Carl B Hamilton har rätt!

Jag brukar inte vara överens med Carl B Hamilton när det gäller EU. Få har väl haft så grundligt fel om EUs valutaunion som Hamilton som var en av Ja-sidans mest dystra olyckskorpar inför folkomröstningen 2003. Vi skulle drabbas av svåra och långvariga olyckor om vi inte bytte valuta, allt enligt Hamilton. Nu krackelerar hela den valutaunion som Hamilton verkar vara en av de få som fortfarande tror på. Nog om det.

Nu är CBH ordförande i riskdagens EU-nämnd. Han har analyserat nämndens första månader på sin blogg, och i stort delar jag analysen. Högeralliansen gör inte så mycket väsen av sig i nämnden. Jag kan inte minnas att de har ställt en enda kritisk fråga om regeringens politik på området. Lydiga och lojala, så skulle jag nog vilja karaktärisera borgarna i EU-nämnden. Socialdemokraterna intar ibland kritiska ståndpunkter i nämnden, inte minst på områden som miljö och arbetsrätt. Då enas vi ofta S-V-MP. Men de har blivit allt mer försiktiga och ovilliga att öppet gå emot regeringens politik. Kanske är det en spegel av deras allmänt lama oppositionspolitik, att de EU-lojala styr partiet eller av att de är inne i en fas där det råder osäkerhet om den egna politiken. Samtidigt har Socialdemokraterna en hel rad mycket kompetenta politiker i nämnden, det visar de när de vill. De skulle kunna vara en kraft som jagar regeringen i EU-nämnden, men nu väljer de att hålla en låg profil. Den rollen intar istället vi i Vänsterpartiet, ofta i gott samarbete med Miljöpartiet. Vi är i särklass mest aktiva och de enda som formulerar en alternativ politik. SD, då? Tja, de verkar ärligt talat inte vara så intresserade av EU. Den enda gången de tänder till är om de kan formulera en ståndpunkt riktad mot flyktingar eller EUs utvidgning. Men av deras påstådda EU-kritk syns inte mycket. Den som vill och inte har något roligare för sig i jul kan själv läsa de stenografiska uppteckningarna från nämndens möten på riksdagens hemsida.

Samtidigt rullar den brutala verkligheten i EU vidare med nedskärningar, massarbetslöshet och kris. Läs mer i SvD

6 reaktion på “Carl B Hamilton har rätt!

 1. God Jul Jonas! Du livar onekligen upp EU-nämndes sammanträden och får säkert en del att stå mer på tå än de annars hade gjort. Beträffande EMU, driver man en vårdslös och slapp nationell politik så spelar valet av valutasystem ingen roll — det går åt skogen (Storbritannien t ex). Se på Finland som skött sin finanspolitik under snart 11 år med euron, och som har ekonomiskt utvecklats minst lika bra som Sverige. Jag gläder mig åt Estlands beslut om inträde i euron den 1 januari. Gör du?

  • God jul Carl,
   Liksom majoriteten av esterna beklagar jag deras beslut att införa euron. Varför kliva på Titanic när man skymtar isberget vid horisonten?

   Jonas

 2. Hamilton har en hårt ideologiskt baserad uppfattning och då spelar faktiska skeenden inte så stor roll. Han orienterar bara efter kompassnålen utan att alls kolla på kartan och terrängen. Påminner om en kille i lumpen som sägs ha satt iväg över stock och sten på samma sätt.

 3. Pingback: Företagen beskattas mindre.

 4. Pingback: Reinfeldts inbrytningar i välfärden… « Ett hjärta RÖTT

Kommentera