S och MP sålde sig för en grynvälling

Det är dagen efter att S och MP har gjort upp med regeringen om Afghanistanpolitiken. Själva uppgörelsen är nästan exakt det som regeringen föreslog de rödgröna. Det verkar som om S och MP inte har fått igenom några egentliga ändringar av regeringens politik, kanske har de inte ens försökt. Det är en text lika full av allmänna mål som tom på bindande löften om att trupperna ska hem.

Uppgörelsen sätter inget slutdatum alls för Sveriges militära deltagande i Afghanistan. Det enda som står klart är att trupperna ska bli kvar även efter 2014 men då i en stödjande, inte stridande, funktion. Men även denna förändring är mycket osäker. Allt bygger på att säkerhetsansvaret kan lämnas över till afghanerna och det är inte mycket som tyder på att det ska kunna ske i någons större skala. Minskningen av antalet soldater börjar inte 2011 som i det rögröna förslaget utan i bästa fall 2012. Men inte heller detta är något tydligt löfte. Det är som gjort för att komma igen om något år och säga ”tyvärr, nu kan vi inte lämna, vi får stanna några år till”. Inte heller finns det några bindande löften om hur mycket biståndet ska öka. Med den här politiken så lär det mesta av pengarna från Sverige även i fortsättningen gå till soldater, inte till skolor och kliniker, i Afghanistan.

För regeringen är detta en stor framgång som S och MP har bjudit dem på. De har fått igenom sin politik och spräckt det rödgröna samarbetet i en viktig fråga. För S och MP blir det här tufft att förklara, det är ett politiskt svek mot väljarna som röstade för en annan politik och mot den rödgröna överenskommelse som de har övergett. Min gissning är att den interna oppositionen i S och MP kommer att bli beydande och att den kommer att växa framöver. Inget tyder på att kriget i Afghanistan kan lyckas. Oppositionen mot det kommer att växa och det är nu vänsterns uppgift att bygga ett starkt folkligt motstånd mot Sveriges deltagande i detta krig.

Denna opinion för fred och en annan politik kommer att bli den blågrå rörans stora utmaning i Afghanistanfrågan. Till det kommer att allt fler länder drar hem sina soldater. Även USA kan börja en nedtrappning nästa år. Vad ska Sverige göra då? Det verkar som om den blågrå överenskommelsen inte ens har tagit in det i beräkningen.  Det är en överenskommelse som bygger på svensk inrikespolitik och önsketänkande, inte analys av vad som är på väg att ske i Afghanistan.

Jag har försvarat det rödgröna samarbetet och jag tycker att det var rätt tänkt i stort. Idag är jag besviken på att S och MP så enkelt kunde överge vallöften och överenskommelser med oss i Vänsterpartiet. Har de tänkt sig att bli borgerliga stödpartier som räddar regeringen i svåra frågor samtidigt som välfärden rivs ner, statliga företags säljs ut och klimatpolitiken förfaller? Idag ser det inte bättre ut.

läs mer i DN, DN, DN,  SvD, GP, Aftonbladet, Aftonbladet och Expressen

dessutom Birger Schlaug på Newsmill

15 reaktion på “S och MP sålde sig för en grynvälling

 1. JS har varit med länge i politikens värld och vet naturligtvis mycket väl att inga allianser är hållbara längre än de är till nytta för inblandade parter. S och MP tror uppenbarligen nu att de inte längre har något att tjäna på att vara i koalition med V, och därför gör de en egen överenskommelse med regeringen. De har inga känslomässiga problem att dumpa V. Det betyder förstås nada vad de tidigare sagt om det röd-gröna samarbetet förträfflighet och hållbarhet.

  Min poäng är alltså att det här händer HELA TIDEN i politikens värld, och den som ger sig in i detta spel ska knappast bli BESVIKEN över detta. Det finns helt enkelt inte utrymme för sådana känslor i politiken. Och jag är säker på att JS vet allt om det här. Därför klingar det inte så litet falskt när JS och andra V-partister nu säger sig vara just besvikna över att S och MP lämnat dem.

  Men kanske hoppas man på litet medlidande från en och annan. ?

  Annars är det förstås bättre att ta nya tag…

 2. Pingback: Bildt tvingades kapitulera för Sahlin « Röda Berget

 3. Pingback: Lasses blogg » Ärliga politiker är chockerande

 4. Jonas:

  Det ar dags att inse att det rødgrøna samarbetet ar øver. Vansterpartiet har inget gemensamt med två borgerliga partier som beter sig på det har viset.

 5. Pingback: Tweets that mention S och MP sålde sig för en grynvälling at Jonas Sjöstedt -- Topsy.com

 6. G – vi är inte besvikna över att S och MP lämnat oss. Inte heller önskar vi något medlidande. Vad vi är besvikna över är att S och MP svikit alla de som röstade röd-grönt, ty de röstade för ett tillbakadragande. S och MP lurade dem. Realpolitik, förvisso, men ett svek likväl. Det är inte V som behöver medlidande. Det är alla de tusentals civila afghaner som ännu måste dö som en konsekvens av den utländska ockupationen som behöver medlidande. Det är de soldater, svenska och andra, och dess anhöriga som måste dö i onödan, det är alla de människor som skulle kunna fått biståndshjälp, men som nu inte får det eftersom den militära ockupationenen tar merparten av pengarna. De behöver medlidande, inte V.

 7. Pingback: Stödjande samma sak som stridande « Jöran Fagerlund

 8. Marcus – Du hör nog själv att det klingar rätt falskt att säga att V inte alls är besviket på S och MP, absolut inte – utan för att Ss och MPs väljare blivit lurade. Inte särskilt trovärdigt.

  Men vare därmed hur som.

  I alla händelser är det nog klokast att överlåta sådan ev besvikelse till de väljarna själva. Vem vet egentligen vad de tycker om den här utvecklingen och överenskommelsen? Kanske de
  t o m tycker att den är rätt bra??

 9. Jag är en besviken väljare som fram tills nyligen var medlem i socialdemokratiska partiet. Jag sände in min blankett igår om medlemskap i Vänsterpartiet. Min fru hade redan gått med. Nu ska vi kämpa för att ta tillbaka det här landet från högern. Det behövs jävlaranamma i politen och det är bara Vänstern som har det. Klart Sverige inte ska ha stridande styrkor i Afganistan. poff!

 10. G – jag ser vad du menar – visst kan man vara besviken över att S och MP sviker samarbetet med V i en så viktig fråga som kriget i Afghanistan. Och visst, låt S och MP väljare och medlemmar avgöra om de kan acceptera att Sverige deltar i ett kontraproduktivt krig. Om de gör det, ja, då blir det i min mening ett exempel på hur representativ demokrati kan producera mycket olyckiga resultat.

 11. Jag är litet konfunderad över dom nedstämda minerna som så tydligt
  utstrålar från Reinfelt Mona Sahlin och språkröret Eriksson.

  Borde dom inte vara nöjda med att ha fixat sin blocköverskridande överenskommelse ?
  Kanske att någon av sällskapets husdjur ramlat ner i köksfläkten på morgonen. Eller kanske det är den obehagliga insikten av sin egenhändigt anrättade marginalisering som får mungiporna att hänga.

  Vad vi såg var den politiska stagnation som kommer att känneteckna resten av mandatperioden med två misslyckade oppositionspartier som sitter i knät på alliansregeringen. Detta i nån slags övertygelse om att man tar ansvar för landet.

 12. Vi får väl se om S och Mp fortsätter med någon form av samarbete, man får det intrycket av afghanistanuppgörelsen.tiden få även utvisa om V var det sänke för S som ”alla” påstått, vem vet kanske S fortsätter sin kräftgång och V stiger i opinionsmätningarna.

 13. Man vet hur det är ställt i samhället när SOCIALDEMOKRATERNA är så fanatiskt FÖR krig så att de bryter upp ett blocksamarbete för att få fortsätta kriga.

  Hur som helst så får V skylla sig själva, V har svansat efter S i flera decennier och varenda gång S behövt stöd för att bilda regering så har V stött S som det mindre dåliga alternativet. S behöver helt enkelt inte ge en lillfingernagel till V för att kunna räkna med V:s mandat. Därför tjänar de inte heller på ett samarbete.

 14. Pingback: Lördagsläsning v 44 « Jöran Fagerlund

Kommentera