Delstatsval i Västra Götaland?

Det blir omval till regionen i Västra Götaland och i en valkrets i kommunalvalet i Örebro. I bägge fallen kan omvalen ändra majoritetsförhållandena som var knappa i de val som nu ska göras om.

Örebro kommun i alla ära, det blir nog regionvalet i Västra Götaland som kommer att bli mest intressant. Drygt 1.2 miljoner väljare kan rösta, men frågan är förstås hur högt valdeltagandet blir. Landstingsval brukar ju vara de val som engagerar minst. Att mobilisera sina egna väljare kommer att bli avgörande och rimligen gynnar det moderaterna eftersom valdeltagandet brukar vara lägst bland arbetarväljare när det sjunker. Se bara på valet till EU-parlamentet. Ett missnöjesparti som SD kan få stora problem medan jag tror att vi i vänstern kan vara hyggliga på att mobilisera våra väljare.

Situationen är unik i svensk politik. Det blir något som liknar ett tyskt delstatsval, en riktig mätare på den politiska temperaturen och valvinden i landet mellan ordinarie val. Räkna med att alla partier kommer att låta sina rikspolitiker resa mycket till västsverige framöver och att mycket rikspolitik kommer att diskuteras i detta regionval. För vänsterpartiet står mycket på spel. Vi sitter idag i majoritet i denna stora region och vårt regionråd Sören Kviberg är bra profilerad i trafik- och miljöfrågor.

En ny vänstermajoritet i Västra Götaland efter omvalet skulle visa att oppositionen till regeringen Reinfeldt kan vinna val och är långt ifrån uträknad på riksnivå. Man måste naturligtvis beklaga att valet sköttes så illa 2010 att det måste göras om, men det innebär också en del möjligheter. Vänsterpartiet har tusentals nya medlemmar, i Västra Götaland kan man nu bygga upp aktiviteten och organisationen genom att få med alla nya i valarbetet. Politiskt passar ett omval som hand i handske med vårt arbete mot privatiseringar i vården, en fråga som verkligen har med regionvalet att göra. Det kan bli en av vänsterns profilfrågor i valet.

läs mer i GP, DN, SvD

8 reaktion på “Delstatsval i Västra Götaland?

 1. I samband med omvalet nu i vår tycker jag att man även kan lägga en folkomröstning gällande trängselskatten i Göteborg. Det kommer öka folkets vilja att gå och rösta.

 2. Pingback: Omval i Västra Götaland | Röda Lidköping

 3. – Den nya regionfullmäktige i Västra Götaland kommer ju att ha mycket sämre folkligt mandat bakom sig, färre väljare, säger Henrik Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

  Hur kan det bli ”sämre folkligt mandat”? Skulle ett val som har sådana brister att det måste göras om vara ett bättre folkligt mandat? Valet har förklarats ogiltigt, ett giltigt val måste rimligen vara ett bättre folkligt mandat än ett ogiltigt. Men nu är ju jag inte professor i statskunskap, så vad vet jag.

  Mubarak får 95% av rösterna, valet görs om på ett hederligt sätt men valdeltagandet sjunker, ska man då beklaga sig över det försämrade folkliga mandatet.

  There are some ideas so stupid that only an intellectual would believe them.
  George Orwell

 4. @Lasse: Fast nu har ju valet förklarats ogiltigt p.g.a. ett fåtal felhanterade röster – ett fåtal som är försvinnande i jämförelse med hur många röster som hanterades rätt. De nya fullmäktige får sämre folkligt mandat bakom sig eftersom att de kommer att ha färre röster än innan, oberoende av majoritetsförhållandet. Lågt valdeltagande innebär alltid tvivelaktig legitimitet för det vinnande laget, då varje person som inte röstar kan betraktas som en passiv motståndare, i samband med att stora delar av den berörda befolkningen inte alls varit med och tyckt till om processen.

 5. Pingback: Mobilisera för vänsterseger i regionvalet | Jöran Fagerlund

 6. Pingback: Mobilisera för vänsterseger i regionvalet | Jöran Fagerlund

 7. Valet är inte giltigt, det är helt enkelt irrelevant att jämföra med. Det är det giltiga valet som gäller. Jag förmodar att kommunikation och information är sådan att det inte kan undgå färre än vid vanligt val att det är ett nytt val, här får folk välja som de vill gå och rösta eller inte rösta. Om nu folk gick och röstade rent slentrianmässigt på ordinarie valdag och låter bli när det är omval kan man fråga sig hur djupt det folkliga mandatet satt, i vilken utsträckning det var en medveten valhandling och inte slentrianmässigt man la en röst i lådan för kommunal och landstingsval.

  Om det visar sig i ett så stort distrikt som Västra Götaland att väldigt många uteblir kanske vi borde införa skilda valdagar för riksdagsval och lokalval. Om det blir få kan man kanske generellt ifrågasätta det folkliga mandatet lokalvalen. Val vartannat år med lokal respektive riksdagsval hade fått upp den politiska medvetenheten i inte minst de lokala valen. Men som jag förstått det så har inte minst S varit motståndare till detta, förmodligen att de trott sig få röster lokalt slentrianmässigt, om folk röstade på S i riksdagen lägger de även en S röst lokalt.

 8. Pingback: Stoppa privatiseringsvansinnet! « Vänsterpartiet Majorna

Kommentera