Antifacklig våg i EU

I krisens spår kommer attackerna mot fackföreningarna runt om i EU. Det blir allt mer tydligt att EU-kommissionen nu aktivt undergräver både den fria förhandlingsrätten och gällande kollektivavtal i länder som Irland och Grekland för att tvinga fram nedskärningar och lönesänkningar. Detta har fått det vanligtvis så EU-vänliga och inte särskilt militanta Europafacket att agera mycket skarpt mot EU-kommissionen. Läs mer här.

Ett av de länder där EUs nedskärningspolitik har mött hårdast fackligt motstånd är Portugal. I landet har strejker och massdemonstrationer avlöst varandra. I Portugal har nu svaret blivit att fackliga ledare som har deltagit i en helt fredlig och laglig demonstration har gripits av polis och fängslats. Läs mer här och här. Även den ungerska högerregeringen har inskränkt strejkrätten i landet, men detta har kommit lite i skymundan av landets nya medialagar som inskränker pressfriheten. Mer information om de nya ungerska lagarna kommer på denna blogg framöver.

4 reaktion på “Antifacklig våg i EU

  1. Pingback: Den Repressiva Marknaden: Deflation och Lönedumpning | Nemokrati

  2. En av orsakerna till att vissa länder befinner sig i kris är nog att deras ekonomier inte är konkurrens kraftiga. I Portugals fall vet jag att arbetsmarknaden är mycket hårt reglerad, och det är naturligtvis ett minus utifrån investerarnas sätt att se saker – svårare att “hire and fire”. Slö tillväxt, mindre intäkter, svårare att betala skulder. Man tänker sig nog att om man bara kan försvaga fackföreningarna, då kan man även förbättra investeringsklimatet, och på så sätt få in mer pengar till att täcka skulder. Om det fungerar, så blir det alltså tillväxt på löntagarnas bekostnad. Klassiskt. Men nu har vi världs-kapitalism, så då får en lågutbildad Portugis inte kosta mer en än bättre utbildad Indier.

  3. Pingback: Järngänget S/M och SD | Nemokrati

Kommentera