Kungakrona på sniskan

Nej, jag tänker inte läsa boken om kungens privatliv. Jag bryr mig inte om monarkens gamla besök på  svartklubbar och hans eventuella kvinnoaffärer. Även kungen kan få ha sitt privatliv i fred. Rykten om det som står i boken har cirkulerat länge och mig gör det inte så mycket om de är sanna eller inte. Folk med sunkiga privatliv kan bo i både slott och koja. Jag var för republik förut och jag är det nu också, det påverkas inte. Det är något mycket otidsenligt och odemokratiskt över monarkin.

Två saker tycker jag är av  intresse i samband med boksläppet. Bokens uppgifter blir intressanta därför att de blir en så tydlig kontrast till den officiella putsade och idealiserade bilden av kungafamiljen. Det visar kungfjäsktes orimlighet. Där kanske boken kan göra lite indirekt nytta nu när kungakronan hamnar på sned. Kanske slipper vi något av det krypande förhållningssättet till monarkin nu när kungen mer beskrivs som plump överklass.

Boken verkar också handla om kungahusets förhållande och band till Nazityskland. Dåvarande kungen var ju lite för imponerad av Hitler och den tyska politiken. Det är något som sällan diskuteras eller beskrivs när vår historia skrivs. Orsaken är säkert att det skadar monarkin än idag. Det visar hur kungfjäsket leder till en falsk historieskrivning. Det är dags att göra upp med den tillrättalagda beskrivningen av historien. Samtidigt ska man veta att kappvändarna var många under det tredje rikets uppgång och fall, de fanns inom stora delar av den svenska borgerligheten och militären.

läs mer i DN, DN, SvD, SvD,  Expressen, Aftonbladet, Aftonbladet och GP.

5 reaktion på “Kungakrona på sniskan

  1. Kungen får satsa på ”nya djärva” mål inför framtiden!

    Det är juvelena i kronan som står för kunskapen om färgskalan .
    Utan denna kunskap existerar bara gråskalan mellan ljuset och mörkret!

    Kung KARL 16 Gustaf har som valspråk ”Sverige i tiden”.
    Globalt är är vi nu inne i en brytningstid mellan fiskarna till vattumannens tidsålder. Övergången mellan dessa tidsåldrar startade år 1950 och förväntas pågå i ca: 4OO år. Astronomisk / astrologiskt kommer de stora förändringarna ca: år 216O.

  2. Pingback: Lasses blogg » Konsten att se runt hörn

  3. Andra stycket är extra bra. Republik är bättre än monarki men inte helt önskvärt heller. Behöver vi verkligen en statschef och hela den stab som följer med det ämbetet? Vi har demokrati där en riksdag väljs, det får räcka. Möjligen någon slags direkt demokrati där en medborgare slumpas fram och som får sitta i 1-3 år.

  4. Pingback: Lördagsläsning v 44 « Jöran Fagerlund

  5. Monarki är otidsenligt stattskick!

    Men vad är alternativet: Det behövs en ny modern demokratiskt bildningsform för framtiden!
    Den snabba globala tekniska utvecklingen med IT ålderns moderna ”motorvägar” med bredband o.d. alternativ, ställer krav på detta.

    Har möjligen PIRAT PARTIET delsvaren på dessa frågor?

Kommentera