Socialistiskt Forum, och lite till

Så har programmet kommit för Socialistiskt Forum i Stockholm lördag den 27/11. Som vanligt är det fullspäckat med intressanta seminarier och omöjligt att hinna gå på allt. Själv ska jag delta i två seminarier. 11.30 till 13.00 ska jag vara med i ett samtal om finanskrisen och vänsterns svar anordnat av Arena, plats Fabiansalen. 16.15 till 17.45 är jag en av dem som talar om ”Spaniens sak är vår” ett samtal anordnat av SSV, Spanienfrivilligas vänner, i Brantingsalen. Väl mött på abf-huset.

I dessa tider av intern debatt och vägval i både socialdemokraterna och vänsterpartiet känns det viktigare än vanligt att anordna öppna diskussioner som bjuder in hela vänstern. Socialistiskt Forum började i Umeå för många år sedan, jag var själv en av initiativtagarna. Sedan spred sig arrangemangen över Sverige, med de dog så småningom om ut i Umeå. Kanske är det dags att börja på nytt även i Umeå – staden har ju stolta vänstertraditioner och en levande radikal miljö. Vänsterpartiet har en serie möten på Folkets Hus i staden i vinter, ikväll talar Ali Esbati på Folkets Hus i Umeå. 6/12 är det min tur att tala om Eurons kris och vänsterns alternativ klockan 18.30 i Emblasalen på Folkets Hus.

Igår fick jag svar från infrastrukturministern om investeringen i Umeå hamn som var i fara. Hon slår fast att Trafikverket ska hålla sin del av avtalet. VK rapporterar.

5 reaktion på “Socialistiskt Forum, och lite till

  1. Pingback: Havsmiljön i fokus vid utdelningen av Göteborgspriset för hållbar utveckling 2010 « Jöran Fagerlund

  2. Det vore en minst sagt god idé att återuppliva Umeå Social Forum. Det var ett bra arrangemang när det begav sig och finns nog lugnt sagt en bas för det även idag om breda vänsterkrafter är beredda att samverka. De senaste åren har ju ett flertal organisationer startat (och återupplivats) här i staden och jag själv, som genom min organisation är involverad i att arrangera diverse studiearrangemang, upplever att det finns ett reellt sug för större teoretiska arrangemang här. En dröm skulle ju såklart vara att få hit ett ordentligt internationellt namt – t ex Zizek, Antoni Negri eller David Harvey!
    Hoppas det kan komma ett initiativ från något håll att dra igång skeppet!

  3. Synd att du håller till i Vänsterpartiet Jonas. Kan du inte göra ett byte? Visst är du en aning vänster men det behövs i ett Arbetareparti. Att du sen har karisma och kan förmedla vanlig anständig mänsklighet är inte att förakta. När du öppnar käften så vill man lyssna på ljuden som kommer ut ur den. Det är sannerligen inget som åtminstone jag brukar lyssna på hos andra politiker. Hon Busch i Uppsala som jagar Hägglund är förvisso rolig att lyssna på. Mer som ett stort skämt då förstås. Det är inte bara calle 16

  4. Pingback: Socialistiskt forum Uppsala april 2012. « PEPPRAT RÖDGRÖNT

  5. Tack Jonas Sjöstedt för balanserade och trovärdigt resonemang runt surrogatmammor.

    Jag har för länge sedan lämnat vänstern, men det jag uppskattade och fortfarande uppskattar är att genuina vänstersympatisörer vågar vara fria från det svenska tvingande mainstreamtänkandet. Det tycker jag du visade prov på då du vågar dra en gräns både av utnyttjandet av fattiga mammor. Att våga problematisera och dra gränser på det här området är inte lätt. Och sen säga att ha barn är inte en mänsklig rättighet är våga, då du ger dig in på minerat mark för en överkänslig HBT rörelse. Få vågar därför frågasätta, men jag uppskattar fritänkare och uppriktiga politiker.

Kommentera