SD lämnade walk over – igen

Det var en hektisk dag i riksdagen idag. Den började med partiledardebatt, den första för mandatperioden. Jag tyckte att det var bra att Lars Ohly gick på socialdemokrater och miljöpartister för att de har gått med på regeringens Afghanistanpolitik – man kan inte låtsas som ingenting efter det sveket mot den rödgröna politik som vi gick till val på.

Annars gjorde partiledardebatten mig lite fundersam. Rasisterna i SD och Jimmie Åkesson fick spela en central roll i debatten. Jag är redan trött på deras rasistiska floskler, hur ska det då inte kännas efter fyra år? SD fick med rätta hård kritik. Men jag tror inte att det är så klokt att ge dem så mycket utrymme och dessutom i den enda fråga där de tycker något – deras rasism.

läs mer i DN, SvD, Expressen och GP

Efter partiledarna började den allmänpolitiska debatten och jag hade ett anförande om eurons kris och planerna på att ge EU mer makt över den ekonomiska politiken. En del borgerliga ledamöter kom med mothugg så det blev lite debatt. Jag kan inte låta bli att förundras över deras förenklade argument för euron – det samtidigt som valutaunionen är i mycket djup kris.

På eftermiddagen blev det återrapport från Europeiska rådets möte. Även där hade eurokrisen varit huvudtema. EU vill nu ändra fördraget för att ge unionen större makt att styra den ekonomiska politiken i medlemsländerna. I mötesdokumenten talas det till och med om att lägga sig i lönebildning och pensionssystem i medlemsländerna. Det finns planer på att införa möjligheten att bötesfälla även icke euroländer som Sverige om vi inte skär ner när EU kräver det. Det var med andra ord en viktig återrapport från ett rådsmöte med stor betydelse som Reinfeldt gav. Själv lyfte jag både att planerna på att ge mer makt över vår finanspolitiken strider mot resultatet i folkomröstningen om EMU och att vi i Vänsterpartiet vill ha ett protokoll i EUs fördrag som skyddar arbetsrätt och kollektivavtal.

SD då? Ja de slutar aldrig att förvåna i EU-frågorna. De valde att helt enkelt utebli från debatten med Reinfeldt. Som om arbetsrätt, euron och en dramatisk ökning av EUs makt över vår ekonomiska politik inte spelar någon roll för dem. Men kanske har de fullt upp med att hata muslimer. Lite märkligt var det dock, jag såg SDs ledamot i EU-nämnden i riksdagen bara någon timme innan debatten.

Det börjar skönjas ett mönster med SD och EU-politiken i riksdagen. För det mesta tycker de inget alls vilket gör det fritt fram för regeringen att ge EU mer makt. Ibland orkar de inte ens gå på mötena. Det är inte så imponerande.

läs mer i Arbetarbladet och DN

10 reaktion på “SD lämnade walk over – igen

 1. Tyckte faktiskt att Göran Hägglund tänkte rätt i partiledardebatten, sen blev det inte så bra genomfört. Dock helt rätt att fokusera på en sakpolitisk fråga och döda dem där. Att han inte lyckades var väl mindre bra…

 2. Reinfeldt vågade inte möta Jimmie och Mona misslyckades fatalt mot Åkesson när hon angrepp SD istället för SD:s påståenden.
  Det verkar som om SD är skottsäkra.
  Vad ska media hitta på nu…?

 3. Det är ganska tragiskt med hänsyn till demokratin i Sverige, att man inte klarar av att bemöta SD genom debatt, utan måste smutskasta dem. Ungefär som du gör i din blogg, du har uppenbarligen inget konkret att komma med, utan slänger fram de vanliga klyschorna. Ingen blir väl egentligen förvånad över att SD blir allt starkare.

 4. Det är förmodligen ett klokt taktiskt beslut av SD att vara passiva i sådana frågor där de inte kan något alls, detta gör att de inte behöver stå med nesan med att totalt göra bort sig och visa upp sina begränsningar på en rad viktiga områden. Annars tycker man att just EU borde vara hyperintressant för ett parti som kallar sig för nationalistiskt. Här skulle de andra partierna och media kunna klä av dem ordentligt men det innebär förstås att angripa SD från en ”obekväm” vinkel för media och den politiska eliten som är varma EU/euro anhängare och inte ger ett vitten för nationell suveränitet.

  Man kan inte annat än bli mörkrädd när man ser hur den europeiska politiska eliten tar sig an den ekonomiska krisen. Det verkar på fullt allvar tro att krisen beror på bristande budgetdisciplin, lönebildning etc. Nu har det kommit rapporter att arbetslösheten ökar totalt sett i EU och euroländerna, disponibla inkomster faller. Som väntat kommer det rapporter från krisländerna att skatteintäkterna faller så de inte klarar budgetmålen, receptet från EU eliten blir mer nedskärningar och förstås fortsatt fallande skatteintäkter.

  Två reala alternativ finns, att införa en gemensam finanspolitik som kan omfördela och mildra kriserna eller att euron avskaffas snarast möjligt. Det förstnämnda är förstås en politisk omöjlighet och även övriga förutsättningar för ett optimalt valutaområde saknas, kultur och språk barriärer gör förstås rörlighet av arbetskraft svår.

 5. I mötesdokumenten talas det till och med om att lägga sig i lönebildning och pensionssystem i medlemsländerna. Det finns planer på att införa möjligheten att bötesfälla även icke euroländer som Sverige om vi inte skär ner när EU kräver det.

  Om jag förstått det rätt så innehöll Olli Rehns förslag just detta med lönebildningen men att ”beggar thy neighbour” länder som Sverige och Tyskland där skulle man kunna kräva högre löner och köpkraft hos medborgarna för att minska obalanserna i EU.

  Jo, jo det skulle se nåt ut, EU går in och kör över fackens vanligen så modesta lönekrav för att Sveriges kapitalister inte ska kunna skapa obalanser i EU och sen spela bort slantarna de tjänar i typ Baltikum.

 6. PS
  Men något sådant kommer förstås aldrig den svenska lönesänkningsregimen Borg/Reinfeldt eller dito Merkel-variant hos den lede hunnern att gå med på. Det svenska facket och S kommer förstås att ta strid om ett sådant ingrepp i den svenska lönebildningen, nu är det inte fråga om typ Laval och lönesänkningsryck (som med ”lätthet” kan accepteras) mot svenska arbetare, nu står den svenska kapitalistens skyhöga exportvinster på spel, det är allvarliga saker det.

 7. Jag tycker det är märkligt att SD ej har valt någon som tidigare engagerat sig i EU-frågor som ordinarie ledamot i EU-nämnden. Jag tänker då på 1:a namnet i EU-valet Sven-Olof Sällström eller Kenth Ekeroth som anordnade en online-petition till stöd för Vaclav Klaus motstånd till Lissabon-fördraget och sedan överlämnade denna i Prag till en person i Klaus´ stab.

  http://www.petitiononline.com/sptklaus/petition-sign.html

  http://kentekeroth.se/2009/10/31/rapport-fran-prag-om-overlamnandet-av-namninsamlingen-till-vaclav-klaus/

 8. Tack Jonas!
  Både du och Lasse var fantastiskt bra i riksdagen. En sak du sa som var extra bra var när du ifrågasatte varför vinster alltid är privata medans skulder är allmänna. Med tanke på att 10% av svenska folket äger 72% av alla finansiella tillgångar så tycker jag att vi kan dela upp statsskulden efter denna procentsats också.
  Men som sagt, bra jobbat ni inger framtidshopp med sådana insatser!

 9. För mig stämmer det inte alls när Sahlin går upp och är förprogammerat oförskämd mot Åkesson samtidigt som hon utan att blinka tycks anse det acceptabelt att göra en massa gratisbesök med familjen på ”högerprojektet” Stockholm Open. Jag längtar efter en Ingvar Carlsson, en som hade en inre kompass till synes från födseln. Tror också att högerns väljare kände respekt (i den gamla positiva betydelsen) för ett sånt S-ombud.

Kommentera