Pans labyrint

En av nackdelarna med att sitta i riksdagen är att tiden för kultur blir minimal. Handlingar slukar min tid – inte böcker, konst eller film. Under åren då jag bodde i USA kunde jag ibland se ett par filmer i veckan, oftast på DVD. Nu blir det någon i månaden. Den koll jag hade på nya filmer är ett minne blott. Men, med paus i riksdagsarbetet över helgerna har jag i alla fall sett någon film, nu senast spanska Pans Labyrint, gjord 2006.

Jag har tidigare på den här bloggen skrivit om filmer som utspelar sig under spanska inbördeskriget, se här. Då missade jag Pans Labyrint som utspelar sig efter kriget, 1944. Filmen handlar om partisanerna som stred långt in på 50-talet mot de fascister som hade vunnit inbördeskriget. 1944 levde deras hopp om att fascismen skulle falla även i Spanien när Hitler och Mussolini besgerades i 2a världskriget, men det visade sig snart att västmakterna inte var så intresserade av en ny vänsterregering i Spanien. Diktatorn Franco fick sitta kvar i orubbat bo. 

Filmen skildras genom genom flickan Ofelias ögon, hon är kanske 10 år gammal. Filmen har starka mystiska inslag med sagoväsen och underjordiska varelser. Kanske var det detta som förut gjorde att jag tvekade och inte har sett filmen, jag brukar inte gilla monster och övernaturliga fenomen i filmer. Men i Pans labyrint handlar det snarare om en mystik i den latinamerikanska berättartraditionen och det fungerar utmärkt. Det ger dessutom en strimma hopp i en tid med mycket lite att hoppas på för de som sympatiserade med den besegrade republiken. Pans labyrint är både mystisk och realistisk. Den är tekniskt välgjord och många av bilderna är mycket starka. Helt klart värd att se, inte minst om man är intresserad av den historiska epoken.

För den som hellre läser en bok om denna  tid med det förtvivalde partisankriget mot Franco kan Vargmåne av Julio Llamazares (1985) rekommenderas. En stark och välskriven historia om en bortglömd del av Spaniens historia.

2 reaktion på “Pans labyrint

  1. En riktigt bra film!
    Var i Barcelona i höstas och tänkte köpa den i en skivbutik. Frågade på knagglig spanska efter ”El laberinto de Pan”, men något sånt hade de tyvärr inte. Först dagen därpå slog det mig att jag hade frågat om ”Brödlabyrinten” – originaltiteln är ”El laberinto del fauno”, så nästa gång jag kommer ner dit får jag göra ett nytt försök =)

  2. Det är sant att ”Västmakterna” inte störtade Franco efter kriget (hur de skulle ha gjort det?).
    De störtade ju inte heller Stalin – det hade väl inte heller varit så lätt.
    Jag vill minnas att George Bush Jr gjorde ett försök att störta en fascistdiktator i Mellanöstern för några år sedan. I och för sej lyckades störtandet, men det blev ju inte helt smärtfritt därefter …

Kommentera