Socialistiska läkare

Igår kväll träffade jag min vän Fredrik som snart är färdig läkare. Han berättade en del om sina intryck från en vård som blir allt mer söndertrasad av privatiseringar och vinstintressen. En politik som vår borgerliga regering  underblåser. Flera av de stora vårdbolagen ägs av riskkapitalbolag som har sitt säte i något skatteparadis så att de slipper betala skatt på de vinster de gör av våra skattepengar. Idag är de privata vårdföretagen en miljardindustri som genererar stora vinster till privata investerare på pengar som var avsedda för vård.

Fredrik berättade om privat vårdcentral i Stockholmsområdet som han hade gjort praktik på. Verksamheten var helt inriktad på en snabb genomströmning av patienter för att öka företagets intäkter. En läkare som han följde hade konsultationer på fem minuter även med patienter med svåra cancerdiagnoser.

Fredrik är en av allt fler läkare och vårdpersonal som tar strid mot privatiseringar, vinstintresse och för en bra offentlig vård. Den klassiska föreningen Socialistiska läkare har återstartats förra året och har redan medlemmar över hela landet. Fredrik är en av dem. Se deras hemsida här och ett inlägg i läkartidningen av deras ordförande Theo Bodin här. Föreningen är också öppen för läkarstuderande. En av medlemmarna är Gunnar Ågren, tidigare generaldirektör för folkhälsoinstitutet.

För att vända utvecklingen i en sjukvård som slås sönder av privatiseringar och dräneras på resurser av privata vinster så kan den här typen av organisering av dem som arbetar i vården och har förstahandskunskap få stor betydelse. De  får en särskild tyngd i debatten. Så tipsa progressiva läkare som du känner om att föreningen finns och välkomnar fler medlemmar.

23 reaktion på “Socialistiska läkare

 1. Mycket bra du tar upp detta!! Det är INTE bra alls att privatiseringarna ökar, patienterna blir ännu värre behandlade när det ska vara vinstintresse!

 2. Hög patientgenomströmning är något eftersträvansvärt oavsett om vården är privat eller inte, så länge tempot inte har en negativ inverkan på vårdens kvalitet.

  Har denna typ av vårdinrättningar fler incidenter än motsvarande inrättningar inom landsting eller kommun?

 3. det var ett förbannat fint initiativ! det måste ju finnas läkare som har utbildat sig för att de verkligen vill vara med och förverkliga ett värdigt, hälsosamt liv för så många som möjligt. och de om några borde ju ha kraften att påverka utvecklingen i samhället, klipska huvuden torde det vara.

 4. Kan också tipsa om Kvinnliga Läkares Förening, i det senaste nummret av Moderna läkare hade de en vettig genusanalys och var bl.a. för en individualiserad föräldraförsäkring.

 5. Pingback: Tweets that mention Socialistiska läkare at Jonas Sjöstedt -- Topsy.com

 6. Ett av Sveriges bästa innebandylag heter Täby, numera Capeirotaby. Senast i fjol spelade final i ett fullsatt Globen. Jag tror förleden är något privat vårdbolag. Carema vårdcentraler ser man annars i Sthlm t ex på Gullmarsplan. I Örnsberg finns också en privat drop-in-mottagning. Obegripligt och skumt för mig. Känner på mig att det på sikt blir något dåligt av detta då resurser såvitt jag förstår går upp i rök även om de som är insatta förnekar det.

 7. @ Per A. Det var jag som beklagade mig för Jonas om 5-minuters-konsultationerna. Man kan i vissa fall kan producera bra vård på enstaka minuter, men ofta krävs det tid än så för att göra ett bra jobb som läkare.

  Tyvärr finns det ingen bra statistik och övergripande uppföljning av ”incidenter” inom primärvården – inte på samma sätt som inom slutenvården. Det finns dock gott om jämförelser mellan vårdsystem i olika länder, mer ”privata” och ”offentliga” vårdsystem; se exempelvis http://www.healthpowerhouse.com/ – men det blir på en mycket mer övergripande nivå.

  Jag ringde socialstyrelsen för att fråga om tillsyn av primärvård/vårdcentraler, statistik om antal patienter en distriktsläkare möter per dag, incidenter etc, och fick svaret att det saknas sådan offentlig statistik. Socialstyrelsen saknar laglig rätt att samla in den typen av information. De hänvisade vidare till landstinget – som har ett direkt ansvar för uppföljning och utvärdering av vården. Tyvärr lyckades jag ej direkt hitta denna typ av information eller rätt person att prata med hos Stockholms Läns Landsting, SLL.

  SLL har de senaste åren haft en mycket stark policy om att öka andelen privat driven primärvård, bland annat med hjälp av mer produktionsinriktade ersättningsystem. Det har påverkat kultur, arbetssätt, rutiner etc i vården – det har jag märkt själv under de 5 år jag som läkarstudent hängt runt på vårdcentraler, kliniker och mottagningar. Jag vet att många läkare har tjänat mycket stora pengar på denna reform. Och det finns de som hävdar att ägarna till Attendo, Capio, Aleris etc också tjänar stora pengar idag (även om det är svårt att veta exakt hur mycket eftersom lagstiftningen kring bokslut mm är annorlunda på ön Jersey än i Sverige). Dock återstår det en hel del att visa vad gott och ont som finns i ”reformen” för de som vården finns till för – patienterna.

  Jag ska fortsätta försöka hitta/efterlysa schysst statistik om incidenter inom primärvården. Dåligt bemötande, stressade läkare med för lite tid för patienter, medicinska misstag och felbedömningar finns både i privat och offentlig vård – men system där så korta patientmöten som möjligt premieras mycket starkt – bör utvärderas kritiskt. Retoriskt uttryckt: kan läkare som ”skottar undan” tre gånger så många patienter per dag upprätthålla samma kvalitet och patientsäkerhet i arbetet?

  F.ö. tycker jag att Kent Werne skrivit en hel del intressant om utvecklingen av den privata vården: http://kentwerne.se/

 8. Jag är inte förvånad. Sjukvård har enorm vinstpotential – den är inte bara bra för de företag som erbjuder den så kallade vården, utan även för försäkrings och läkemedels industrierna. Se bara på hur dessa industrier motarbetar hälsoreform här i USA. Tyvärr tycks de flesta svenskar vilja ha ett Sverige som imiterar USAs råa form av kapitalism – de har valt borgerliga regeringar två gånger i rad, och då kan man knappast bli förvånad över denna typ av marknadsvänlig utveckling. Jag förstår att många är emot detta (även några läkare), men svenska folket har tyvärr valt rå kapitalism i fria val. Vad gäller läkarna kan de ju i varje fall glädja sig åt att de befinner sig i en samhällsklass som inte kommer att drabbas fullt lika hårt som fattigare människor – dessa kommer i slutändan, precis som USA, i många fall att helt bli utan sjukvård. Jag förstår inte varför svenskarna frivilligt har valt denna utveckling, men faktum kvarstår, detta är vad de har valt.

 9. Att göra något åt detta blir inte lätt politiskt med den massiva propaganda för privatisering som varit att komma åt profit excesser blir också svårt när beställandet är decentraliserat på kommuner och landsting. Två vägar finns, att återföra verksamheter i offentlig regi eller att centralisera både beställare och betalning. Betalning är i praktiken centraliserat med den utjämning som finns via staten. Vi betalar detta gemensamt på nationell nivå. Om både beställare och betalare är på nationell nivå kan profitexcesser lätt kapas när det är en stor mäktig central instans som kan diktera priset.

  I det senare kan man jämföra med t.ex. USA som inte förstatligade Tele och liknande men indirekt kontrollerade priser och vinster. Vi har den tandvårdsförsäkring som ”sparsamme” Persson i praktiken skrotade för att spara några enstaka miljarder för att upp nå egenpåhittade kritstreck när det gäller budgeten och gjorde tänderna till ett klassmärke här i landet. Tandvårdsförsäkringen från 1974 var långt ifrån perfekt men den centrala pris ”förhandlingen” om enhetlig prislista hade gjort att vi hade västvärldens lägsta bruttopriser på tandvård med i huvudsak privata vårdgivare.

  Men hur lätt är det att avprivatisera eller skrota landstingssystemet politiskt, utan sjukvården blir det inte mycket kvar.

  Detta är förstås en av anledningarna till att de annars politikerfientliga borgarna gärna vill ha decentralisering och politiker i kubik när man vurmar för typ kommunalisering. För att påverka och få sin vilja igenom på nationell nivåkrävs det storföretag i Wallenberg klass, lokalt kan även små och medelstora kapitalister få stor makt. Man kan jämföra med Pentagon och USA, det krävs typ Boeing, Lockheed för att skinna Pentagon, små och medelstora företag är lika prispressade av Pentagon som de blir av Walmart.

 10. Pingback: Färre jobbar efter utförsäkringen? « Ett hjärta RÖTT

 11. Jonas,….jag delar absolut inte din uppfattning. Minns du måhända rättshaveriet med Ransnäs som drev Medanalys i privat regi. De var både billigare och effektivare än Göteborgs statliga motsvarighet. Margareta Unnander som var ansvarig i socialstyrelsen triggade hela tillslaget med TV på plats. Hennes svåger, eller vad det nu var, var ”lämpligen” chef på ”den statliga motsvarande verksamheten”.

  Vi vet hur det slutade, Unnander fick 2,5 millar i fallskärm och Ransnäs fick kämpa sig igenom otaliga processer innan han fick ett mycket ringa skadestånd efter att ha blivit friad i Kammarrätten.

  Det kunde tagit slut här, men för ett antal år sedan drev han en läkarmottagning på Hisingen i ett försök att försörja sig efter alla rättsliga övergrep från sosseriet och staten. En korkad (s) landstingspolitiker kliver fram i rutan och säger att han har för många patienter (och tjänade för mycket stålar förmodligen), taxan är densamma inom det offentliga som privata och uppenbart skall inte effektivitet lönas. Prislappen sätts först när monopolen utsätts för konkurrens (egen anmärkning).

  Jag får väl inget svar på detta genmäle, men för den som är intresserad är det bara att Goggla på Medanalys och det totala svineri som skedde från statliga myndigheter under denna tid. Det är rent ut sagt för jävligt. Själv struntar jag fullständigt i om vård är privat eller offentlig, bara den är kostnadseffektiv, för det är ju jag som ändå i slutändan betalar via skatten.

 12. @Bertil Oavsett vad som hände i Medanalysfallet tycker jag att Lennart Ransnäs är sinnebilden för hur svensk vård INTE får se ut.Jag har själv besökt honom på vårdcentralen på Hisingen och jag är därefter mycket misstänksam mot Lennart Ransnäs sätt att behandla patienter. Jag träffade honom i max en minut, blev inskickad på standardprovtagning, uppringd en vecka senare av dr Ransnäs som sa att ett provsvar behövdes diskuteras och jag ombads komma på återbesök men då till en annan mottagning, där han berättade att jag led av B12-vitaminbrist. Lustigt blev det när jag råkade prata med en granne som berättade att hon fått samma diagnos med tillägget ”B12-vitaminbrist är hans nya. Innan var det…”. Jag kan säga att jag inte led av någon vitaminbrist, varken då eller nu, men patienten känner sig behandlad om man låtsas att något provsvar är utanför gränsvärdena och man kan skriva ut en medicin för det. Dessutom kunde han genom att vägra berätta att jag hade vitaminbrist på telefon, fakturera för ytterligare ett läkarbesök, men inte via vårdcentralen på Hisingen.

  Jag inser att detta egentligen inte är forumet för att diskutera Lennart Ransnäs som läkare, men eftersom han nämndes ovan kunde jag inte låta bli. Han fakturerade för övrigt i genomsnitt 37 patienter om dagen i ett helt år, döm själv om du tror att någon som kommer in med svårdiagnostiserade hälsoproblem känner sig väl mottagna och får den hjälp de behöver.

 13. Åsa,….jag kan självklart inte svara för ditt enskilda fall. Jag konstaterar bara att ingen anmälan gjorts mot honom, ej heller är han prickad i sin yrkesutövning annat än av socialstyrelsen i fallet Medanalys, där han sedemera friades helt av Göteborgs Kammarrätt.

 14. Jonas,….du som politiker som försvarar statliga monopol, det vore intressant att höra din åsikt och varför vården alltid måste skötas under offentlig förvaltning? Jag väntar ditt svar. Du är ju dessutom VP,s stora hopp när Ohly tvingas dra sig tillbaka, så kanske dags att visa korten ordentligt.

 15. Pingback: Socialistiska läkare i media @ Socialistiska Läkare

 16. De privata vårdcentralerna är helt ute efter att tjäna pengar, de har inga andra mål och agerar därefter. Vårdcentralen jag går på i Nacka har nyligen fått konkurrens av en av en privat vårdcentral som hyrde in sig i samma lokaler (ett gammalt lokalsjukhus), mittemot vårdcentralen. Det jag hörde när jag var på vårdcentralen senast var att den privata vårdcentralen i princip alltid skickar vidare patienter till Boo Vårdcentral (efter att ha fakturerat för konsultering och skrivit patienten där så klart) om det är något mer komplicerat fall. Hur man kan tillåta en sån vårdcentral att bedrivas förstår inte jag.

  Jag känner också en läkare som efter många år utomlands börjat jobba i sverige igen. Enligt honom jobbar han nu på en klinik som specialiserar sig på enkla, billiga fall där de kan maximera vinsten… Finns det verkligen ingen kontroll av alla dessa privata vårdinrättningar? Det måste väl finnas vissa krav som de måste uppfylla för att få bedriva sin verksamhet?

 17. privat eller offentlig vård är vad jag tycker ett storstads problem, Jag som är väldigt vänster ser inga problem om det finns en privatläkare eller en vårdcentral som drivs av ett företag. Det viktiga är att det finns ett regelverk som efterlevs och att kontroller sker. Bor i glesbyggd och hade det inte funnits en privattandläkare här så skulle jag aldrig få tandvård på grund av att folktandvården inte har lyckats anställa några tandläkare på sin mottagning. Har även en privatläkare på grund av att vårdcentralen är tvungna att hyra in staffetläkare gång på gång och ändå har de inte lyckats få tillräkligt många läkare. Tidskrävande att få en tid plus att den läkare man får träffa är ständigt en ny bekandskap.
  Ett kompliment mellan privat och offentlig är nog den lösningen som kan garantera bra vård åt alla i Sverige. En skattefinansierad sjukförsäkring och en stark lagstiftning som garanterar alla en vård som alla förtjänar. Ett regelverk som stänger av läkare och stänger vårdcentraler som inte erbjuder en bra vård (både offentlig och privat verksamhet) är vad som behövs och detta borde vara något som både höger och vänster i Sverige skulle driva.

 18. Fredrik skriver

  ” … … Det har påverkat kultur, arbetssätt, rutiner etc i vården – det har jag märkt själv under de 5 år jag som läkarstudent hängt runt på vårdcentraler, kliniker och mottagningar.”

  Tillåt mig ifrågasätta detta. Att personens uppgifter grundar sig mer på en i förväg bestämd politiskt uppfattning än en förankring i klinisk verklighet står klart för envar som jobbar inom vården. Som läkarstudent tillbringar man de första 7 terminerna som pre-kliniker och har ingen kontakt med arbetssättet inom vården. Under de kliniska terminerna är man framför allt förlagd enstaka dagar/veckor på offentliga sjukhus. En läkarstudents genomsnittliga placeringstid på en vårdcentral uppgår TOTALT under utbildningen till 2 veckor.

  Denna läkarstudent har alltså tillbringat 2 veckors tid på en privat vårdcentral och utifrån detta bildat sig en uppfattning om sjukvårdens system.

  Skriv som det är istället, det rör sig inte om 5 års klinisk erfarenhet på avdelningar, primvärd och akutvård utan 2 veckors inblick i en privat vårdcentral. Dina slutsatser ter sig mer tagna från en i förväg bestämt politisk slutsats än en väl avvägd bild av verkligheten.

  Har man jobbat i yrket en längre tid inser man snabbt att vi behöver öka flödet av patienter för att klara (a) ekonomi och (b) för att klara vårdgaranti samt (c) för att så snabbt som möjligt hitta de som är i behov av hjälp.

  Vänligen kom tillbaka med nya ideer om hur Sveriges sjukvår totalt skall omformas när du jobbat i vården några år, och inte baserat på 2 veckors erfarenhet som student på en vårdcentral.

 19. Man alldeles häpnar när man läser att Sjöstedt, måne blivande partiledare för Vänsterpartiet, öppet stödjer Socialistiska Läkare.

  Socialistiska Läkare skriver på sin hemsida att

  ”Hälsa måste politiseras och lyftas bort från strikt biomedicinska synsätt!”

  Sådana slagord har jag inte läst sedan Sovjets dagar. Politiker skall undanhålla sig å det bestämdaste att definiera hälsa och sjukdom och överlåta detta till yrkeskåren inom medicin. Får vi en situation där politiker bestämmer och beslutar om detta så går vi en mycket dyster framtid tillmötes.

  Man fullständigt häpnar åt läkarstudentens och Sjöstedt slutsats att det höga genomflödet av patienter i privat vård ”söndertrasar vården”. Läkarstudenten gör gällande att en privat vårdinrättning kan ha ett upp till 3 ggr högre flöde än vad som är normalt inom offentlig vård.

  Man undrar var alla patienter skall ta vägen om den privata vården tvingas sänka sin produktionstakt till offentlig standard. Patientsäkerhet handlar framförallt om att få komma till vården i tid. Läkarstudenten gör ju själv gällande att en privat läkare producerar lika mycket patientbesök som upp till 3 offentliga läkare. För varje privat läkare som förbjuds verka/hindras att etablera kommer vi sålunda att behöva anställa 2-3 offentliga läkare. Var skall dessa läkare komma ifrån? Resultatet blir att vi återigen börjar bygga vårdköer och där patienter kan få vänta månader med att komma till vårdcentralen.

  Försvårar eller förhindrar vi för den privata vården kommer det inte bara att sänka produktionstempot utan även tappa ett stort antal läkare till Norge. Det är en realitet, medan VD sällan gör slag i sak och flyttar utomlands, så prövar många unga läkare idag att flytta till Norge, Finland eller Danmark. Införs restriktioner mot den privata vården kommer vi att få se en läkarflykt över gränsen som inte skådats sedan Östtysklands dagar.

  Huvudproblemet i dagens vård är det långsamma produktionstempot inom den offentliga vården. Det är inte acceptabelt att det på vissa offentliga kliniker förekommer att överläkare endast träffar 4-6 patienter om dagen medan man på andra orter tar 15-20 patienter om dagen med samma patientsäkerhet. Resultatet blir att man bygger långa köer som är livsfarliga för de patienter som mår bra och låter sig vänta men där upptäckt i tid är A och O.

  Det är den offentliga sjukvården som behöver anpassa sig efter den privata och öka sitt patientgenomflöde, inte tvärtom. Ingen annanstans i arbetslivet förutom i vården kan man komma undan med att
  göra sitt arbete 3 ggr långsammare än sina kollegor.

 20. @ Fredrik:

  Du kommer med all säkerhet att bli en inih-vete bra läkare förutsatt att du inte mals ned av systemet. Jag betvivlar personligen att landstinget överhuvudtaget är intresserade av uppföljning av några förändringar av vården så länge budgeten kan pressas ytterligare, detta oavsett vilken majoritet som för tillfället rattar landstinget.

  Det hjälper inte att springa fort om man springer åt fel håll, att göra rätt i ett lugnare tempo blir i slutänden mer ekonomiskt för alla inblandade (utom då möjligen riskkapitalbolagen) om premissen är en förbättrad folkhälsa.

  När man som utomstående får tillfälle att studera utredningsmetodiken hos såväl primärvården som slutenvården blir man beklämd, hade en bilmekaniker utövat samma genuina brist på metodik, relevant analys och dito uppföljning hade inte många fordon kunnat räddas från skrotning.

 21. @Läkare……Sanningen är ju att vården sedan lång tid är genompolitiserad. Jag har alltid undrat vad landstingen fyller för funktion annat än att kosta en massa pengar.

  Lägg ned landstingen, de behövs inte. Låt istället de som är utbildade och skickade för det, d v s läkare, sjukvårdpersonal m m sköta ruljansen.
  Här finns ohyggliga pengar att spara på onödig byråkrati och pärmbärare. Förmodligen minst 50 miljarder, kanske mer.

  Du kanske vet som har insyn i verksamheten såsom läkare.

 22. Pingback: ett personligt blogginlägg om närvård

Kommentera