Sören Wibe är borta

Igår kväll kom beskedet. Sören Wibe har somnat in på Umeås lasarett. Visst visste jag att han har varit mycket dålig under hösten, ändå kommer det som en chock.

Jag hade glädjen att få arbeta med Sören under flera år. Vi arbetade tillsammans på nej-sidan inför folkomröstningarna om EU 1994 och EMU 2003. Vi var kollegor i EU-parlamentet under flera år.Våra vägar korsades ofta. Sören blev min vän och en person som jag kom att uppskatta och respektera djupt.  Sören kom från Jämtland men bodde senare i Västerbotten. Sören var socialdemokrat. Han började sin politiska bana i SSU, var med i Vpk under flera år men återvände till socialdemokratin. Han blev den ledande socialdemokratiska EU-kritikern. Så småningom hamnade han hos Junilistan, men jag tror att han även då såg sig som socialdemokrat. 

Sören Wibe var så långt ifrån en partimegafon man kan tänka sig. Han var alltid självständig, alltid kritiskt tänkande och alltid oberoende. Han var nog lite av en partilednings mardröm. Han vågade kritisera och gå på tvärs mot gängse uppfattningar, han hade goda argument, var helt respektlös inför makten och djupt uppskattad av många ute i stugorna. Han var en ovanlig politiker av en sort som vi skulle behöva fler av. När Bildtregeringen försvarade den fasta kronkursen i det största ekonomiskpolitiska magplasket i modern tid var Sören en av de få som vågade säga ifrån. I folkomröstningen om EMU gjorde Sören helt avgörande insatser för nej-sidan både som debattör och som en strateg som breddade motståndet till nya grupper. Han tänkte längre än partiegoisterna och skapade nya nätverk som gjorde att omröstningen kunde vinnas. Själv minns jag med värme hur vi gemensamt reste hem till Umeå dagen efter EMU-omröstningen och togs emot på flygplatsen i Umeå av jublande glada aktivister på den lokala nejsidan som hade vunnit folkomröstningen i Västerbotten med 3 av 4 röster.  Ja-sidan hade hela den politiska eliten och obegränsade ekonomiska resurser på sin sida. Vi hade goda argument och folkligt stöd. Sören Wibe var en av huvudarkitekterna bakom segern. Även i den frågan har Sören i efterhand fått mer än rätt.

Sören Wibe var ekonom och professor med djupa kunskaper, men han sätt att tala var enkelt och tydligt. Han utstrålade värme, humor och engagemang. Hans lojalitet med vanligt folk, med arbetare och låginkomsttagare, var djup. Allra bäst verkade han trivas med familjen i stugan i Dikanäs. Mot EU-projektet behöll han en hälsosam distans och kritik, han lät sig aldrig tjusas som så många andra. Han var inte typen som anpassade sig för att smälta in och få en klapp på axeln.  Sören var lika misstrodd och fruktad av en del i den ekonomiska/politiska eliten som älskad av många vanliga väljare, inte minst i norra Sverige. De kryssade in honom såväl i EU-parlamentet som till riksdagen utan att han bedrev någon personvalskampanj.

Vi är många som kommer att sakna honom.

VF, DN, VK,  VK, Norran , TV4, Sydsvenskan, SVT och Aftonbladet

Bloggar: Håkan Larsson, Alejandro Caviedes och Andreas Lundgren 

25 reaktion på “Sören Wibe är borta

 1. ”Vi är många som kommer att sakna honom.”
  Jag kan bara instämma i detta.
  Träffade honom första gången i Stockholm under tidigt 70-tal, då vi båda ingick i den stockholmska stödkommittén för hyresstrejken i Umeå. Vill minnas att han då representerade vänsterns studentförbund.

  Sen har våra vägar kostats då och då genom åren, speciellt sedan vi båda flyttat till Umeå.
  Sören var kunnig, förtroendeingivande och respektabel.
  En stor förlust för alla oss som uppskattar självständiga och orädda politiker.

 2. För mig kommer Sören Wibe alltid att vara en av de – tyvärr fåtaliga – människor som gav en mening och ett ansikte åt ordet ‘integritet’. Han verkade ha en sällsam förmåga att se de flesta saker i ett större sammanhang än många av oss andra, och han väjde inte för besvären som insikterna skapade för honom själv.
  Sören Wibe är död, men förhoppningsvis inte borta. Minnet av honom är säkert en inspirerande och levande förebild för många andra.

 3. Takk Sören – for alt du bidro med til kampen mot EU-medlemskapet også her i Norge. Hver gang du deltok i den norske EU-debatten gjorde du oss klokere og samtidig sikrere på at vi tenkte riktig når vi ville holde Norge utafor EU.

 4. Pingback: Sören Wibe fattas oss | Republikens röst i kungariket

 5. Jag fick nöjet att intervjua honom om EMU när jag gick på gymnasiet. Han var en av mina första politiska förebilder. En både skarpsynt och sympatisk person som behandlade mig som var ung och oinsatt med stor respekt. Det är väldigt tråkigt att han är borta.

 6. Sören lärde jag känna 1962, då vi tillsammans gick på gymnasiet i Östersund och dessutom var medlemmar i SSU i Östersund. Sören och hans familj hade jag även en hel del kontakt med även på fritiden och de blev mina vänner.
  Sören brann ju för politiken redan från första stund. Han var intelligent, humoristisk, hade starka och övertygande argument för sin sak oavsett vad frågan gällde. Han var dessutom stark som person, kraftfull och livsbejakande.
  Våra vägar skildes efter gymnasiet men vi träffades i Stockholm i början av 70-talet och så 2008, sista gången, på Arlanda, då han skulle ta flyget hem till Umeå. Då såg Sören sliten ut, vi pratade en kort stund och jag lämnade min e-postadress till honom.
  Sören lämnade vår jord alldeles för tidigt. Kanske valde han medvetet att jobba hårt in i det sista, jag vet inte. Men jag vet att Sören alltid varit en person jag beundrat för hans envetna kamp för de svagares rättigheter och mot de rikas privilegier. Sören har aldrig gjort avkall på sitt rättspatos, oavsett om han verkat i S eller i V. Han växte upp i en arbetarefamilj och det har, till skillnad från många andra s.k. vänsterpolitiker, gett honom en tydlig kompassriktning att vandra hela livet igenom.

  Tack Sören för det du har gjort genom åren. Jag sörjer djupt att du är borta nu.

 7. Tack Jonas och alla Ni som uppmärksammat Sörens bortgång. Era ord värmer så mycket nu när sorgen bedövat oss!
  Gert Wibe med familj

 8. Saknaden efter Sören är stor. Vi träffades första gången i samband med Folkrörelsen Nej till EU:s kongress 1993 i Östersund där Sören höll ett oerhört uppskattat tal om EU och med vissa formuleringar som fortfarande finns i minnet. Härefter har vi mötts i en mängd olika sammanhang och jag är tacksam över de tillfällen jag fått träffa Sören och för det samarbete vi haft i olika politiska sammanhang.

 9. Tack Jonas för dina minnesord om Sören – kollega i universitetsvärlden och politiken, en trygg och varm kamrat när striden om euron stod som hårdast. En stor tomhet och sorg att han är borta.

  Jag och Sören delade erfarenheten av att gå mellan samhällsforskning och politik. Jag mötte honom första gången som doktorand, när han på Bo Gustafssons uppdrag kom som opponent till ekonomisk-historiska institutionen i Uppsala, i början på 1980-talet. Sista gången möttes vi återigen på en forskningskonferens, ett par år efter valnederlaget 2006. Vi enades om att det var svårt att gå emellan olika världar – politikens och forskningen. Svårt, men ändå roligt.

  Jag kommer att minnas Sören allra mest för att han vågade stå upp och leda oss i den viktiga kampen om EMU. Kampen mot EMU handlade om grundläggande värden i politiken – demokratin, människans värde före marknadens frihet, politikens ansvar. Du skriver Jonas om hans viktiga roll. Tack för det.

 10. Vet inte mycket om honom men har positiva vibbar då han stod på nej-sidan kring EMU när hela etablissemanget inkl sossarna stod till höger. Sen är det alltid behagligt med politiker som håller sig på vänstra kanten trots att de privatekonomiskt sannolikt skulle gynnas av högerpoltik.

 11. Det här var verkligen inte bra… Sören Wibe var en av riktigt få tongivande socialdemokrater som verkligen var ”värda sitt salt”. Vila i frid… ;(

 12. Sören var som en bra politiker borde vara. På riktigt!
  Lyhörd, trevlig, mycket kunnig och med en uppfattning han tordes stå för i alla väder. Det finns för få sådana. Vi saknar honom.
  Tack Sören för allt du gjorde för att informera om vad EU-medlemskap och EMU-anslutning innebär för de som var beredda att lyssna.
  Du fick människor att tänka själva och engagera sig.

 13. Pingback: Tweets that mention Sören Wibe är borta at Jonas Sjöstedt -- Topsy.com

 14. Tack Jonas för det du har skrivit.

  Det var allt allt för tidigt att Sören gick bort och vi är många som kommer att sakna honom också här i Danmark.

  Sören var en stor inspiration för många människor i Sverige, Norden och Europa.

  Jag har också känt och varit vän med Sören i många år och hans kunskap, politiska mod och engagement kan vi lära mycket av. Det är inte lätt att gå emot strömmen i ett parti som man varit med i genom lång tid. Men Sören visade att det finns värden som är mycket mer värda än egen karriär.

  Sören arbetade för ett bättre Europa och en bättre värld Det bästa sättet att minnas honom på är att vi fortsätter att kämpa vidare för det som Sören stod för.

  Sören tack för allt du gav vidare till oss andra. Vi kommer att sakna dig.

 15. Tack Jonas för dina minnesord om Sören! Det är så ofattbart och ledsamt att inte Sören längre finns. Han hade en sällsynt oförklarlig förmåga att göra människor glada när man träffade honom. Han var så positiv. Jag minns också hans starka engagemang då EU genomförde förbudet mot glödlampor, och då han sa till mig, att jag skulle passa på att hamstra glödlampor. Och nu kan vi återigen se bevis på hans klokhet, då flera tyska EU-politiker, enligt TT, vill upphäva förbudet pga av att de kvicksilverhalter som frigörs när en lågenergilampa krossas, överskrider de tillåtna värdena 20 gånger .

  Älskad och saknad av många i Västerbotten

 16. Det var verkligen sorgligt att höra. Och verkligen också sorgligt att inte socialdemokratin bättre tog till vara denna fria röst, som astronomiskt mycket bättre än Primehögern representerade de socialdemokratiska väljarna. Men han kämpade hårt – och jag minns hans tal i Göteborg i juni 2001 tillsammans med Gudrun Schyman. Han kämpade också hårt för att vi åtminstone skulle få stå utanför euron – och lyckades med det. För det är han värd ett mycket stort tack. Hoppas socialdemokratin erkänner honom som det värn mot fattigdom och utarmning som han var.

 17. Jag läste alla kärvänliga omdömen i går. Men förmådde mig inte skriva något i det känsloläge jag befann mig i.
  Jag har alltid gillat Sören, sedan 30 år tillbaka faktiskt. Senast vi träffades var i riksdagshuset under senvåren och diskuterade om att göra en enkät med riksdagskandidaterna om var de stod i eurofrågan. Vi hade också en längre diskussion om eurons framtid med anledning av Grekland. Sören var kritisk mot Ohly, som i Agenda sagt att det inte var realistiskt med en EMU-kollaps.
  Jag sa inget, av ren självbarsedrift. Den som ger sig in i nationalekonomiska denatter med Sören kommer garanterat alltid ut med svansen mellan benen.
  Sören trodde inte att det var realistiskt att släppa ut ett eller flera mindre länder ur systemet.
  Eller som förre tyske riksbankscefen Nölling sagt att krympa euron till ett mindre antal rikare länder. Det skulle bara mildra symptomen, öka turbulensen och förstärka klyftorna i Europa.
  Det smidigaste vore att Tyskland lämnade, och införde D-marken. Enligt Sören skulle dettta enkelt kunna ske över en natt, allt finns förberett. Detta sker dock inte frivilligt. Mycket politisk prestige står på spel. Men när Spanien och Italien kraschar är frågan om det egentligen finns något alternativ.

  Billy Eriksson

 18. Jag minns Sören från Jämtland 1970-71. Vi kände till varandra lite grann. Jag var FNL-are och han frågade mig om vi skulle skriva några artiklar ihop för Länstidningen. Det blev några riktigt bra, fylliga artiklar med, som jag minns, mycket väl underbyggda ekonomisk-politiska analyser. Och det var definitivt inte min förtjänst. Han berättade om ett annat projekt han jobbade med: vad man skulle kunna använda Inlandsbanan till, som vi båda färdades på under den här tiden. Mycket entusiastiskt förklarade han dess potential, som gods- och persontransportled, försvarspolitiskt, osv. Med siffror och tabeller. Allting hade han byggt under med egen forskning, som jag uppfattade, i förbifarten. När han nu ändå fanns där, måste han studera frågan, och komma med helt egna förslag. Jag kände redan då att han var enastående. Jag har fortsatt att beundra honom på avstånd, och jag förstår att det måste vara tungt för er, jag tänker speciellt på dig Gert, som förlorat en sådan fantastisk storebror.

 19. Sören kommer att bli en klart lysande ängel. Jag hörde hans tal till sin brorson på hans bröllop. Det rörde mig till tårar när han delade med sig av sina erfarheter av kärlek, relationer och livet.

 20. Jag kände inte Sören Wibe och träffade honom aldrig, och det är inte så ofta som jag genuint sörjer människor som jag inte känner, när de går bort. Men Sören Wibes för tidiga bortgång tog mig hårt. Så ja, jag sörjer honom, på samma sätt som jag sörjde Sven Grassman, när han rycktes bort, och Kent Pettersson. De tre människor inom politiken och facken som jag beundrat mest genom åren. Vi behövde honom mycket längre.

 21. Pingback: 2010 – Björn von der Esch och Sören Wibe « Nemokrati

 22. Är han död?
  Suck!
  Varför är det bara överhetens trotjänare typ gamle, senile skådisen R Reagan som lever länge?

  Vila i frid Sören Wibe, en kunnig, ytterst trovärdig företrädare för politisk ärlighet! Eftervärlden kommer att sakna dig!

 23. Minns honom från Skogis ekonomikurser 2001. Har bara bra minnen.
  ”Trots” jag numera är landägande skogsbonde och Landsbygdspartist.

Kommentera