Alla dessa möten

Fredag eftermiddag och äntligen kan jag resa mot Umeå igen. Möten, möten och några fler möten. Så har veckan i riksdagen sett ut. Idag var det EU-nämnd med diskussioner om jordbrukspolitik, utrikesfrågor och fiske. SD slutar aldrig att överraska. Idag krävde de att EUs bisarra jordbuksstöd inte skulle avvecklas för fort. Som vänsterpartist krävde jag att jordbrukspolitiken ska åternationaliseras och att alla exportstöd ska avskaffas.

Några av veckans möten gjorde djupare intryck än andra. Som så ofta är det när man träffar folk som normalt inte är i riksdagen. I början på veckan träffade jag den israeliske ekonomen Shir Hever som bland annat har skrivit om ockupationens ekonomi. Han gav en ganska dyster bild av utvecklingen av den israeliska demokratin. Inte nog med att regeringen ville förbjuda vissa partier inför det förra parlamentsvalet. Hever vittnade också om hur Israels säkerhetstjänst nu allt mer används för att bekämpa även laglig opposition inom landet som bekämpar ockupationen. Palestinierna har alltid behandlats helt rättslöst av israels säkerhetstjänst, men nu gäller det allt mer även judiska aktivister i Israel. Flera av de lagförslag som regeringen vill driva igenom inskränker yttrandefrihet och möjlighet till opposition. Regeringen misslyckades med att driva igenom en lag som skulle förbjuda att man uppmärksammar Naqban, fördrivningen av det palestinska folket 1948. Men bara att man försöker säger en del. Ett annat förslag från regeringen är att den israel som pläderar för bojkott mot landet, eller produkter från bosättningar, ska bötfällas med höga böter. Utlänningar som har samma åsikt ska kunna hindras från inresa i Israel i tio år.

Samma dag hade vi gruppmöte med Kent Werne som gjorde en genomgång av hur riskkapitalbolag tar över allt mer av våra skolor, äldreomsorg och sjukvård. Det var både intressant och spännande att höra hur Werne la fram en rad hårda fakta som visar hur de privata profitörerna nu gör storvinster på våra skattepengar. Riskkapitalbolagen har ofta huvudkontor på kanalöarna för att undvika att betala skatt i Sverige. För dem handlar utbildning och vård bara om en sak – att tjäna pengar. Många tänker nog på kooperativ och småföretag när man talar om privata alternativ, men nu är det de stora spekulanterna som tar över allt mer av verksamheten. Det sker med regeringens goda minne.

Riksdagsgruppen hade också ordnat ett möte med forskaren Anna Gavanas. Hon har forskat om arbete i hem, både ”svart” och ”vitt”. Hon gav en krass bild av denna bransch. Sexuella trakasserier är vanligt förkommande inte minst mot papperslösa. Detsamma gäller att de blir blåsta på betalning eller får usel lön. Företag som är vita använder svart arbetskraft och så växer den vita sektorn med RUT-bidrag ihop med den ”svarta”. Samma person kan städa både vitt och svart. Invandrad arbetskraft utnyttjas ofta med dåliga villkor. Det är långt ifrån den idylliska bild av denna nya bransch som borgerliga debattörer ofta ger. Läs mer i DN och Fria.

3 reaktion på “Alla dessa möten

  1. Tack för en intressant uppdatering. Det är bra att du belyser att det finns en ganska stor inhemsk opposition i Israel. Jag tror att vi inom vänstern ofta blandar ihop vad regeringar gör med de folk de styr över. Detta gäller kanske främst Israel och USA. Jag känner ett par Israeler som är mycket kritiska till vad Israels regering gör, men som ändå känner sig tvingade att bli defensiva när de blir pressade av icke Israeler. Vi skall göra allt vi kan för att belysa hur orättvis ockupationen är, men kanske bör vi göra mer för att skilja på regering ock folk i allmänhet.

  2. Hörde på ABC-nyheterna i Sthlm att Nacka ska lägga ut sitt bibliotek i Fisksätra till privata ”entreprenörer”. För djävligt, inget är heligt. De som besöker bibblan där kommer väl att få stå ut med att (okunnig) personal tränger sig på en direkt man kommer in. Ungefär som i köpcentra där telefonförsäljarna blir alltmer oförskämda och nästan stänger ens väg. Så minskar de väl antalet boktitlar med 50 %.

    I Liljeholmens ungefär årsgamla köpcenrum fanns först ett apotek (Kronans …) men nu finns också Apoteket Hjärtat ungefär 50 m från det förstnämnda apoteket. I Skärholmen finns också två apotek men där är det över 100 m mellan dem. Verkar vara rätt mycket personal också som går runt bland salvor och tandkrämer. Tack Hägglund för din fina välfärdsreform! Precis vad Sverige behöver.

  3. Pingback: Lördagsläsning v 49 « Jöran Fagerlund

Kommentera