Tunisien och avreglerad elmarknad i EU

Så var dagens EU-nämnd avklarad. På dagordningen fanns frågor inför det allmänna rådet och mötet för utrikesministrarna. De ska nu enas om att efterlysa och frysa tillgångarna för Tunisiens förre president Ben Ali och hans närmaste. Fram till dess han störtades var Ben Ali en av EUs och Frankrikes nära förtrogna. Nu är han paria. I åratal backade Frankrike upp förtrycket i Tunisien medan EU var tyst. Nu hålls högtidstalen om demokrati. Frågan är när EU ska lära sig och skärpa upp politiken mot länder som Marocko, Libyen och Egypten när det gäller mänskliga rättigheter. Kanske först när diktatorerna har fallit…

Inför det Europeiska rådet planeras nya resolutioner med propåer om att elmarknaden i EU ska avregleras och att de privata bolagen ska ges huvudansvaret för vår elförsörjning. Risken är uppenbar att EU nu gör om samma misstag som skedde vid avregleringen av elmarknaden i Norden. Elbolagen kan skära guld med täljkniv på en ”fri marknad” medan vi konsumenter knappt vågar öppna elräkningarna av rädsla för obehagliga överraskningar.

Några tips; läs Carsten Jensens kunniga och reflekterande text om Afghanistan i DN. Även dagens SvD bjuder på en välskriven och tänkvärd text om dem som inte lever på solsidan.  I Ekot kan man idag också höra Fredrik Reinfeldt bereda marken för att Sveriges överskott av utsläppsrätter av växthusgaser ska säljas. Så ska åratal av svenska ansträngningar för att rädda klimatet få gå upp i rök i ett kolkraftverk någonstans. Allt det vi gjorde för att rädda klimatet ska slumpas bort. Regeringens klimatpolitik är ett dåligt skämt. Tänk om vi ändå hade haft en rödgrön regering. Då hade överskottet annullerats och vi hade storsatsat på att fortsätta pressa ner utsläppen med investeringar i järnväg, modernare bostäder, vindkraft och klimatinvesteringsprogram. Läs de goda argumenten i GP.

3 reaktion på “Tunisien och avreglerad elmarknad i EU

 1. Att sälja insparade utsläpp till andra länder/företag är skandal. Kan moraliskt jämföras med att stjäla pengar ur Röda kors-bössor. Detta är ex på en fråga där jag tror alla svenskar, även högerfolket, blir förbannade. De enda som håller på regeringen är de som har privat vinning på ena eller andra sättet på att rättigheterna säljs.

 2. Vad som just nu händer i Tunisien och Egypten får nog till stor del tillskrivas de sociala mediernas kraft, dvs vad vi sett är att dessa medier fungerat som själva mediet för massrörelser, opinionsbildning och organisation. På sätt och vis har mänskligheten öppnat Pandoras ask. Med tanke på att vi aldrig tidigare haft en lika bildad mänsklighet så blir kraften och snabbheten i dessa nya rörelser så oändligt mkt större. Vi får bara hoppas att rörelserna leds av sunda värderingar och kanaliseras genom sunda ledare!

  Dock så får vi vara vaksamma på den filtrering, avlyssning och avstängning av användare som de aktoritära regimerna använt sig av inte också får fotfäste i resten av världen – högligen aktuellt även i Sverige!

  Vad gäller avregleringen av den sk marknaden för el så måste vi givetvis fortsätta för att driva att energiförsörjning är till för samhällets invånare och inte räkenskapsböckerna i några få storbolag. Dock så kan vi inom vänstern inte enbart höras som denna kritiska röst – vi måste också visa på alternativen och de goda exemplen! Kanske skall vi (åter) börja bygga det gemensamma från botten (så som våra rörelser en gång började) med tex kooperationer. Mondragon i Spanien är ett gott exempel och jag vet att det finns flera gemensamtägda elproducenter (av grön el givetvis) i Sverige – varför inte lyfta fram dessa alternativ lite mer högljutt och på så sätt visa hur vi vill bygga det framtida samhället? …bara en idé.

  Nyliberalerna vann 80-, 90 och 00-telet men låt oss med visionens kraft visa på att det är vi som tar initiativet för återstoden av seklet!

 3. Avreglering kan vara bra och dåligt, som i fallet med energin. Det medför även ökade risker för utbyggnaden av infrastruktur, dessutom skall ju dessa risker tas ut av nyttjarna, vilket leder till höga priser. Fungerar inte konkurrensen så faller dessutom syftet med avregleringen, enda aktör som skall få ha monopol är staten och inte privata bolag, detta oavsett om det sköts bra eller inte.

  Gunnar> Jag skulle kunna tänka mig sälja utsläppsrätter för miljöns skull. Sälj, lås pengarna för miljö åtgärder (typ rening) i det land som köpt utsläppsrätterna. Ta betalt av företaget eller landet för minskningen, återinvestera i miljöåtgärder. Detta torde vara mer långsiktigt än att inte nyttja rättigheterna, eller är det helt knäppt? Problemet torde vara att pengarna kanske inte går att låsa…

Kommentera