Marocko terroriserar Västsahara

Det fredliga motståndet mot Marockos ockupation av Västsahara fortsätter. Trots att ockupanterna använder stor brutalitet och har flyttat in hundratusentals bosättare i landet så fortsätter saharierna sitt arbete för frihet och oberoende.

Den senaste tiden har motståndet skärpts. I tältläger utanför städer som Laayoune, Smara och Dakhla har tiotusentals saharier samlats för att kräva sin rätt till sitt eget land. Igår gick den marockanska militären in i lägren med full kraft. De brände, misshandlade och dödade för att krossa den fredliga protesten. Det rapporteras om kravaller och flera dödade. Hur många som har fängslats är oklart.

Jag har själv besökt det ockuperade landet som genomsyras av marockanernas förtryck och övervakning som riktas mot saharierna. I grannlandet Algeriet finns omkring 170 000 flyktingar som flydde vid Marockos inmarsch 1975. Där finns också ledningen för befrielserörelsen Polisario, det Västsahariska folkets legitima företrädare.

Marocko plundrar Västsaharas råvaror. Marockos stryper informationen om vad som egentligen sker i det ockuperade landet. Informationen är ofta knapp. Men att motståndet lever och är starkt kunde jag själv se under mitt besök.

Nu måste omvärlden reagera. EU måste säga upp associationsavtalet med Marocko. Inga nya fiskeavtal med landet, som säljer ut Västsaharas fiskevatten, får slutas av EU. FNs plan om folkomröstning, som Marocko saboterar, måste genomföras.

Saharierna har haft ett oändligt tålamod med sina fredliga protester. Man kan förstå deras frustration över omvärldens likgiltighet. Om de väljer att återgå till väpnad kamp för sin frihet har de all rätt till det enligt folkrätten. Nu är det upp till länder som Sverige att visa att omvärlden kan sätta press på Marocko så att ockupationen kan få ett slut.

De senaste veckorna har jag tagit upp frågan såväl i riksdagen Utrikesutskott som direkt med Carl Bildt i riksdagens EU-nämnd. Vänsterpartiet har, via Jens Holm, också begärt en särskild interpellationsdebatt om Västsahara. Tyvärr har intresset från regeringen ännu inte varit så stort. Det måste bli ändring på det.

läs mer i SvD, DN, VK och GP

7 reaktion på “Marocko terroriserar Västsahara

 1. Hedervärt engagemang, bra. Vi vanliga medborgare vet ännu för lite om denna konflikt och de som läst din deckare från Marocko/Västsahara är ännu färre. Du får bana väg här, klart svenskarna och de andra européerna till 90 % kommer att stödja de goda krafterna i området.

 2. Jättebra. Nu måste omvärlden reagera med kraft för att situationen inte ska eskalera till fullt krig.
  Anna Nilsson

 3. Det enda jag kan klaga på är att du är min enda källa till denna konflikt. Förutom ett litet uppdrag granskning, där de pratade om olagligt fiske.

  Hur som haver: bra rutet igen! Som vanligt. 8)

 4. Vet vi varför situationen i Västsahara får så lite uppmärksamhet? Jag misstänker att väst inte har något att tjäna på att stödja befrielsekampen, men en del att förlora på att stöta sig med Marocko, vars kungliga familj förövrigt står huset Saud mycket nära. Vad kan göras för att stödja kampen? Vad behövs? Pengar? Information? Frivilliga?

 5. Så skönt att det finns fler som inte tror blint på Marockos regim, och speciellt den marockanska ambassaden i stockholm som är väldigt hotfulla mot alla som på något sätt säger ifrån.

  Fredrik, här har du några fler källor.

  http://www.vastsahara.net/

  http://www.vastsaharaaktionen.se/

  http://www.regeringen.se/sb/d/2688/a/19643

  http://www.un.org/en/peacekeeping/missions/minurso/

  Det finns nu två nya dokumentärer om situationen, ”la problema” och ”rabab” en svensk dokumentär om Rabab Amidane, som har politisk asyl i sverige.

 6. Pingback: Lördagsläsning v 45 « Jöran Fagerlund

 7. Jag tycker att du uppfattat det helt fel västsahara har historiskt alltid varit en del Kungariket Marocko och det är Algerierna som behandlar flyktingarna i tindouf som smuts.varför integrerar de inte flyktingarna in i samhället ,varför låter algerierna de att leva i missär polisario och befrielse kampen är en bluff. Det är en medveten strategi från Algeriet som fruktar ett officiellt väldigt stort Marocko som inklusive de södra delarna har Afrikas längsta kust i atlanten

Kommentera