Hos Nei til EU i Norge

Det är svårt att inte bli imponerad. Igår och idag är jag på besök hos norska Nei til EU som har landsmöte på ett hotell vid Gardemoens flygplats. 28 000 medlemmar, distrikts- och lokalavdelningar över hela Norge samlas i stor politisk bredd i Nei til EU. De är ständigt redo att ta vinna en tredje folkomröstning om EU i Norge. Men den lär dröja, idag säger 62 % av norrmännen nej till EU-medlemskapet.

EU-debatten i Norge är betydligt mer avancerad och utvecklad än i Sverige. Här finns kritisk analys och tydligt motstånd mot EU-direktiv som Norge kan säga nej till i EES-avtalet. På detta möte nämns ofta fackliga frågor, datalagring och EUs inflytande över offentlig service i debatten. EES-avtelet omfattar bara en mindre del av EU-medlemskapet och Norge kan säga nej till till enskilda direktiv. Men det är en rätt som norska regeringar knappt har använt.

Datalagringsdirektivet är ju på gång även i Sverige. Regeringen har föreslagit att uppgifter om våra telefonsamtal, mejl och SMS ska lagras i sex månader. Det bryter mot den grundläggande principen om att övervakning ska grundas på misstanke om brott. Till min förvåning uttalar sig Morgan Johansson (S) för att lagringstiden ska öka. Jag ser ingen anledning att införa direktivet i svensk lag. I EU är direktivet ifrågasatt av flera medlemsländer och det drivs flera rättssaker om det. Jens Holm skriver bra om saken.

I Norge är en ny debatt om EES-avtalet på väg att starta. Inom Nei til EU är trycket starkt för att avtalet bör omförhandlas för att ge Norge större handlingsfrihet i förhållande till EU. En annan uppgift för rörelsen är att stärka och samarbeta med EU-motståndet på Island. Den isländska nej-rörelsen Heimssyn byggs nu upp för att vinna den folkomröstning som väntar om några år. Rörelsen har 4 000 medlemmar i ett land som inte har många fler invånare än Malmö. Även på Island visar opinionsmätningarna ett bastant övertag för nej-sidan.

Längtar ni efter att se mig prata om eurokrisen? längtan kan stillas med detta youtubeklipp.

10 reaktion på “Hos Nei til EU i Norge

 1. Man kan inte få annat intryck av EU hängavtalet än att det av EU är utformat så att så mycket av EU lagar måste implementeras att det är ”lika bra” att gå med och få en liten möjlighet att påverka.

  Att överhuvudtaget driva frågan om EU medlemskap nu när eurokatastrofen är ett faktum är direkt huvudlöst. Några mer euro undantag som Storbritannien och Danmark har lär nog inte EU släppa till.

 2. Norge har inget i EU att göra. Nog för att politrukerna inom EU skulle vilja slå klorna i deras feta oljefond, men varför skulle norrmännen vara så dumma? Tror inte det. Spekulerar man inte bort sina tillgångar på exempelvis grekiska statsobligationer och dylikt, så klarar dom sig bättre på egen hand.
  Euron var/är ett politiskt projekt som sannolikt går i stöpet. Spagettiekonomierna runt Medelhavet borgar för dess sannolika död. Tyskland kan inte bära den största delen av bördan utan till sist ruttnar man och vill tillbaka till sin D-mark.

  Den som lever får se.

 3. Nu då är ordf i EU-nämnden och med all din erfarenhet från EU, så förhoppningsvis bidrar du till att det också utvecklas en mera kritisk analys av hela EU-projektet. Sveriges regeringar har varit och är för undfallande och alldeles för många är ja-sägare. Beor de på okunskap eller?

 4. Gunilla,…… EU-projektet har sedan länge spårat ur och blivit en lekstuga för avdankade politiker som vill snylta så mycket det går. Vi har en EU-president, men tror max 15% av Sveriges befolkning ens vet vad Rump-nissen heter. Så är det.
  EU lider av ett gigantiskt demokratiskt underskott, den saken är klar. Se bara hur Margot vela runt i kommissionen utan att få något uträttat.
  Subsidaritetsprincipen enligt grundfördraget är sedan länge bortspelad, ytterligare ett lager av politiker ligger istället ovanpå folkmeningen. Det var inte så vi ville ha det.
  Lägg ned parlamentet, ha en folkvald president som väljer kommission och svarar endast mot ministerrådet. Skrota den meningslösa flytten av parlamentet och samtidigt jordbruksstödet. Bara där sparar vi närmare 10 miljarder. Konstigt att inget parti vågar driva den frågan förresten.

  En löst sammansatt union som vilar på Rom-fördragets 4 grundläggande byggstenar är enda vägen ut.
  Nu bygger vi mest ett nytt USSR med alla direktiv, det var väl inte det som var meningen,……heller?

  Fd EU-vän

 5. Kommer du och V att rösta för grundlagsändringen som skriver in EU-medlemsskapet i grundlagen och därför gör det väsentligt svårare att gå ur?

  • Hej Erik,
   Jag delar inte din bedömning om grundlagsändringen, jag tror inte alls den påverkar möjligheten att lämna EU. Jag är förvånad över att Nej till EU väljer att lägga kraft på en sådan symbolfråga samtidigt som EU är på väg att flytta verklig makt med en ny fördragsänding,

   mvh

   Jonas

 6. Nej till visste redan innan folkomröstningen om Eu ,Att EU skulle vi visste . Vi talade om att vâra fackliga rättigheter skulle bil sämre.Vi visste att demokrtin skulle minska.Vi visste att Sverige skulla komma in i en försvarallians och ej forsätta att vara neutrala.Vi visste att ekonomin i Sverige skulle mer och mer styras frân Bryssel.Vi visste att Sverige skulle fâ lite inflytande i EU.Vi viiste att mer och mer av inrikespolitiken skulle styras frân EU.

 7. Demokratiunderskottet börjar redan i våran egen författning och rättsstat. Stor stat = liten människa. Vi har inte ens en författningsdomstol som håller politiken i strama tyglar, så vi kan knappast kalla oss en demokrati. JK är ett bra exempel. Denna myndighet sitter på 2 stolar och skall samtidigt ta tillvara statens och den enskildes intressen. Det är helt absurt och vi vet hur besluten blir och i vems favör.
  Utnämningsmakten är en annan sida av korruptionen. Inkompetenta politiker med bäst före datum blir generaldirektörer och styrelseordförande i parti och minut. Undrar vad Mona får för utnämning förresten ? Det gäller ju att hålla varandra om ryggen inom den politiska adeln.

 8. Bertil och Leif,
  Jag har alltid och fortfarande är jag mycket kritiskt till hela ide´n med EU, och jag vill att vi ska lämna EU.
  Vi förvägrades av riksdagspartierna (utom V som krävde en folkomröstning) att folkomrösta om Lissabonfördraget. Det är det som jag menar med att de flesta är Ja-sägare i riksdagen. Hur många av de riksdagsledamöter som satt i riksdagen tror ni läste och satte sig in hela Lissabonfördraget inför beslutet, endast några få tror jag. Jag är även besviken på fackets inställning, då de fegade ur och röstade för. Konsekvenserna upplever vi nu.

  Med Jonas hjälp kan kanske vi få flera att inse bristen på demokratin i denna enorma koloss, som lider av växtvärk, och ge lite större motstånd.

 9. Pingback: Ingen liberal kan stå bakom Datalagringsdirektivet, det bryter mot själva fundamenten i liberalism. » Liberaldemokraterna

Kommentera