Bråda dagar

Det har varit bråda dagar. Allt för många möten, allt för mycket tid i riksdagshuset och allt för lite tid för reflektion och bloggande. Det drar ihop sig inför jul. Imorgon är det i alla fall tid att fara upp till Umeå, skönt.

Idag hade vi en lång EU-nämnd. Finanskrisen var som vanligt i centrum. Det är inte över än på långa vägar och Anders Borg hoppades, halvt på skämt, att det inte skulle behövas extramöten i helgen för att hantera nästa akuta kris i euroområdet. Vi få väl se.

Sverigedemokraterna försöker få ordning på sitt arbete i nämnden. Det lyckas sådär. Helt enkelt är det inte, för det är enormt många ärenden och en del är ganska EU-tekniskt. Men SD gör då och då en avvikande mening. Men det är omöjligt att förutse när, det kommer på väldigt udda punkter och ger bilden av ett parti som inte riktigt förstår hur det fungerar. När det däremot är viktigt missar de chansen att få inflytande. Idag hade de möjligheten att fälla regeringen både om ursprungsmärkning på livsmedel och om arbetsätt, men de tog dem inte. Arbetsrätten var mest märklig, det var en klockren reservation från S-V-MP om att EU ska respektera kollektivavtal och konflikträtt i den inre marknaden. SD som har vågmästarställning men sa, ja ingenting i den frågan. När det väl gäller struntar de i svenska löntagares rättigheter.

Idag kom också min interpellation om Lundin Oil och Sudan upp i kammaren. Jag hade ställt den till Bildt, men han lät handelsminister Eva Björling svara. Jag upplevde ministern som defensiv och försiktig, uppenbarligen är det känsliga saker för regeringen med en utrikesminister som har suttit i styrelsen för ett företag som utreds för allvarliga brott mot den humanitära rätten. Se en del av debatten här.

4 reaktion på “Bråda dagar

  1. Bra att basunera ut hur SD verkligen ställer sig i arbetsrättsliga frågor. Annars tycker jag att SD (eller vilka andra nya partier som helst) har rätt att vara veliga kring många frågor som de ställs inför, ni som varit med länge i riksdagen eller EU och tillhör stora partier har skolats in i jobbsättet, idéerna och frontlinjerna så att säga. Däremot har de inte rätt att vara slappa, nonchalanta eller obstruerande i en enda sån fråga. Sånt ska gärna belysas för arbetsgivarna/väljarna.

  2. Pingback: Lördagsläsning v 48 « Jöran Fagerlund

    • Nej, jag tycker inte att folk ska uteslutas ur facket för att de är med i SD. Men varje fackförbunds medlemmar ska förstås avgöra den frågan. SD är bara ett rasistiskt borgerligt stödparti i riksdagen och arbetarklassens fiender, så enkelt är det.

Kommentera