Svenskar utvisade ur Västsahara

Marocko väljer nu att utvisa en grupp svenska folklhögskoleelever ur Västsahara. Elevernas brott är att de har pratat med saharier om Marockos brott mot de mänskliga rättigheterna. Så här lyder pressmeddelandet;

Svenska Helena Engleson (23) fick natten till idag order från marockansk polis att lämna det ockuperade Västsahara. Hon befinner sig just nu på hotell i huvudstaden El Aaiun i Västsahara, och har beordrats att ta en buss till Agadir i Marocko senare under dagen. Engleson träffade i går kväll västsahariska människorättsaktivister i de ockuperade områdena. Hon kom in i Västsahara under fredagen och reser som student vid Jakobsbergs folkhögskola. Engleson är en del av en grupp som har åkt till området för att intervjua västsaharier om brott mot de mänskliga rättigheterna och för att lära sig vad västsaharierna tycker om EU: s illegala fiske i området. Englesons grupp lyckades träffa 60-70 västsaharier tills polisen hade fått nog. Runt midnatt kom fem civilklädda poliser till deras hotell i El Aaiun, och förklarat för dem att de inte är välkomna i området.

”Polisen förklarade för oss att vi har brutit mot lagen, men kunde inte förklara vilken lag. Vi har inte gjort något olagligt utan bara träffat vanliga människor och pratat med dessa. När vi ville ha ett papper på vad vi hade gjort för fel och vad vi var anklagade för så nekade dem oss detta”, förklarar Engleson.

Hon berättar att den marockanska hemliga polisen följde dem hela vägen från att de lämnade Marocko.

”De satt bredvid oss på bussen på väg in i Västsahara, och de har bott i rummet bredvid oss på hotellet från att vi checkat in. Polisen har följt oss hela tiden under vår vistelse i Västsahara, sade Engleson. Det faktum att utländska besökare inte tillåts prata med västsaharier har också visat sig när riksdagsledamoten Jonas Sjöstedt vägrades inresa till Västsahara för ca. en månad sedan. Samt att två norska studenter kastades ut från Västsahara för två veckor sedan. Dussintals grupper av parlamentsledamöter, journalister, studenter och turister har sparkats ut ur Västsahara och Marocko under de senaste månaderna.

Marocko har olagligt ockuperat Västsahara sedan 1975. I Englesons sällskap finns också en lärare från skolan med, samt en norsk och en finsk klasskamrat. Samtliga måste lämna området. Gruppen studerar journalistik, internationella relationer, flyktingpolitik och mänskliga rättigheter påVästsaharakursen vid Jakobsberg, utanför Stockholm. Bild av gruppen och ytterligare uppdateringar kommer att publiceras på hemsidan www.vastsahara.org

se även DN och HD

Rimligen borde svenska UD reagera mot Marockos agerande. Men mot Marockos övergrepp i Västsahara väljer den här regeringen att vara tyst. Det är, enligt Bildt, EU-linjen som gäller. I EU är det Frankrike som bromsar kritik mot Marocko och Sverige väljer då att inte säga något på egen hand. Det är svårt att inte jämföra med Tunisien. Frankrike, och indirekt EU, valde att hålla diktatorn under armarna till de sista dygnen innan han störtades av folket. Tunisien liksom Mubaraks Egypten och dagens Marocko är pålitliga allierade till väst. Ska nu samma mönster av undfallenhet från Sverige och EU som gällde i fallet Tunisien även gälla Marocko? Istället borde Sverige tydligt stå upp för mänskliga rättigheter i Marocko och Västsaharas frihet.

Under fredagens EU-nämnd fanns ändå ett tydligt inslag av eftertankens kranka blekhet i regeringens kommentarer om EUs nordafrikapolitik. Mer bisarrt var inlägget från Sverigedemokraterna. De oroade sig bara för islamister, inte diktatorer. Tanken att arabiska folk, som andra, kräver demokrati och social rättvisa, verkar inte passa in i deras tankemall. Det verkade nästan som om de föredrog att de gamla diktatorerna satt kvar av rädsla för det nya. Men det är ju dessa korrupta regimer i arabvärlden som gör att den militanta islamismen får näring att växa som ett alternativ.

Läs gärna Åsa Linderborgs utmärkta text om revolterna i Nordafrika i Aftonbladet. Till det lite rapportering om Egypten i SvD, DN, Aftonbladet och GP.

5 reaktion på “Svenskar utvisade ur Västsahara

  1. Pingback: Tweets that mention Svenskar utvisade ur Västsahara at Jonas Sjöstedt -- Topsy.com

  2. Pingback: Hela världen håller andan | Kent Persson (m) blogg

  3. Svenskarna får ändra på detta nästa val. Förhoppningsvis kan Vänstern vara tydligare och göra fred och Ut ur EU till valfrågor nästa val istället för att använda ”rasism” som ett elakt mantra mot SD som till stor del består av människor som proteströstar från S och V. Balans!

  4. Pingback: Fred och Demokrati eller (Världs)Krig och Teokrati? | Nemokrati

  5. Bra att du belyser sånt här ”smått” också i din blogg. Summan av all sann info, spridd genom denna amerikanska internetteknik, är nog huvudorsaken till att resningen i Tunisien och Egypten blivit så stark och till synes allomfattande.

Kommentera