Modiga miljöpartister

Idag ska vi debattera och rösta om Sveriges deltagande i kriget i Afghanistan. Jag satt och knåpade ihop mitt anförande hemma igår när barnen hade somnat. Idag skriver fyra riksdagsledamöter från Miljöpartiet i DN att de kommer att rösta emot sitt eget parti och för Vänsterpartiets reservation i frågan. Det är ovanligt. Som bekant har S och MP gjort upp med de borgerliga om att stödja deras Afghanistanpolitik. Läs gärna artikeln, den är en god argumentation.

Normalt brukar ledamöter som inte håller med sitt parti kvitta ut sig och inte delta i beslutet. Det är modigt av miljöpartisterna att öppet gå emot sitt parti. Jag tror att riksdagen behöver mera sådant individuellt ansvar hos ledamöter och att löften till väljarna väger tyngre än taktiska manövrar. Jag vet att fler miljöpartister i riksdagen är emot kriget och uppgörelsen med regeringen, jag har själv pratat med ett par av dem. Vi får se om de kanske kvittar ut sig idag. Det är inte orimligt att gissa att majoriteten av de gröna i riksdagen egentligen skulle vilja rösta som Vänsterpartiet idag – mot kriget. Den här gången har Peter Erikssons vilja att få vara med i värmen i mitten fört partiet rejält fel. Miljöpartiet har på ett par år intagit alla möjliga positioner till Sveriges deltagande i kriget.

läs mer i DN, SvD och VF

Igår kikade Ulla Andersson, vänsterpartiets ekonomiska taleskvinna, förbi mitt kontor med en intressant text ur Dagens Industri och ett dystert dokument från EUs ministerråd. I DI hade Gunnar Örn gjort en sammanställning av hur mång miljarder euro banker i olika EU-länder har lånat ut till krisländer i from av obligationer. Inte oväntat så visar det sig att storbanker i många EU-länder skulle de stora förlorarna om euroländer i kris ställde in betalningarna. Där ges en viktig pusselbit till varför skattebetalarna nu måste gå in med enorma summor för Grekland och Irland, och snart för Portugal och Spanien. Det handlar – också – om att rädda bankerna och att överföra risken från privat till offentligt. Det dystra dokumentet från ministerrådet visar vad Irland har lovat göra för att ”räddas” av EU med ett krispaket; sänkning av minimilön, försämrade pensioner, stora nedskärningar i offentlig service, lönesänkningar för offentliganställda, höjd pensionålder, konkurrensutsättning/privatisering av jurister, sjukvård och apotek, marknadsanpassning av gas- el- och vattenservice och avreglering av detaljhandel är några exempel. De irländska banker som skattebetalarna nu tar över för dyra pengar ska återprivatiseras när de börjar gå med vinst igen. Bankerna satte irländarna i klistret – folket får betala. Det är EU och euron i praktiken.

7 reaktion på “Modiga miljöpartister

 1. Jag tyckte fotnoten DN lagt till på slutet var talande; ”Riksdagsledamöterna tog ställning och skrev debattartikeln flera dagar före lördagens terrordåd i Stockholm.” På vilket sätt menar DN att situationen i Afghanistan ändrats sedan terrordådet?

 2. Sverige tillhör den krigsförande part i Afghanistan och får därmed räkna med att bli betraktad som det afghanska folkets fiende och mål för bombattacker.

  De accepterar inte att utländsk trupp från fjärran länder kommer dit och mördar deras befolkning utan orsak. Om ett barn blir dödat det skapar per automatik ett livslångt hat och hämndbegär.

  De har inte förklarat krig mot någon nation som deltar i den amerikanska ockupationen av deras land. Hur skulle du själv reagera?

  Vårt engagemang lockar hit terrorismen. Lämna Afghanistan nu så slipper vi dessa hämndaktioner.

  FRA-lagen kan inte stoppa deras smärtsamma livslånga lidande och krav på hämnd.

 3. Det är demokratin och yttrandefriheten som är det stora hotet mot våra makthavare – de vill jobba i all hemlighet utan medborgarnas vetskap om vad de sysslar med bakom deras ryggar.

  De föredrar att jobba i hermetiskt tillslutna rum utan kontroll, insyn eller annan typ av övervakning. Men vi övriga medborgare skall totalkontrolleras från vaggan till graven under dygnets alla timmar om våra förehavanden.

  Det är dags att riva upp alla övervakningslagar och direktiv och sätta ”blåslampa” på våra politiker och övriga makthavare som instiftat dessa lagar som inte hör hemma i ett demokratiskt samhällssystem.

  Syftet med denna övervakning och dess kränkningar av ett helt folk som våra egna ledare ägnar sig åt är uppenbar – ett egenintresse i högsta grad. Deras tankegångar är en spegelbilden av vad som utövas i diktaturstater som Burma, Kina, Nordkorea och Iran etc.

  De försöker på alla vis tillskansa sig legitimitet med sina lögner och falsarier för en accept av sitt agerande bakom den så kallade ”terroristbekämpningen” och förvägra oss att leva i frihet utanför kontrollmyndigheternas sfär.

  Vilket absurt och sjukt tankegods som måste röra sig i deras hjärnor? Det är väl dessa personers sjukliga paranoida tankar som svenska folket måste vara rädda för och skydda sig mot och som kan ställa till med sjukliga scenarion som i sin tur leder till både krig och ond bråd död.

  • Hej Elin,
   Jag är på landet och har inte dokuemtet med, men det var ett fomrellt rådsbeslut på förslag av kommissionen, borde gå att finna i rådets databas,

   mvh

   Jo as

 4. Pingback: Lördagsläsning v 50 « Jöran Fagerlund

Kommentera