Trupperna ska hem – inget annat duger

Idag har Vänsterpartiet beslutat att kliva av samtalen om Afghanistanpolitiken med regeringen. I de förslag till uppgörelse som regeringen har presenterat finns inga tydliga tidsgränser för att ta hem de svenska soldaterna – mest allmänna målsättningar. Det är en inriktning som är som gjord för att mandatet för soldaterna senare ska kunna förlängas igen. Inte heller finns det några löften om att antalet soldater ska minskas under nästa år. Med den inriktningen på beslutet kan Vänsterpartiet inte göra upp i frågan. Det är en politik för fortsatt krig under Natos flagg. Vi tror att vi istället behöver mer bistånd och politisk dialog, inte mer av den militära väg som redan har gått så fel.

Det märkliga är att S och MP verkar villiga att förhandla om en uppgörelse som saknar klara löften om att trupperna ska hem. Det är inte bara en omprövning av den egna politiken utan också ett avsteg från den gemensamma rödgröna politik som vi har kommit överens om. Vad betyder det för det rödgröna samarbetet? Helt klart är det ett löftesbrott mot vad S-V-MP har kommit överens om. Men det rödgröna samarbetet var ändå på väg mot en mycket lösare form, och det är nog bra. Vi får komma överens när vi kommer överens framöver. För vänsterpartiet innebär det en tydlig opposition mot en borgerlig politik även om S och MP ibland kommer att förhandla med och rädda vår borgerliga regering i känsliga frågor som Afghanistan.

läs mer i DN, SvD, SvD, Aftonbladet och Expressen.

8 reaktion på “Trupperna ska hem – inget annat duger

  1. Pingback: Sveriges krig i Afghanistan skadar civilbefolkningen « Jöran Fagerlund

  2. Blockpolitiken var aldrig särskilt rolig ändå. Bra att vänstern står upp för sina åsikter och vägrar kompromissa med sin politik. Kanske bra att Vänstern profilerar sig mera.
    skeppohoj /Sailorboy

  3. Pingback: Tweets that mention Trupperna ska hem – inget annat duger at Jonas Sjöstedt -- Topsy.com

  4. Då kan v gå tillbaka till det de är bäst: uttrycka sin solidaritet med förtryckta folk genom att skandera slagord hemma i Sverige. Säkrast så.

  5. vadeva har noll koll. Solidaritet uttrycks inte med att man skjuter på människor. Riktigt bistånd är det som gäller. Fungerar mycket bättre, även i Afghanistan.

  6. Pingback: Här hoppas det i galna tunnor

  7. Pingback: Här hoppas det i galna tunnor

Kommentera