Euron får första hjälpen

Idag och imorgon samlas EUs regeringscheferi Bryssel för möte med det Europeiska rådet. Att försöka rädda euron undan kollaps står överst på dagordningen. En ny krismekanism ska inrättas och EU-fördraget ska ändras. Frågan är hur långt det räcker. Min gissning är att det knappast hinner bli nyår innan den akuta krisen har nått även Portugal och sedan lär Spanien stå på tur. Där någonstans tar resurserna i den nuvarande krismekanismen slut.

Frågan som allt fler ställer sig är om euron kan och bör räddas. Den gemensamma valutan är en del av problemet och hindrar ekonomisk återhämtning i flera delar av euroområdet. Själv tror jag att det bästa vore att krympa eller dela upp euron i mer naturliga valutaområden med mer likartad ekonomisk utveckling. För några månader sedan hade sådana tankar avfärdats som en euroskeptikers överdrifter, nu uttalas de på allt fler håll.

Samtidigt faller stödet för euron. I nyckellandet Tyskland ångrar de flesta att landet gav upp D-marken. På Irland pågår en yrvaken diskussion om att det var ett misstag att byta valuta. Här i Sverige verkar ja-sidan helt ha gått i ide. När Ulla Andersson (V) skulle diskutera euron i radio i morse fick debatten ställas in, det fanns tydligen ingen villig på ja-sidan. SCB bekräftade nyligen att nej-sidans övertag i den svenska opinion är massivt. Estland ska gå med i euroområdet vid nyår. Men esterna vill inte. I november mätte institutet Saar Pool att 52.8% av esterna var emot valutabytet medan 34.3% var för. Ett sämre timat inträde i euroområdet får man leta efter. Det är lite som att kliva på Titanic när man ser isberget vid horisonten.

Spelar den allmänna opinionen roll? Ja, det gör den. När opinionen  kantrar öppnar det för att fler politiker ska säga det som förut har varit tabu – att euron måste överges. I Slovakien, som bytte till euro bara för något år sedan, har det redan skett. Där har parlamentets talman talat om behovet av en plan B, att återinföra slovakisk krona. När börjar tyska politiker kampanja för att återinföra D-marken?

läs mer: Europaportalen, Aftonbladet, DN och  SvD

9 reaktion på “Euron får första hjälpen

  1. Pingback: Tweets that mention Euron får första hjälpen at Jonas Sjöstedt -- Topsy.com

  2. Man hoppas politikerna orkar avveckla euron om det är bäst för Europas folk. Europa är ett demokratiskt område och då bör man kunna förvänta sig ett öppet förhållningssätt. Det skulle höja politikens och politikernas anseende. Bara inte euro-kritikerna tror att allt fixar sig bara man återinför det gamla systemet och sen marknaden sänker valutakurserna/devalverar resp gör tvärtom för t ex Tyskland. Det senare landet är så utvecklat tekniskt, fackligt och allmänt demokratiskt att man ändå kommer att skapa lika goda förutsättningar för export som idag. Värre för länder i syd och öst med sämre funktion/ambition på nämnda områden.

  3. Nu är tiden att tillmötesgå Folkpartisterna och snarast möjligt ha en ny euroomröstning men denna gång med det uttalade kravet att ett Nej ska innebära en omförhandling av EU avtalet så vi får ett undantag som Storbritannien och Danmark har.

  4. Att du kallar det “första hjälpen” säger en del. Med första hjälpen kan man rädda en människa ur en akut kris, men det lär inte vara till så mycket nytta mot den typ av kroniska sjukdomar som euron tycks lida av. Kanske behövs mer kirurgi, och inte bara första hjälpen, om man skall kunna rädda denna patient.

  5. Pingback: Lördagsläsning v 50 « Jöran Fagerlund

  6. Det verkar som det smartaste vore, om Tyskland lämnade euron, så att PIIGS-länderna kunde få fart på de ekonomiska hjulen, genom skuldavskrivning, devalvering av euron och en PIIGS-anpassad räntepolitik. De kan då börja exportera till Asien samt köpa lite billigare kapitalvaror – av varandra, istället för att ta de tyska – på kredit. Sen kan ju Tyskland sitta där med svarte petter istället.

  7. Pingback: ”Desperata husfruar” i kristider

  8. Varför infördes egentligen något så idiotiskt som EU? Jo för att öka samarbetet och förhindra något som heter krig i Europa. För att förhindra att Europas folk ställs mot varann.
    Varför infördes något så urbota dumt som euron? Var det för att ekonomer och politiker i Europa är allmänt korkade? Nej, för att ta bort det kaos som var med en massa olika valutor som skulle konkurrera och devalveras mot varann hela tiden. Det kaoset minns man om man var med när det var finanskris 1990, innan euron ens fanns. Men euron kan inte förhindra att det blir lågkonjunktur och att vissa länder får problem pga att de har oordning i budgeten. Anledningen till krisen i Grekland var dess regering som dolde att fianserna var i oordning, istället för att ta itu med det.

Kommentera