Hans Linde – huvudet på spiken

Läs Hans Lindes personliga och kloka inlägg i dagens Aftonblad. Han skriver om varför så många på hans uppväxts skånska landsbygd röstar på Sverigedemokraterna. Om en politik som fixeras på Stockholm medan servicen på landsbygden rustas ned. Där skapas grunden för den ”revolt mot eliten” som det innebär att rösta på SD som ofta är som starkast på landsbygden eller i andra delar av Sverige som beskrivs som ”förlorare” ur Stockholms horisont. Då spelar det plötsligt ingen roll att Jimmie Åkesson är som vem som helst i den politiska eliten som knappt haft ett riktigt jobb, utbildat sig i Lund och tjänar runt 100 000 i månaden. Man ger ändå eliten en känga genom att rösta på honom.

För Vänsterpartiet är det en uppmaning att vara mer offensiv i frågor som gäller service i glesbygd och hur vi vill utveckla Sverige bortom storstäderna. Vi har en bra politik på området, men har gjort för lite för att föra ut och och driva den.

Hans Linde gör det enda rätta, han tar SDs väljare på allvar utan att kompromissa med rasisterna i sak. Klockrent Hans.

13 reaktion på “Hans Linde – huvudet på spiken

 1. Bor i glesbyggd och här hittade folk ett alternativ lokalt som var var något annat än SD . Vänsterpartiet fick 49 % av rösterna ! Det går att vinna val med en vänsterprofil om man bara kan komma ut till folket.

 2. Att tillskriva SD:s framgångar som en ”revolt mot eliten” är väl att förenkla det hela en smula? Revolt mot vem? Är det de 7 gamla partierna som är ”eliten” ?
  Om du tittar i våra grannländer, där liknande partier som SD numera har runt 20% av väljarstödet, så har diskussionen varit exakt likadan.
  Det var samma debattartiklar, samma argument, samma förklaringar, fast för 10 år sedan.
  Det är alltså inte frågan om ”revolt mot eliten”.

 3. Jaha, nu är det nedmonteringen av servicen i landsbygden som är orsaken till SD:s framgångar. Varför denna idiotiska överanalys över ett enkelt problem? Varför inte lyssna på vad SD:s väljare säger och tycker istället? I dagens Aftonblad står det ju att 76,1% av SD:s väljare tycker att invandringen varit för stor och borde begränsas.

  Jag tror inte att majoriteten av de som röstar på SD är nynazister som käkar småbarn till frukost, heilar till Åkesson varje morgon, utan helt enkelt är vanliga svenssons som tröttnat på alla bortförklaringar och den berörningsskräck i invandringsfrågor som råder hos media och de etablerade partierna.

  Alla partier har skelett i garderoben, även V.

 4. Det ligger mycket i vad Linde beskriver om intresset för glesbygdens villkor ur Stockholms horisont.

  Dock vill jag inte direkt kalla Bara i Svedala kommun för glesbygd. De kommuner i skåne som i någon form har glesbygdsproblematik ligger i östra skåne som t.ex Tomelilla och Östra Göinge. Bara ligger ca 2 km från gränsen till Malmö kommun. Till Malmö´s kranskommuner sker en utflyttning för att kunna köpa hus till någorlunda rimliga priser, men också för att småbarnsfamiljer vill få en lugnare miljö.

  I Malmö´s kranskommuner är man mycket medveten om den stenkastning som sker mot utryckningsfordon som ska till Rosengård.

 5. Att kalla Bara för glesbygd när det ligger två km från gränsen till Malmö kommun tyder på väldigt dålig kunskap om vad glesbygd är.

  Bara är en förort till Malmö och ingen glesbygd. Lika lite som Huddinge eller Botkyrka är glesbygd.

  Att service monteras ner är dock inget unikt för vare sig landsbygd eller storstäder. Det sker överallt. Orsaken heter vinstmaximering.

  Ska för den delen staten gå in och subventionera bensinmackar i Bara, när invånarna själva väljer bort den lokala macken för bensinstationer på väg till och från arbetena i Malmö? Det låter inte speciellt klokt.

 6. Visst kan man vara besviken på att landsbygdens ständigt utarmas. När jag växte upp där på 50- & 60-talet skedde det för folkhemmets bästa sa de styrande, nödvändigt för moderniseringen av Sverige. Sen skenade det iväg med avregleringarna och blev för bolagens bästa liknande skäl som vid koloniseringen av Norrlands inland.
  Och EU-motståndet & vänstern är fortfarande stark i många av dessa avfolkningskommuner.

 7. Pingback: Vänstern börjar diskutera | Svensk, svenskare…

 8. Kan man tala om glesbygd någonstans söder om Mälaren? Nej, inte enligt min mening efter 24 år i Västerbotten. Uppåt Dalarna mot Hälsingland börjar det bli skogigt ordentligt. Mellan Svabenverk och Edsbyn är det lika ödsligt som i övre Norrlands inland.

  Tycker inte heller det är någons fel att det än idag avfolkas i inlandet. Visst är det sorgligt, men jag ser inte någon skurk bakom det hela. Jobbade ett år i Fredrika Centralskola 1999. 6 mil till Åsele, 9 till Lycksele, 11 till Umeå och 10 till Övik. Bara timmerbilar på vägarna och en buss per dag. Skolbussar på morgonen som kom från grusvägarna man aldrig vågade sin in på. 50 barn i skolan från åk 1 till 9. Och ett buddisttempel. En dag i februari var det minus 40 när jag gick till skolan. Där kan det aldrig bli något Skärholmen/IKEA/Heron City som tur är. De som vill dit måste flytta.

 9. Men om folk röstade på SD för att protestera mot det sätt på vilket den Stockholms-baserade eliten ignorerar den s.k. glesbygden, då förstår jag inte varför den protesten främst kom från södra Sverige vilket, som många pekat ut ovan, inte alls är lika glesbefolkat som norra Sverige är. Varför “protesterade” så få i norra Sverige genom att rösta på SD? De har ju fått se samma typ av nedmontering som Lindes hemby upplevt, inte sant? Varför valde många i norr att istället protestera genom att rösta på V?

 10. Visst finns det glesbygd i södra sverige! läs kalmar län.
  De SD-anhängare jag pratat med har röstat på SD för att protestera, de tror ärligt att de skulle få det bättre ekonomiskt om invandringen minskade!!! Fler jobb, mer välfärd om invandringen stopades??? Ytterst tveksamt. Visst är det en protest mot de etablerade patierna som frossar sig i maktens glans så fort tillfälle ges. Problemet är det samma som det varit sen ‘novemberrevolutionen’ -85 .Ständigt ökade klyftor och FÖR LITE ARBETSTILLFÄLLEN. Dags för ekonomisk demokrati V???

 11. Det stämmer att servicen utanför de större städerna har försämrats men det är nog inte helt korrekt att ställa detta mot en fokusering på storstäderna. Servicen har nämligen försämrats även i storstäderna. Att leva utan bil är förstås i princip omöjligt i många småorter men även för många människor i Stockholms tätort så blir de vardagliga resorna orimligt tidskrävande utan bil.

 12. Blev glad av att läsa Hans Lindes artikel. Tycker inte att man behöver haka upp sig på vad som är glesbygd, det räcker att använda ordet landsbygd.
  Att SD:s väljare lockades av den främlingsfientliga politiken är väl helt klarlagt men främlingsfientlighet och rasism, liksom andra ideer, uppstår ju inte i ett vakuum. Jag uppfattar det helt klart som att vissa verkligen tror att flyktingar kostar för mycket. Då ligger det nära tillhands att lyssna på rasistiska eller kulturrasistiska ideer om att de passar inte in, det är för stor kulturell skillnad osv,demonisera muslimer för att slippa tänka på vad den fruktansvärt inhumana flyktingpolitiken man röstat på leder till. Landsbygd med liknande problem finns i hela landet.Tyvärr är V med och lägger ner skolor, stänger förskolor etc på sina håll ute i kommunerna.

 13. Ja, det är märkligt med den stockholmska överlägsna attityden gentemot resten av Sverige! Läs den tragiskt nog för tidigt bortgågne Sören Wibes fantastiska artiklar om hur mycket Norra Sverige bidrar med till Sveriges BNP eller förall del Göran Grejders Fucking Sverige, med liknande tema och att det är landsbygden som betalar sitt överflöd till Stockholm.

  Men gu’skelov är det ju inte Västerbottningar som gjort SD till ett stort parti. Vad var det en man sade på Västerbottensnytt ”Det är vi för smarta för!”

Kommentera