Årets sista votering

Idag var det den sista dagen med debatter och voteringar i riksdagen. Själv deltog jag i debatten på trafikområdet och i den om statsministerns återrapport från Europeiska rådet. Voteringen bjöd på några intressanta punkter. Regeringen förlorade voteringen med en röst när vi satte stopp för deras avgiftshöjningar för tågresor över Öresundsbron. I Skåne har frågan varit het, där har även många borgerliga politiker gått emot den egna regeringen inför den rejäla ökning av kostnaderna för resor till och från Danmark som förslaget innebär. Även SD svängde i frågan och röstade på vårt rödgröna förslag om att stoppa höjningen. Annars röstar partiet nästan alltid med regeringen i riksdagen. Den borgerliga alliansen regerar i praktiken med SDs stöd, det var bara tredje gången SD fällde regeringen i kammaren med oss rödgröna.

läs mer i; Sydsvenskan, DN och SvD

Vi röstade också om Norrbotniabanan. Vi i Vänsterpartiet hade lagt ett förslag som innebar att en första del av banan ska byggas under kommande mandatperiod. Alla ledamöter från MP, liksom från oss i vänstern förstås, röstade för förslaget. Det gjorde även socialdemokraterna från Västerbotten som därmed bröt partilinjen. Vad jag kunde se röstade samtliga borgerliga ledamöter från Västerbotten dock emot förslaget om att bygga Norrbotniabanan. Det samma gäller SD. Det lät annorlunda i valrörelsen. De borgerliga politiska löftena om satsningar i norr verkar ha bäst före datum i september.

7 reaktion på “Årets sista votering

  1. Pingback: Att svika sina väljare kan komma att straffa sig… « Röda Berget

    • Hej Sten,
      Nej, de tre tillfällen då SD har röstat med de rödgröna har gällt andra saker som demensvård, avgifter på öresundsbron och neddragningar på regeringskansliet. Normalt agerar de borgerligt stödparti.

      Jonas

  2. SD kommer nog inte att rösta mer med regeringen än med oppositionen (om det nu finns någon) utan de sätter fingret i vädret och känner efter var de kan få flest framtida röster. Som skåning dock är jag så glad över resultatet att jag skiter i vem som tar poäng.

Kommentera