Stora demonstrationer på Irland mot neddragningarna

Idag samlas 50.00 irländare för att protestera mor de drakoniska sparpaketen som ska genomföras på den gröna ön. Det är irländska LO som har kallat och som kräver en mer socialt ansvarsfull politik som har mer innehåll än att rädda banker och skära ner på välfärden. Stellan Hermansson skriver insiktsfullt om saken på Aftonbladets kultursida. Visst är det lite märkligt att den mest insiktsfulla texten om krisen på Irland finns på en kultursida?

Allt fler irländare verkar inse att priset för lånepaketet blir högt och att det först och främst handlar om att rädda banksystem, inte irländare. Dessutom får irländarna betala rejäl ränta när Sverige och andra länder ”ställer  upp”. Om det lån som Sverige ska ge hade haft en social inriktning för att skapa arbete och investera för framtiden på Irland hade det självklart kunnat övervägas. Men ett lånepaket som förhandlas fram i stor hemlighet och som mest handlar om att rädda euron, bankerna och de som har spekulerat i irländska obligationer är det svårt att känna någon entusiasm över.

Läs mer i SvD, DN och GP

6 reaktion på “Stora demonstrationer på Irland mot neddragningarna

 1. Pingback: Demo i Dublin

 2. Tack Jonas för uppskattande ord om min artikel. Jag delar din åsikt om lånen, de har inga sociala krav. Dessutom går det rykten om att de de ska ges mot 6% ränta. Om det är sant så handlar det om att tjäna pengar på Irlands kris och att i förlängningen sätta Irland i skuld för generationer.

  Till sist, vi var mer än 100 000 som demonstrerade. Det var polisens egen uppgift till vår demonstrationsledning. Av någon anledning har media valt att halvera den siffran. Men kampen går vidare…

  Stellan

 3. Obs, jag tycker väldigt synd om drabbade enskilda människor och jag tror också att krisen snabbt som ett influensavirus kan komma hit och drabba mig, trots alla försäkringar om att vår motståndskraft är god. Men folken har ett egenansvar också. Hörde på radio när man diskuterade bedrägerier på Blocket att när en affär lät alldeles för bra för att vara sann så ska man som köpspekulant backa hem. Borde inte medelhavsländerna, Lettland, Island och nu Irland också ha gjort det istället för att bara ta för sig av alla pengar som strömmade in?

 4. Gunnar skriver:
  Borde inte medelhavsländerna, Lettland, Island och nu Irland också ha gjort det istället för att bara ta för sig av alla pengar som strömmade in?

  Om jag inte missminner mig så försökte Irlands regering undvika IMF-inblandning och EU-stöd. Om man läser lite mellan raderna i den information man fått i media om Irlands kris, så nog ser det där ut som om EU-drakarna, Tyskland, Frankrike och även England (så svansviftande Sverige), i själva verket tvingat Irländska regeringen att ”be om hjälp”.

 5. Pingback: Carl Bildt och högerpopulismen eller Det Ensidigt myntade tolkningsföreträdet och PIIGS-länderna | Nemokrati

 6. Pingback: Tiger eller tandlös byracka?

Kommentera