Revolten sprider sig till Sudan

I skuggan av dramatiken i Egypten kommer rapporter om hur revolten i arabvärlden sprider sig till fler länder som Jemen, Algeriet och Sudan. Från en vän boende i Khartoum fick jag följande rapport idag;

Hej kompis!
Någon revolution vet jag inte om det är ännu, men folk har definitivt inspirerats av vad som händer i Egypten.
Det var ett par tusen universitetsstudenter som demonstrerade i Omdurman i går. Ett tiotal, varav två barn till oppositionsledare, och en dotter till en nyhetsredaktör, greps. Polisen var brutal, massor av tårgas och långa batonger. Lokala och internationella journalister ska ha trakasserats.

Många av mina kompisar var skitsura för att al Jazeera inte var på plats och och bevakade händelserna.
Tydligen går det inte att göra revolution utan al Jazeera på plats 🙂 Men Bashir och hans män är, med rätta, smått nervösa. Stora delar av oppositionen har gått samman, och det gurglar även inom Bashirs eget parti NCP – många är sura och besvikna över hur Bashir skött CPA och att södra nu har röstat för separation.

Annars kan situationen tänkas vara ganska ”tacksam” för de som vill organisera massorna. Landet är i djup ekonomisk kris, vilket måna skyller på regeringen. I början av januari ströp regeringen alla subventioner, vilket gjorde att t ex priset på bensinen fördubblades.
(Får heller inte glömma att Sudan var det land i MENA som, innan Tunisien, avsatte en president genom protester, nämligen Jaafar Nimeiri i 1985).

En av de personer som skadades av polisen under demonstrationerna igår sägs nu dött av skadorna. Flera journalister ska ha gripits. Utanför många av Khartoums universitet finns i dag en stark polisnärvaro och flera av universiteten hålls stängda. Gruppen som organiserade demonstrationen i går har i ett pressmeddelande sagt att man planerar ytterligare en demonstration den 3 februari.

Till brevet från min vän  fick jag bilder på demonstrationer mot regimen och på hur sudanesisk polis drabbar samman med demonstranter på gatorna.

7 reaktion på “Revolten sprider sig till Sudan

  1. Pingback: Revolutionen i våra hjärtan

  2. Pingback: Mubarak och Lukasjenko – EU kastar sin ”demokratiska mask”

  3. Pingback: Kairo min älskade.

  4. Känns som om Tunisien och Egypten ligger långt närmare Väst både bokstavligt och bildlikt än vad Sudan gör. Att döma av vad man kan se på tv i alla fall. Man får hoppas att människorna inom kort får det lite bättre både materiellt och frihetsmässigt. Mer kanske är att hoppas för mycket i första skedet.

    På sikt hoppas jag dessa länder förmår skingra den repressiva religiositetens smog som alla tvingas andas in också idag, 500 år efter Europas renässans. Då kommer också all latent begåvning på DNA-nivå, också hos kvinnorna, att kunna tas i anspråk för att t ex utveckla lokala angelägenheter/behov såsom solenergiforskning, avsaltning av havsvatten, parasitutrotning och sånt som man idag är beroende av att Väst avsätter pengar för att utföra också för deras väl och ve. I första skedet är det mer närliggande behov som ska säkras t ex att säkerhetspolisen försvinner och att folk kan få ett hyfsat materiellt leverne.

  5. Pingback: Lasses blogg » Varför händer inget?

  6. Detta handlar inte om Arabvärlden, eller om bara vissa diktaturer – det handlar om massor av människor som fått nog av att bli trampade på av en liten elitistisk härskarklass. Det finns, som vi sett, ganska stora sådana marginaliserade grupper i väst också. Vi kallar oss för demokrati, men denna demokrati har inte skyddat oss mot ökade klasskillnader, mot arbetslöshet, mot desperation och segregering. Varför skulle vi då acceptera dagens system som det bäst tänkbara? Varför bör den miljon bland oss som idag är arbetslösa, och alla de som lever mer eller mindre i fattigdom, respektera det parlamentariska system som så uppenbart inte alls gynnar dem? Finns det potential för att inspirationen sprider sig långt utanför Nordafrika?

  7. Vad säger vi förresten om svensk vapen export till Egypten, Tunisien, och en rad andra länder där man mycket väl kan tänka sig att staten använder dessa vapen mot människor som kräver repsekt för sina rättigheter? Är det inte ett problem? Utvecklingen nu visar ju hur snabbt det kan gå. Vad gör man för analys av de länder man exporterar vapen till?

Kommentera