta innebär även ökad risk för att den kommunala vetorätten slopas mot uranbrytning av samma skäl i Västerbotten och i övriga Sverige. Hur kunde V stödja Ministerns förslag och därmed minska det kommunala självstyret, och vem var ansvarig för det beslutet? Jag blir både upprörd, arg och orolig. Hur ser du på detta Jonas?

  • Hej Gunilla,
   Jag vet inte riktigt vad partiet har sagt om kommunalt veto mot vindkraft. Men jag ska kolla upp det. Själv har jag nog inte funderat färdigt på frågan.

 3. Pingback: Tweets that mention En stilla revolution i EU at Jonas Sjöstedt -- Topsy.com

 4. Jag har alltid varit EU-negativ för att det inte funnits en gemensam politik och att det alltid varit ett race mot bottnen, men kanske detta ändå kan vara början på ett socialistiskt EU? Kanske ser de nu att det verkligen behövs lite mer socialistiskt tänkande?

 5. Få frågor verkar vara så svåra, för att inte säga omöjliga att diskutera som EU. Har både förundrats och förskräckts över detta. Som EU skeptiker är jag väl färgad av eget engagemang ända sedan nittiotalets början men ingenting tycks i samhällsdiskussionen i grunden ha förändrats. Det är något religiöst över det hela. Antingen tror man eller så gör man det inte. Nyanser är svåra att få fram och fastän ”nej-sidan” av och till, inte minst Jonas Sjöstedt, som förtjänstfullt ändå arbetar utifrån detta att vi är med i EU (med eller mot vår vilja) finns inget offentligt samtal om EU i Sverige, såvitt jag kan se. Ett skäl är väl att både dagordningen och besluten sätts i Bryssel.

  Kruxet med ett ”socialistiskt EU” är att detta med ”socialism” precis som den så kallade ”Europatanken” kan vara nästan vad som helst. Varje individ har sin bild av Europa och nästan samma sak med socialism. Inom EU tycks ändamålen alltid helga medlen vilket tyvärr också gällt för den ”verkliga” socialismen. Andra likheter därhän. Men jag är rädd för ”ismer” och alltför stora, vackra ord.

  Det är möjligt att vi går mot allt mer av överstatlighet och federalism – utan debatt och utan att kunna påverka. Vad som händer med valutaunionen återstår att se. Det är hursomhelst bra att Jonas arbetar med frågorna och ger oss rapporter.

 6. Pingback: Jonas Sjöstedt: En stilla revolution i EU

 7. Jo, jag tänker på ordet federalism som i EU-tappning är negativt laddat. I rapporter från USA står det för något gott dock t ex ett naturvetenskapligt synsätt, fria aborter, lite av fackliga rättigheter, sjukvård också till de fattiga och ev lite miljötänkande.

 8. Tänk om Hitler hade varit lite smartare. Då hade han kunnat ta över Europa på samma sätt som Tyskland gör nu. Lugnt och stilla och utan att någon hade fattat vad som var på gång.

  • Själv undviker jag alla jämförelser med Hitler. Han ställde till så otroligt mycket värre saker än centralstyrd lönebildning och avreglering.

   Jonas

 9. Jag tror vi skall akta oss för att försöka spela det nationalistiska kortet debatten om EU och dess framtid. Jag ser en tendens till detta i ditt inlägg Jonas (kanske missförstår jag dig). Du tar upp att Tyskland och Frankrike har för mycket inflytande, och att de styr och ställer. Nå, för min del spelar det ingen roll om det är en svensk kapitalist som styr eller en fransk – problemet är inte vilken nationalitet beslutsfattarna har, de fick gärna vara tyska och franska om de hette Rosa Luxemburg och Léon Blum – vad som är viktigt är vad de har för ideologi och i vems intresse de agerar.

  Sedan är det nog naturligt, ja rent av demokratiskt kanske, att länder som har mångdubbelt fler invånare även har större inflytande. Men jag hoppas att vi i framtiden kan få ett starkt socialistiskt parti i Europa som kan förena människor från östra Turkiet till norra Finland. Detta är möjligt, ty som vi såg i exempelvis Grekland, så har den stora majoriteten i Europa, precis som i Sverige, förlorat mycket på elitens politik. Och jag hoppas att vi det framtida partiet inte talar om Spanjorer, Irländare och Danskar, utan om människor, människor som har rätt till trygghet och ett värdigt liv både i Europa och i resten av värden. Socialismen struntar i nationalitet, och det bör nog även vi göra.

 10. Jonas:
  Läste du verkligen vad jag skrev – och förstod det?

  gunilla jönsson:
  Nu har ju inte Jonas svarat på din fråga, men jag har för mig att det inte är så mycket bevänt med det kommunala självstyret egentligen, och att andra EU-staters företag har rätt att exploatera både svenska uranförekomster och skiffergaser och att kommunerna inte har så mycket att sätta emot om/när de vill göra det. Men jag är inte helt säker, så jag hoppas att Jonas, som väl vet, vill besvara frågan.

  • Hej Kerstin,
   EU-företag kan inte bryta uran i Sverige utan medgivande. Regeringen måste ge tillstånd och kommunerna har vetorätt. Det ska vi slå vakt om.
   Jonas

 11. Pingback: Järngänget S/M och SD | Nemokrati

 12. Pingback: Jonas Sjöstedt: En stilla revolution i EU | Vänsterpartiet Täby – Danderyd

Kommentera