På väg igen

Så har de politiska mötena börjat igen. Igår tog jag mig via Sundsvall till Umeå. Idag blir det Skellefteå och imorgon Storuman och Tärnaby.

Gårdagen började jag med ett möte med gruvföretaget IGE Nordic som planerar en stor nickelgruva, eller egentligen flera dagbrott, i Rönnbäcken utanför Tärnaby. Om planerna går i lås handlar det om en investering på många miljarder och ett par hundra arbetstillfällen under några årtionden i Västerbottens fjällvärld. Imorgon ska jag dit och se på platsen. Företagets presentation lät bra, men det brukar det ju å andra sidan göra när företag presenterar sin verksamhet. Jag ska också lyssna på motståndarna till projektet framöver och partiföreningen i Storuman/Tärnaby planerar ett offentligt möte med bägge sidor framåt vårkanten. Ur miljösynpunkt fanns det en del goda nyheter. Avfallet efter brytningen ser inte ut att bli av det farligare slaget med litet inslag av tungmetaller och låg surhetsgrad. Även transporterna från gruvan blir relativt begränsade jämfört med många andra gruvor. I förlängningen kan det också finnas brytvärd järnmalm, och då blir det andra volymer på transporterna.

Igår kväll hade jag möte i Sundsvall om eurokrisen och vänstens svar. Precis som när jag hade motsvarande möte i Umeå före jul kom det bra med folk, minst 75 personer. Ekonomiska frågor är ibland av större intresse än man tror. Jag hoppas få åka runt mer i landet och prata om ämnet under våren. Jag ska också skriva en liten skrift på samma tema.

Dagens lästips handlar om de ogenomtänkta och destruktiva avregleringarna inom järnvägen är skriven av två järnvägare och vänsterpartister, Lars Ohly och Leif Lindström, texten återfinns på SvD.

5 reaktion på “På väg igen

  1. Men självklart, plånboken är viktigast av allt, är ju bara så, utan den ingen frihet – det är ju vänsterns oklarheter kring hur välfärdsmotorn – storföretagen ska drivas som utgör ”kommunistspöket” – framgick ju av några av reaktionerna på Ida Gabrielssons artikel i Aftonbladet igår. Tilltron till vänsterns förmåga att supporta världens bästa sjukvård och vård, med världens största uttag av skatter från världens största löner, finns liksom inte riktigt. Vänsterns näringspolitik är kanske oklar, eller åtminstone oroar den mängder med potentiella vänsterpartiväljare. Alla nya väljare till vänsterpartiet, åtminstone i något större antal, måste ju komma högerifrån och många av dom är obekväma med det som man kan utläsa av partiprogrammet.

  2. Nu när dina partikamrater ropar på ny ledare hoppas jag att det blir du, jonas! Hoppas att inte stockholmarna kör över dig den här gången. Med dig vid rodret skulle vänsterpartiet tilltala alla!

  3. Visst låter det rätt bra ingen sulfidmalmsfyndighet. Men får bolaget klartecken i ett känsligt läge som Rönnbäcken har hela gruvbranschen fått behövligt prejudikat och kan gå vidare i än mer skyddsvärda områden och ytterst hävda att även uran kan brytas miljövänligt trots användsningsområdena förintelsevapen och hazardaktig kärnkraft. De ekonomiska vinsterna är ju oföraskämda 99,85 % av exploaterigsvärdet medan samhället och våra efterkommande får ta kostnaderna för milöjön & hälsan. Du är den bäste tänkbara ledaren för en ny vänsterrörelase i landet, men låt dig inte duperas av bolags & deras påhejares skön- & grönmålningar

Kommentera