Vänsterpartiet vill inte sätta Irland på svältkur

Idag hade vi ett extra möte med riksdagens EU-nämnd. Mötet hölls för att ge Anders Borg ett mandat när EUs finansministrar möttes i Bryssel denna eftermiddag för att snickra färdigt lånet till Irland. Inom partiet har vi diskuterat lånet flitigt den senaste tiden, det finns argrument både för och emot. Men när villkoren blev kända och den irländska regeringen lägger bördan för krisen, som bankerna ställde till med, på arbetslösa, fattiga och pensionärer var det omöjligt för oss att sluta upp bakom politiken. Här kommer ett utdrag ur Vänsterpartiets pressmeddelande:

Ulla Andersson understryker att Vänsterpartiet hade kunnat stödja lånet om villkoren och politiken på Irland hade sett annorlunda ut.

– Det är bankerna som har orsakat den akuta krisen på Irland. Nu får denna kris betalas av de sämst ställda som arbetslösa, pensionärer och dem med lägst inkomster. Vi tycker att denna politik är orättvis och det är en politik som så många irländare idag protesterar emot, säger Andersson (V).

– Vänsterpartiet uttalade sig vid dagens möte i EU-nämnden för förslaget som Irlands LO lagt fram. Med det skulle Irland få utsträckt tid för att uppnå balans. Eftersom de sociala konsekvenserna av EU-nämndens förslag var för långtgående hade vi inte möjlighet att ställa oss bakom lånet, trots att vi haft en positiv hållning till att hjälpa Irland. Paketet måste omarbetas så att större socialt ansvar tas samtidigt som jobbskapande insatser sätts in. Regeringens förslag var att ställa sig bakom det stödpaket som lagts fram samt ett extralån på knappt 600 miljoner euro från Sverige till Irland, säger Ulla Andersson (V).

– Sverige bidrar redan till stödpaketet för Irland via vår andel i IMF samt genom EU:s lån. Som det extra lånet utformades och med den politik som Irland nu ska genomföra såg vi det inte som möjligt att stödja förslaget om ett bilateralt lån. Euron är en bidragande orsak till Irlands kris och ett av syftena med lånen är att skydda storbanker i euroländerna, säger Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets ledamot i EU-nämnden.

De borgerliga partierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet röstade för lånet.

Till det kan läggas att politiken med de stora nödlånen knappast kommer att fungera i längden. Portugal och kanske Spanien lär snart stå på tur. Ändå är det högst oklart om ett land som Irland kommer att kunna betala sina skulder, de kan mycket väl komma att behöva skrivas ner. Då kanske skattebetalarna har tagit över risken från de banker som nu innehar obligationer från skuldländerna. Det känns inte så lockande. Dessutom är euron en del av problemet, inte av lösningen. Det är snart dags för EU att erkänna det.

läs mer i SvD, SvD, DN, E24, Expressen och GP

Jo, så skriver ju jag och Jens Holm om klimatet i dagens SvD

11 reaktion på “Vänsterpartiet vill inte sätta Irland på svältkur

 1. Hej Jonas! Bra analys. Jag håller med dig om det mesta du skriver i detta inlägg. Grundproblemet för Irland var som jag ser det att finansminister Brian Lenihan hösten 2008 lovade fullständig garanti för landets banker. Därmed vältrades deras problem över på folket, istället för att drabba utländska fordringsägare som varit korkade nog att låna ut till den sanslösa irländska bostadsbubblan.
  Morgan Kelly skrev en intressant artikel i Irish Times för några veckor sedan med en läsvärd analys av Irlands nuvarande läge.

  Att Irland tvingas till de dåliga villkor de nu får beror som jag ser det på att det är bankerna i mäktiga Tyskland och Storbritannien som är de stora långivarna dit. Och tyska banker får ju inte drabbas, eller hur 😉

 2. Pingback: Carl Bildt och högerpopulismen eller Det Ensidigt myntade tolkningsföreträdet och PIIGS-länderna | Nemokrati

 3. Pingback: Tweets that mention Vänsterpartiet vill inte sätta Irland på svältkur at Jonas Sjöstedt -- Topsy.com

 4. Pingback: En gemensam lösning på klimatkrisen och EMU-krisen är möjlig « Jöran Fagerlund

 5. Mycket bra beslut av V. Vi sa faktiskt Nej till EMU i en folkomröstning och varför ska vi då vara med och rädda euron. Är det eurons dödsryckningar som pågår nu?

 6. Jag läste med intresse ditt inlägg tidigare: ” Miljöpartiet var ju det första parti som sa nej till att Sverige ska låna ut pengar till Irland.”

  Jag förstår ingenting!

  Varför ändrade sig MP och röstade ja till lånet som du beskrev nu? Det vore intressant att veta! Ibland är politiken obegriplig.

  • Ja, vad hände? MP intog alla möjla inställningar till frågan under en vecka och hamnade på ett ja. En gissning kan vara att det finns olika uppfattningar inom partiet.

   Jonas

 7. De borgerliga partierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet röstade för lånet.

  Det där är väl fråga om någon sorts tautologi, eller var det bara S och Mp av de borgerliga partierna som röstade för Irlandslånen?

 8. Pingback: Lördagsläsning v 48 « Jöran Fagerlund

 9. Pingback: Slöseriet med stort S sker inte under politikerveckan i Almedalen, utan i de slutna Coreper-rummens EU, IMF, ECB, EFSF och ESM | Nemokrati

Kommentera