Olja, blod och Bildt

Idag har DN två texter om Lundins Oils inblandning i övergrepp mot befolkningen i södra Sudan där företaget utvann olja. Det var på tiden att någon av de större tidningarna börjar uppmärksamma frågan. Faktum är att tusentasl personer dog och ännu fler fördrevs och bestals på sin egendom när det svenska oljeföretaget utvann olja i block 5A i Sudan. Den sudanesiska regeringen banade vägen för oljebolaget genom bombningar från luften och angrepp på marken mot civilbefolkningen. Lundin Oil har också fått kritik för sitt agerande i den Etiopiska Ogadenprovinsen.

Själv har jag rest frågan om Lundin Oil och folkrätten flera gånger i riksdagen. Carl Bildt, som satt i företagets styrelse under den aktuella perioden, har konsekvent undvikit att ta debatten. Senast frågade jag honom vad Sveriges regerings ska göra för att Lundin Oil ska betala skadestånd i enlighet med fredsavtalet CPA, men det var inte en debatt Bildt ville ha. Samtidigt rullar åklagaren utredning i faller vidare och en av de indirekt misstänka för Lundins brott är utrikesminister Bildt. Det är ett problem att vi har en utrikesminister som har varit indragen i den sortens affärer.

Läs mer i DN och DN.

5 reaktion på “Olja, blod och Bildt

  1. Det är olämpligt att en nuvarande utrikesminister satt i en dylik styrelse. Principiellt påminner scenariot om de skurkar som deltagit i krigen t ex på Balkan och som ljugit åt sig en fristad i Sverige. Bildt har förstås inte hållit i något vapen men från styrelserummet kanske medverkat till det obegripliga våldet därnere. Hans roll borde i alla fall utredas med tanke på hans position och det hade nog skett om Sverige vore USA. I Sverige verkar man komma undan lätt, låg som hög.

  2. Den sudanska regimen är en folkmördande rövarhop, Sudan är ett läskigt land där slavauktioner var vanliga fram till 1990 – men har någon bevis för att Lundin Oil gjorde mer än utvann olja och betalade skatt i Sudan? Skulle Khartorum-regimen idkat folkfördrivning i mindre skala om Lundin Oil protesterat?

    Vad ska företag egentligen göra, tycker Sjöstedt? Vore det bättre om Lundin Oil hyrde in Blackwater och kuppade bort regimen? Ska alla företag sluta betala skatt till de länder de anser inte uppfyller företagets krav? Och hur ser Sjöstedt på FN:s agerande i och kring Sudan?

  3. Gunnar, skojar du? Det är precis lika lätt att komma undan i USA, vilket fallet George Bush är ett utmärkt exempel på. Han skulle ha ställts inför krigsförbrytardomstol, då han, enligt t ex en av Nürnbergdomarna inlett olagligt anfallskrig, samt för alla övergrepp och tortyr som Bush-Cheneyadministrationen var inblandad i. Carl Bildts undfallenhet och acceptansen för hans vårdslösa utrikespolitik och sätt att sköta kommunikationen av den via bloggen ”Alla dessa Dagar” är ju så skandalöst att hälften kunde vara nog. Hans inblandning i Sudan innebär ju en mycket svår belastning för den svenska regeringen. Men att man inte kommer ”undan” i USA stämmer ju definitivt inte. Sex års olagligt krig bär ju vittnesbörd om detta.

  4. Pingback: Sverige – handelsresande i folkmord? | Nemokrati

  5. Vad som skrämmer mig är hur snabbt media släppte frågan bara för att Carl Bildt ansåg det vara en storm i ett vattenglas. Han skakar av sig den här incidenten lika lätt som han alltid gör: som en fågel som bara ruskar av sig – när han borde bli satt i husarrest av journalister på liknande sätt som Leila Freivalds på den tiden.

Kommentera