Misstroendevotum, eurokris och Island

Morgonkaffe med Svenska Dagbladet. Bara man hoppar över ledarsidan finns det ofta en hel del läsvärt i tidningen.

Idag intervjuas Lars Ohly i tidningens serie om partier i motvind. Tidningen har puffat för intervjun tidigare med att Ohly säger nej till misstroendevotum. Det hade gjort mig lite tveksam, men i själva intervjun rätas det ut. Det är ett nej till misstroendevotum nu när S och MP inte är redo. Det finns något logiskt i det. Det bli allt mer klart att regeringen klarar sig med SDs aktiva stöd. Rasisterna röstar med vår borgerliga regeringen i mer än 9 av 10 avgörande voteringar. Det vore rimligt att det förhållandet klargjordes i en misstroendeomröstning. Men det lär knappast ske förrän S och MP har fått nya partiledningar på plats och är redo för en sådan omröstnings yttersta möjliga konsekvens – nyval. Ohly flaggar också för ett nytt rödgrönt samarbetet inför valet 2014. I sak är jag enig om att något sådant kommer att behövas. Frågan är hur det ska se ut. Det är långt ifrån självklart och frågan lär bli hett debatterad av Vänsterpartiets medlemmar och kongressombud som ska avgöra den för partiets räkning.

SvD har också haft en rad intressanta reportage om eurokrisen den senaste tiden. Idag handlar det om ECBs roll som städgumma när det offentliga tar över riskerna från det privata i krisens spår. Frågan är hur stora risker en centralbank kan ta i form av lån till banker som saknar motsvarande tillgångar eller köp av statsobligationer från länder som kommer att få svårt att betala sina skulder. När rubbas förtroendet på allvar för euron och ECB som institution? Även om krisen har lagt sig lite så tyder allt på att det är tillfälligt och att vi kommer att få se ”räddningspaket” för fler euroländer under det år som kommer.

SvD skriver också i ett längre reportage (tyvärr inte på nätet) om Islands något skakiga färd tillbaks från den ekonomiska avgrundens rand. Som bekant är det en isländsk vänsterpartist, Steingrimur Sigfusson, som i egenskap av finansminister får städa upp efter det kaos som den tidigare borgerliga regeringen skapade. Vänstern regerar tillsammans med socialdemokraterna och EU-frågan splittrar regeringen rakt av. Folkomröstningen väntas om något år, om den blir av. En tydlig majoritet av islänningarna skulle rösta nej idag och kraven höjs på att förhandlingarna ska avbrytas. Tidigare var eurons stabilitet att argument för ja-sidan. Så är det inte längre. Islands rörliga växelkurs har varit en hjälp i att få fart på ekonomin och hur hade landet klarat sig med eurons ränta under perioden av extrem överhettning? Jag ska fara till ön med riksdagen i februari, det ska bli intressant.

Imorgon måndag börjar den polistiska säsongen på allvar igen för min del. 18.30 har jag möte om eurokrisen och vänsterns svar på Kulturmagasinet i Sundsvall. På tisdag blir det möte samma tid på Anderstorp i Skellefteå

5 reaktion på “Misstroendevotum, eurokris och Island

    • Jag tror att sossarna har röstat med alliansen i ungefär 40% av de avgörande voteringarna och vi i Vänsterpartiet betydligt mindre än så. SD är alltså helt i särklass som borgarnas lojala stödhjul.

      Jonas

  1. Av de totalt 113 huvudvoteringarna i kammaren var 42 stycken sådana där de rödgröna kunnat fälla avgörande. I 38 av dem röstade de rödgröna med de borgerliga.

  2. Pingback: En röd Pyrusseger på väg eller? | Kent Persson (m) blogg

  3. Tack Sten för den statistiken. Känslan jag fick efter Afghanistan voteringen bekräftas – vi har idag ingen opposition i Sverige, annat än vänsterpartiet, som med sina 19 mandat också är riksdagens minsta parti. Utgör inte denna situation ett hot mot demokratin?

Kommentera