S och MP drar mot mitten

Jag har suttit mindre än två månader i riksdagen och det har varit en intressant period. Det rör på sig i svensk inrikespolitik. Två saker slår mig:

Alliansen är egentligen moderaterna. Reinfeldts parti dominerar fullständigt på den högra planhalvan och det är ingen tvekan om vilka det är som bestämmer i regeringen.  De tre andra borgerliga partierna fungerar som  stödhjul. De kan ha inflytande över några få frågor, men det är moderaterna som bestämmer strategin och den huvudsakliga inriktningen. Både C och KD ger intryck av att vara i kris, allra tydligast är det i KDs fall med öppna krav på att partiledaren ska avgå. Men vem ska komma istället och vart ska partiet? Det är frågan för såväl kristdemokrater som centerpartister. Detta medan moderaterna utstrålar självsäkerhet, möjligen också övermod. SD har regeringen inga problem med, som väntat röstar rasisterna med de borgerliga nio gånger av tio möjliga.

En annan trend är att S och MP går mot mitten. När det rödgröna samarbetet har avslutats i mer organiserad form så gör de nu upp med regeringen om Afghanistan och skolan. Till det kommer att socialdemokraterna blir inåtvända med sin interna diskussion om politik och personer. Vad vill Socialdemokraterna? Ja det är lite oklart just nu. Även MPs val av nya språkrör kan bli en dragkamp mellan vänster och höger. Någon ny Wetterstrand finns inte bland kandidaterna till språkrör. Vinnaren på denna utveckling är regeringen som möter en svag och otydlig opposition. Om S och MP kommer att turas om att rädda regeringen i viktiga frågor så kommer de att få trovärdighetsproblem.

När man läser opinionmätningarna så växer moderaterna, det är inte så konstigt i detta läga. Om jag hade varit Reinfeldt så hade jag varit lockad att söka ett nyval vid minsta motgång i riksdagen, en egen borgerlig majoritet skulle kunna nås. Men det är ett farligt spel att spela och det behövs knappast om S och MP ställer upp när de borgerliga kallar.

Som vänsterpartist tycker jag att det känns lite tomt och väldigt öppet på den vänstra planhalvan. Det finns stora ytor att spela på.Vi står det rätt ensamma med oppositionsbollen vid fötterna.  Det är bara att vi spelar allt vad vi kan samtidigt som vi utvecklar vår egen politik.

läs mer i DN, DN, SvD, GP, Expressen

16 reaktion på “S och MP drar mot mitten

 1. Är man automatiskt höger för att man inte vill panikretirera från Afghanistan? Jag är inte alls säker på det begåvade i att stödja USA i deras krig mot allt de inte förstår, men är det verkligen att gå mot mitten?

  Skolpolitiken, ja, där är det nog lite att gå mot mitten. Jag är själv ”mot mitten”, men jag är oerhört restriktiv vad gäller användandet av betyg på barnen för att medelklasskäringarna skall ha något att slå varandra i huvudet med när de dricker latte tillsammans. Dessutom borde någon hitta på ett klurigt sätt att stoppa privatiseringslavinen och att långsamt rulla tillbaka den. Detta gäller i högsta grad för skolan (även om det kanske är ännu angelägnare inom vården).

  Men även här… att vilja stoppa skattepengar i fickorna på privata vård- och utbildningsentreprenörer borde inte vara höger eller vänster, det är bara dumt!

 2. Miljöpartiet kan inte dra mot mitten eftersom dom redan är där.
  Och det har dom varit sen dom nuvarande språkrören tillträdde.
  Under förra mandatperioden skrev Maria Wetterstrand en debattartikel med rubriken ”Miljöpartiet är inte och kommer aldrig att vara vänster”.
  Men du har helt rätt i att Vänsterpartiet är rätt ensamma på den vänstra planhalvan för Socialdemokraterna är ju också ett mittenparti (även om det finns en hel del enskilda socialdemokrater som är vänster).
  Det som är unikt med Vänsterpartiet under dess nuvarande ledning är att man misslyckats så kapitalt med att få det väljarstöd som man faktiskt har möjlighet att få som varandes det enda riksdagspartiet till vännster om mittfältet.
  Vad håller man på med i Vänsterpartiets ledning egentligen?
  Vänsterpartiet har missat flera straffsparkar mot öppet mål under åren 2004-2010. Fortsätter det så här så måste det bli rött kort så småningom och med rött menas då inte den politiska kulören utan rött i betydelsen att spelaren är utvisad

 3. ”Som vänsterpartist tycker jag att det känns lite tomt och väldigt öppet på den vänstra planhalvan. Det finns stora ytor att spela på.Vi står det rätt ensamma med oppositionsbollen vid fötterna”

  Jag tror att det finns rätt många som skulle komma och göra er sällskap därute på den ödsliga vänsterkanten om ni spelade rätt.
  Men då behövs förändringar. Jag hinner inte skriva om dessa nu men en sak som vänsterpartiet skulle behöva är en Per Schlingmann. Dvs någon som lägger örat mot marken och lyssnar för att höra efter vad dom som inte skriver på Aftonbladets kultursidor och inte bor på södermalm tycker och tänker.

 4. V borde vara mycket mycket större än man är idag.
  Jag önskar se förändringar, gärna en bredare och annorlunda kommunikation utåt, och ett större självförtroende -ni skulle t.om. kunna vara lite kaxigare (eller inte Ohly, så fort han är ‘kaxig’ blir folk arga, men du och Jens Holm utgör ett starkt par, ni bör ta initiativet på vänsterkanten).

  Jag tror tyvärr att många uppfattar V som ett bakåtsträvande parti. Prata hellre visioner -om en stark välfärd som den starka grund där individer får chanser att växa, för fram att en stark välfärd ger den bästa grunden för tillväxt! Förankra visionerna i fakta och utstråla att ni verkligen tror på det ni säger! Gör ni detta bra och byter partiledare kommer V komma över 10% 2014, det är jag övertygad om!!!!!!

 5. S, MP och V har lagt sig till med nyliberala värderingar. Ser vi till den rödgröna överenskommelsen om EU-politiken kan man konstatera att det i allt väsentligt innebär att (MP) och i synnerhet (V) anpassat sig till (S) med sina nyliberala värderingar.

  För en tid sedan skrev Dagens Nyheter att (V)lägger sig platt i EU-politiken och (MP) fullföljer den omsvängning som partiet påbörjade hösten 2008 när man bestämde sig för att slopa kravet på EU-utträdet.

  I vänsterns partiprogram förespråkas det att Sverige ska lämna EU men helt plötsligt ställer sig (V) bakom att ”Sverige ska vara en aktiv medlem i EU” och att ”EU är en central arena som ger Sverige möjlighet att tillsammans med andra finna gemensamma lösningar på gränsöverskridande problem.”

  För mig innebär detta att (V) tappat sin ”själ” och är nu lika nyliberala och ”mitten” som både Alliansen, S och MP.

 6. Jag tror vänsterpartiet behöver förnyad ledning och jag tror att en dubbel ledarroll liknande miljöpartiet skulle kunna leda till en förnyelse som märktes utåt. Det känns modernt och riktigt med en kvinna och en man i ledarrollen. Tyvärr har väl det förslaget röstats ned, men det kanske kan komma upp igen.

  Jag tror också att frågor överlag måste kommuniceras på ett annat sätt utåt från partiet. Jag uppfattar det som att V antingen kommer med (tyvärr, för de borde inte kunna vara det) ganska urvattnade mantran som ”mer välfärd”, eller riktar in sig på kritik mot de ”dumma” moderaterna. Detta är väl i och för sig lättare att konstatera än att komma med något nytt.

  Varför inte göra en Schlingmann och byta namn till ”nya Vänsterpartiet” eller något motsvarande för att tydliga kommunicera att man faktiskt inte längre är mossiga gammelkommunister.

  Lika schlingmannskt borde man dessutom också kunna fokusera på det som varit moderaternas hjärtefrågor (företagande och finanser). Till exempel:
  – Tydligare kommunicera om fördelen med järnvägar, t.ex Botniabanan (för att visa att man tar företags- och industrifrågor på allvar).
  – Tydligare tala om fördelen (i ekonomiska termer) med att stå utanför Euron (för att visa att man har förståelse för ekonomi)
  – Tydligare lyfta småföretagares villkor (utan att uppmuntra osäkra enskilda firmor istället för fasta anställningar).

  Dessutom tror jag att man måste vara bättre på att ge positiva alternativ. När någon påstår att privat sjukvård är mer effektiv ska vi presentera en plan för offentlig sjukvård ska bli mer effektiv. När någon säger att RUT måste vara kvar för att det gett upphov till 1000 arbeten ska vi presentera en plan för hur 5000 arbeten tas fram med samma peng, osv.

  Och nu har jag svamlat färdigt och borde fortsätta med mitt arbete…

 7. Pingback: Sanningen om samhället – 2010-11-26 EM

 8. Ja, det är kul detta med politik. Svårt för politikern att begripa sig på oss väljare också. Jag tycker vänsterblocket fortsätter att vara svagt, bara en högerkrasch typ dåliga tider eller brist på offentliga pengar kan ändra på läget. Prognosen just nu är att bara SD går framåt 2014, VP varken minskar eller ökar. M kanske ökar men på bekostnad av kollegorna. Minoritetsregering igen.

 9. Sjöstedt skriver:
  ”S och MP drar mot mitten”
  Och det stämmer ju bra.
  Men sedan glömde Sjöstedt att lägga till orden:
  ”på den nyliberala skalan”.

 10. Jag tror det är mkt farligt för en demokrati om man börjar dela in människor i politiker och väljare (”vanligt folk”?). Det riskerar att ge många människor bilden av att de inte kan göra något själva (dvs passiviserar) och att de endast har att välja mellan de politiker som finns och den politik som presenteras. På samma sätt ger det politiker bilden av att de endast har till uppgift att locka väljare till att köpa den politik som presenteras (säljs). Båda dessa synvinklar ger tillsammans bilden av en (utvald) elit och en (oförmögen) massa vilket för mig representerar en typ av fascism.

  Du får ursäkta Gunnar då jag inte tror att det var vad du åsyftade…jag blev bara inspirerad av ordvalen.

  Hursom, jag är helt övertygad om att många (som idag inte lägger sin röst på den enda kvarvarande vänstern) vid en djupare diskussion om vilket samhälle de verkligen vill leva i och lämna över till kommande generationer skulle komma till helt andra insikter än idag.

  Vem kan tycka att det är ok att barnfattigdomen ökat med 10000 senaste 4 åren?

  Vem kan tycka det är ok att skydda ägare i utländska banker (som är fallet i Irland just nu) framför att rusta upp och modernisera svenska järnvägar?

  V precis som S är båda sprungna ur rörelser som skapats från roten i samhället utifrån en ilska om sakernas tillstånd, en vilja till förändring och en tro på att ”vi är många och vi kan”.

  Låt oss ge alla människor som önskar ett bättre samhälle tillbaka tron på sig själva, att det finns bättre alternativ och att vi alla tillsammans kan få en förändring till stånd!

  Det handlar inte längre om hurvida vi kan köpa den där bilen, platt-tv eller semesterresan (mer i plånboken den 25:e). Vad det nu handlar om, i detta kritiska skede i historien, är att kämpa för:

  – att våra barnbarn skall växa upp i ett jämlikt och socialt sammanhållet samhälle

  – att de oavsett yrke och arv skall ha rätt till utbildning och sjukvård

  – att de skall ha ren luft att andas och rent vatten att dricka

  – att de precis som vi skall ha ett sprudlande djur- och växtliv kvar att njuta av

  – att de inte skall behöva kriga om de enda kvarvarande naturresurserna och råvarorna

  – att de inte skall drabbas av ideliga finanskriser och tillhörande arbetslöshet

 11. Pingback: Lördagsläsning v 47 « Jöran Fagerlund

 12. Jag tycker att även V borde byta partiledare – till en som många lyssnar på, typ Jonas Sjöstedt.
  NU är ju den rätta tiden att ta tag i vänster planhalva!

 13. Med den oerhört svaga opposition Sverige nu har så borde kanske V vända sig utåt utanför riksdagen och beblanda sig med den utomparlamentariska vreden som jäser i landet?

 14. Pingback: Matnyttig miljökonferens « Jöran Fagerlund

 15. Pingback: Carl Bildt och högerpopulismen eller Det Ensidigt myntade tolkningsföreträdet och PIIGS-länderna | Nemokrati

 16. Problemet är att det nästan inte finns någon utomparlamentarisk vrede heller, i alla fall ingen som syns.

  I Grekland, Spanien, Frankrike och Irland är det fackföreningarna som går i spetsen för protesterna. Här kommer de under inga förhållanden att göra det, eftersom detta skulle genera socialdemokraterna. Och även utomparlamentariska protester måste organiseras. Vanligen brukar sådant falla på de patetiskt små Miljöförbundet Jordens Vänner och Gemensam Välfärd. Och det räcker ju inte.

Kommentera