Har jag blivit en sur gammal gnällgubbe?

Det var bättre förr. Ibland kan jag inte låta bli att tänka det när det dyker upp nymodigheter som jag ogillar. Jag känner mig som en sur gammal gnällgubbe. Ta det här med namnet på flygplatsen i Umeå. Nu ska det bytas från ”Umeå city airport” till ”Umeå airport”. Själv har jag envist använt det gamla namnet ”Alvik” och vägrat ta ”Umeå city airport” i min mun. Umeå är ingen ”City” utan en ”town” på engelska. Och varför på engelska? Svenska duger fint för mig och själv har jag inget emot att länder använder sitt eget språk, de blir inte ett dugg mindre internationella för det. Tvärtom finns det något lite ängsligt anpassligt i att döpa om allt på engelska. Dessutom kommer de flesta svenskar att översätta till ett svenskt namn i dagligt tal i alla fall. Om en av världens största flygplatser heter ”Frankfurt flughafen” kan väl Umeås heta något på svenska.

Till min glädje ser jag att VKs läsare är lika konservativa som jag är. Den sura gubben i mig piggnade till när jag såg det. De flesta vill att flygplatsen ska heta ”Alvik”, därefter kommer namnet ”Umeå flyplats”. Det duger också bra, Alvik är ju Umeås flygplats. Men ”Umeå City airport”, vad f-n är det?

Det hela påminner mig om när jag stod utanför Arlanda i snögloppet och väntade på bussen för några år sedan. Bredvid mig stod två Skelleftebor som inte verkade vara helt flygvana och pratade på bred dialekt. En av de sa fundersamt;

-Du det här Domestic, vad är det?

-Det är utrikes på tyska, svarade den andre tvärsäkert.

33 reaktion på “Har jag blivit en sur gammal gnällgubbe?

 1. Brukar höra på programmet Språket i p 1 där professorn i modern svenska, Lars-Gunnar Andersson, är mer liberal i språkfrågor än jag som ändå känner mig hemma på hans sida. När det gäller Umeå City Airport tror jag han skulle ha avstyrkt i alla fall. Jag skulle vilja se den människa i lokaltidningen, inkl tjänstebefattning och lön, som tog beslutet när det begav sig. Tycker nog att lokalnamnet Alvik är rätt olämpligt också. Ordet Umeå bör ingå tillsammans med högst ett annat ord, t ex Umeå flygplats. Jag ser flygfältsområdet Alvik som en del av Umeå medan Arlanda ligger ca 4 mil från sin huvudort, Sthlm, så där är det ok med bara det lokala namnet.

  När det gäller idrottslag tycker jag det är ok med engelska tilläggsnamn enligt amerikansk förebild, t ex Hässelby Hawks, Växjö Lakers, Umeå Comets eller Luleå Rebels. Det är ju privata, eller icke-offentliga namn eller hur man nu ska säga.

 2. Jag har själv ställt mig frågan, bearbetat mig ångest och sedan tagit steget. Jag har kommit ut som surgubbe och det är en befrielse. Just detta med anglisismer är alltså en del av sammansvärjningen mot oss medborgare. Jag skriver om det på länken ovan och funderar på om jag kanske skulle erbjuda konsulthjälp till kommuner som ännu inte förstått potentialen i att döpa om sina landmärken och stoltheter till något mer klatschigt. Umeå förresten… på hemsidan uppmanar kommunen eventuella besökare att ”shoppa tills du droppar”. Fuck me dead.

 3. Själv blev man fast i ett tåg i Holland för ett tag sen för att konduktören sa att alla skulle gå av på holländska. Det är trots allt ganska smidigt med engelska när man reser…

 4. Hej Jonas! Jag ber om ursäkt att jag går OT men har bara en fråga och eftersom du är så aktiv på bloggen, känns sannolikheten ganska hög att jag får svar här. Läste till min förvåning och glädje att du kan, såvida du känner att du har stöd, tänka dig att kandidera som partiledare men enbart om Ohly inte kandiderar. Det är just det sista jag inte förstår. Enligt mig och om man tänker rent logiskt är det väl just därför man ska kandidera, för att man tycker det är dags för någon annan (och för att du känner att du passar förstås) och för att få bort (låter värre än vad det är, jag vet) Ohly eller har jag fel!? Om alla resonerade så (tänk om dem gör det) är ju risken stor att Ohly blir omvald för han har ju dessvärre sagt att han tänker kandidera och det vore väldigt beklagligt skulle jag tycka. Så hjälp mig snälla, jag förstår inte riktigt hur du resonerade där helt enkelt.

  MVH

  Johannes

 5. Jag tror att svenskar som bott/bor utomlands är mer benägna att bevara det svenska språket. Vi tar inte svenskan förgiven på samma sätt som andra kanske gör. Självfallet bör vi använda ordet flygplats, men vi bör nog också vara noga med att se till att även icke svenskspråkiga besökare kan använda sig av faciliteter så som flygplatser, och därför bör översättningar vara tillgängliga för dem som behöver dem. Jag spenderar en del tid i Japan och får där ofta problem, allra helt utanför storstäderna, just därför att de så sällan erbjuder översättningar. Värst är det kanske när de inte använder symbolerna för damer och herrar på offentliga toaletter, utan istället utmärker dessa i skrift, på Japanska. Jag gjorde bara det misstaget en gång, innan jag klottrade ner de japanska tecknen för damer och herrar på en lapp i plånboken.

 6. Tycker de är lite väl provinsiella, behålla ett svenskt “å” det skulle förstås hetat ”Umea City Airport” eller ”Umea Airport”. Osäker på den amerikanska stilen men nog ska väl ”airport” då stavas med stort A.

  Det blir lite konfunderande när man kallar det för City, Umeå är ingen stor stad och jag förmodar att flygplatsen inte ligger i meningen stadskärnan som jag förmodar är med i akademins ordlista i den denna betydelse.

  ”Umeå flygplats” är väl iofs praktiskt för alla de som inte så ofta besöker dessa nordliga delar av landet, bara egennamn funkar nog bäst de stora kända flygplatserna som alla vet vad det handlar om när man säger Arlanda eller Landvetter. Dessa kallar sig förstås för typ ”Göteborg Landvetter Airport” och samma kombination för Arlanda. Det får väl bli ”Umeå Alvik flygplats”.

  Som sagt tysken vågar kalla sin flygplats för ”flughafen”, Norrmännen kallar sin flygplats i Oslo för ”Oslo lufthamn, Gardermoen”, danskarna är inte sämre de med ”Københavns Lufthavn, Kastrup”.

 7. Hej Jonas!

  Håller helt med dig. Kan berätta historien om Göteborgs stora flygplats: ”Landvetter airport”.

  Den byggdes och ligger i Härryda kommun och ligger inte i Landvetter. Men till stor förvåning för innevånarna i Härryda fick den heta. Ja, ”Landvetter”. Kommungubbarna i Göteborg tyckte inte att det passade med ett ”ä” i internationella sammanhang…

  Samtidigt döpte man om klassiska Säve flygplats på Hisingen till Gothenburg City Airport.

  Sak samma med Göteborg som man gärna vill kalla för Gothenburg. Detta för att slippa ”ö”. Om det nu ligger något i detta hade det varit bättre att använda fornnordiska. Göta Älv hette ursprungligen Gautr Elf ( utflödets eller Odens älv ). Då kunde vi kalla vår stad för Gautraborgh…

 8. Jag frågade för ett antal år sedan en engelsk bekant var gränsen mellan ‘city’ och ‘town’ gick. Svaret jag gick var att en ‘city’ har ett universitet.

 9. Christer: Vad sägs om epost? 😉

  Jag håller med dig Jonas. Det är samma sak med Kastrup som tydligen heter Copenhagen Airport. Fast danskarna fortsätter att kalla den för Kastrup eller Københavns Lufthavn.

 10. Definitionen av ”city” varierar mellan olika engelskspråkiga länder.
  Brittisk definition är väl att en city ska ha en katedral (domkyrka).
  Umeå är i alla fall större än exempelvis irländska city of Waterford, så city of Umeå är inte fel enligt mig.
  Men ingen domkyrka, så enligt brittisk definition är Luleå en city, medan Umeå inte är det.
  Hursomhelst så retar jag mig också på sån här onödig användning av engelska. Jag har också bott utomlands, vilket kanske inverkar.

 11. Nja, sitter man i en stad där Nya Ullevi döpts till Gamla Ullevi kan man längta efter nymodigheter. Men givetvis ska svenska platser företrädesvis ges svenska namn. Vem vill på bo Calle Gustav?

 12. Jag skriver som Johannes -off topic om dagens rapportering/aktuelltinslag där du sa att du kan tänka dig att kandidera till partiordförandeposten (om inte Ohly ställer upp), och det är mycket glädjande!! Håller dock med om att resonemanget; att du ställer upp om Ohly kastar in handduken -är lite konstigt. Eller tråkigt, eftersom han ju redan sagt att han vill sitta kvar. Jag tyckte en person i Aktuellt-inslaget sa något klokt, nämligen att Ohly (säkert) har ‘gott’ stöd i partiet men inte hos väljarna! Jag är helt övertygad om att det förhåller sig så (även om nu stödet i flera distrikt och bland flera riksdagsledamöter verkar minska) Jag hoppas att du väljer att kandidera på nästa kongress oavsett hur Ohly gör, du ska veta att du utan tvekan har ‘mitt mandat’ att göra det! Kämpa på!

 13. Göte K: Bra skrivet. Som om det inte vore nog, så är det dessutom så att flygplatsen inte bara ligger i Härryda kommun, utan dessutom strax utanför ORTEN Härryda. Således hade det varit det rimliga. Det är väl ganska typiskt för kommunen förstås, allting ska vara fokuserat på Landvetter/Mölnlycke…

  //Mikael, ursprungligen från Å, Härryda (ja, byn eller området kallas för ”Å”).

 14. Dagens stora glädje måste ju ändå vara att du kandiderar till partiledarposten. Har nog väntat på det här uttalandet i snart tio år ;-). Hoppas att du ändrar dig och gör det även om Lasse står fast vid sin kandidatur. Det finns nog fler med mig som tycker att vänsterpartiet tog ett stort antal steg tillbaka när Lasse sa att han var kommunist den där dagen för så länge sen.

  Det här kanske äntligen blir början på den förnyelse i sin kommunikation som vänsterpartiet behöver.

 15. Patrik: Om jag förstått det rätt har inte Jonas sagt att han kommer att kandidera till partiledarposten, utan att OM Lars Ohly INTE ställer upp och kandidera så kan Jonas tänka sig att göra det. Vi skall inte ropa hej ännu… Men visst är det glädjande att det finns en möjlighet och att han inte sagt definitivt nej till det. 😉

 16. Nu kallas Landvetter för Landvetter för ingen levande själ utanför Sverige kan uttala ordet Härryda. Försök säga det som en engelsman skulle säga det? Harrajda! Herrajda! Hörrajda Inte vackert och helt obegripligt.
  Det var när man kom på hur det lät i det fallet, som man insåg att flygplatsen inte kunde heta Härryda som man tänkte först, trots att den ligger i Härryda.

  Så namnet handlar inte om att gynna Landvetter eller Mölnsdal utan om att inte förvanska ett ortnamn så illa att det låter fullkomligt idiotiskt :-).

 17. PS: Umeå flygplats skulle också låta konstigt på alla andra språk. Vad sägs som ”Omea Airport?” U kan nästan inga andra än ungrare (och iranier) uttala någotsånär riktigt och på de flesta andra språk uttalas det svenska U:et som O.

 18. Jag säger som Gunnar Sträng: Varför använda utrikiska ord när det finns en adekvat inhemsk vokabulär?
  Samme Sträng lär f ö också ha uttalat att om det finns dom som ”urgerar en limit för bostadsbyggandet så ska dom ge fan i det”.

  För övrigt tycker jag själv att vi borde göra som norrmännen: säga skärmbrev istället för mejl.

 19. Vänsterpartien behöver Jonas som en ny partiledare för att kunna driva de frågor som är så viktiga. Gärna tillsammans med en kvinna i ett delat ledarskap liknande det som miljöpartiet har skulle kunna göra det lättare att få ut ett tydligt vänster budskap.

 20. Charlie:
  Kastrup som tydligen heter Copenhagen Airport. Fast danskarna fortsätter att kalla den för Kastrup eller Københavns Lufthavn

  Nu är det nog så att det heter ”Københavns Lufthavne”, så står det i alla fall på deras hemsida, bolaget som driver verksamheten heter också Københavns Lufthavne A/S

  Det är förstås väldigt praktiskt namn det kan då översättas till andra språk, pratar man engelska säger man Copenhagen Airport, tyska Kopenhagen flughafen osv.

  Man kan bara föreställa sig vilken oreda det blir på den stackars utlänningen som ska slå i sin svensk parlör för att få reda på vad ”airport” betyder, han drar förstås den naturliga slutsatsen att det är en tillfällighet att detta ord råkar ha samma stavning som ett engelskt, för att inte tala om den kinesiske översättaren som ska tillverka någon manual eller broschyr eller datoröversättningen där man ställt in svenska för att översätta till något annat språk.

 21. Fanastiskt bra inlägg, som vanligt, Jonas!

  Skönt att se att du behåller din Umeanknytning och verkligen sitter på Västerbottensmandat.

  Otroligt fånigt förslag på Umeå flygplats, håller med. Platsnamnet är bättre. Visserligen är flygplatsen i Umeå landets mest centralt belägna i förhållande till staden, men vi känner ju alla den som Alvik.

  Gissar att du också kallade flygplatsen här för Zavantem och inget annat?

 22. Hej Jonas. Jag anknyter till vad johannes och Saga skrev. Ohly har bra förtroende i partiet och har gjort mycket gott. För allmänheten är han dock tyvärr i dåligt dager, en plats där du å andra sidan har mycket gott rykte. Jag kan ta ett exempel. Mina föräldrar bor i Nordmaling strax söder om umeå och röstar vanligen på centern (till mitt stora förtret), men de kryssar dig varje gång de har möjlighet, oavsett om det är europaparlamentsval eller riksdag för att de tycker att du är mycket, mycket sund och står för rätt saker. Jag ser det som att de egentligen delar vänsterns frågor och analys i det mesta, men de har helt fastnat i kommuniststämpeln på Ohly som också färgar av sig på partiet i övrigt. För vänsterns framtid måste Ohly ta ett steg tillbaka (men gärna fortsätta som rikdsdagledamot och medial profil för vänstern) och andra ta steget fram. Att följa MP i delat ledarskap tycker jag är en utmärkt idé. Sen behöver vi en person med anknytning i Norrland, där vänstern har väldigt starkt stöd. Stockholmsfokuseringen måste tonas ner.

 23. Hej Jonas!

  Jag vill bara säga att jag, om det nu kommer bli aktuellt att byta ut Ohly, verkligen hoppas på dig som ny partiledare.
  Jag har sett upp till dig i hela mitt politiskt aktiva liv, det vill säga sedan cirka tio år tillbaka. Jag minns när jag som femtonåring kollade på Debatt och blev lika inspirerad varje gång du var med.

  Lycka till!

 24. Detta med förengelskan har jag ingen särskilt åsikt om. Dock läser jag med glädje Rocky. Det som också glädjer mig är att vi får Jonas Sjöstedt till Partiledare jämte någon Q. Tack för att du ställer upp.

 25. Olov:
  Det spelar nog ingen roll vilken partiledare V har, med den uppsättning tidningar vi har i Sverige. Kommuniststämpeln sätter de dit oavsett partiledare (däremot är de inte lika intresserade av att tala om högerns bruna förflutna).
  Jag tycker att Ohly är bra och förstår inte ropen om hans avgång.

 26. Väljarna har skickat en rätt klar signal nu 4-5 val i rad till vänsterpartiet; den nuvarande partiledaren övertygar inte tillräckligt många. Jag har letat efter argument hos de som vill ha kvar samma laguppställning till 2014 för varför vi då skulle ha någon anledning att förvänta oss en annan utgång. Men jag hittar inte ett enda.

  Det bästa för v i det här läget vore att både Jonas och andra kandidater ställer upp utan förbehåll, och deklarerar vilken politisk inriktning de vill driva om de får förtroendet. Att bara tala till de redan övertygades skara räcker inte på långa vägar.

 27. Kerstin:
  Att lägga hela skulden på borgerlig media är att göra det för lätt för sig. Och sen ingenting alls om hur vi ändrar bilden. Min poäng var just att väldigt många i mina hemtrakter som röstar borgerligt kryssar jonas när tillfälle ges, och vid diskussion kring politik i sak ofta uppvisar socialistiska åsikter. Dock kommer de aldrig att rösta på Ohly.

Kommentera