Samarbetar svensk militär med USA:s ”dödspatrull”?

Igår lämnade jag in en interpellation om saken. Idag skriver DN om den (tyvärr ännu inte på nätet). Svensk militär i Afghanistan delar bas, Camp Marmal, med ett amerikanskt specialförband med som beskrivs som en ”dödspatrull”. Förbandet som mest agerar nattetid har uppdraget ”capture or kill”. Det styrs direkt från Pentagon och ingår inte i de ISAF-styrkor som har FN-madat.

I Tyskland har förbandet diskuterats eftersom även tyska styrkor finns på basen. Tyskarna har lämnat ut minst 13 namn till styrkans lista på eftersökta. Minst en av dem har dödats.

Det här väcker flera frågor. Är det rimligt att svenska trupper delar bas med det här förbandet? Har svensk militär lämnat ut uppgifter på eftersökta till amerikanerna som sedan kan har förts upp på förbandets lista? Vad händer om svenska soldater får kännedom om att amerikaner begår utomrättsliga avrättningar i Afghanistan?

läs mer i Arbetaren Zenit och Vänsterpartiets pressmeddelande

5 reaktion på “Samarbetar svensk militär med USA:s ”dödspatrull”?

 1. Bra att du hittade detta, och att du agerar. Tyvärr blir jag inte så förvånad. Kriget i Afghanistan är i första hand USA:s krig, och USA:s krigsmakt har, som historien visat gång på gång, inte mycket respekt för folkrätt. Visst bör Sverige ta avstånd från Task Force 3-10, men tyvärr tror jag att Sverige redan är (miss)färgat av sitt starka stöd för USA och dess aggressiva utrikespolitik, oavsett om svenskar delar bas med dödspatruller eller ej. Men som sagt – bra gjort att du tar upp detta.

 2. Pingback: Vad säger Moderaterna om Task Force 3-10 och Targeted killings? | Nemokrati

 3. Det var inte bra!
  Däremot var det bra att Du tog upp vad som verkligen händer i Afghanistan. Vi är helt eniga inom vänstern. Stick därifrån med militären! Det kan gå så svensk militär hamnar i Haag.
  Apropå inblandningen med USA:s krigsmakt. Det är förödande för regeringen och lika förödande för alla svenska partier som ställer upp på ett folkrättsvidrigt krig.
  Både krigen i Irak och kriget i Afghanistan strider mot FN stadgan. I irakfallet fanns inget försvar för ett angrepp på en annan medlemsnation. Kriget var och är enbart en förevändning för regimen Bush för att ge hans privatarme möjlighet att utplundra Irak på olja. I fallet Afghanistan är det likaledes ett krig för Blackwater och co. USA är en livsfarlig stat, de för krig för att de mycket mäktiga storföretagen tjänar enorma summor på att staten för krig. Håll er borta från dem, långt borta, Minns att när man sitter vid Djävulens bord skall man ha en mycket lång sked.

 4. Hejsan!
  I denna fråga borde V:s ledning gå ut mycket offensivt. Vad moderaterna ledare som Tolgfors (”I love USA”) och Bildt (”Medium Sized Dog”) säger i denna fråga vet vi. Däremot borde V och Jonas kräva ett tydligt och aktivt ställningstagande från S och MP: avbryt allt samarbete med USA:s dödsskvadroner, ta hem de svenska soldaterna nu!

Kommentera