Ett bakslag för Obama

Som väntat blev ”mid term elections” i USA ett bakslag för Obama och demokraterna. När siffrorna nu börjar strömma in så vinner republikanerna en tydlig majoritet i representanthuset medan demokraterna möjligen behåller majoriteten i senaten med något mandat. Men det spelar inte så stor roll eftersom det i praktiken krävs 60 av 100 mandat i senaten för att kunna driva igenom beslut på egen hand, och det har inget av partierna.

Bakslaget är väntat. Många av de grupper som gav Obama seger 2008, minoriteter och ungdomar, går inte och röstar i dessa val som har lägre valdeltagande. Den ekonomiska krisen har drabbat folk hårt och Obama möter kritik från två håll. Till höger utmanas han av den reaktionära Tea Party rörelsen medan många vänsterväljare tycker att den utlovade förändringen av USA har uteblivit. Det var bäddat för valförlust. Ser man på valkartan så har demokraterna förlorat mandat som man tidigare har vunnit i syd och staterna mellan kusterna. Längs östkusten och väskusten håller man däremot ställningarna hyggligt.

Med republikansk dominans i kongressen kommer Obama att få det svårt att driva igenom större förändringar. Det kommer att bli blockeringar eller urvattnade kompromisser. För frågor som stärkta fackliga rättigheter och klimatet innebär det att mycket lite gott är att vänta i USA de kommande åren.

En förlust 2010 innebär inte att Obama kommer att förlora presidentvalet 2012. Tvärtom kan det faktum att republikanerna både blir mer extrema och mer splittrade i sin framgång göra att Obama kan vinna igen om två år.

I min gamla hemstat New York hade mitt amerikanska parti, Socialistpartiet, en gemensam kandidat med de gröna i guvernörsvalet, Howie Hawkins. Howie som är en tydlig vänsterprofil är medlem i bägge partierna. Målet med kampanjen var främst att nå mer än 50 000 röster så att de gröna kan få en ”ballot line”, alltså automatiskt stå på valsedeln, i kommande val. Vallagarna i New York gör det extremt svårt för kandidater från små partier att få kandidera om man inte samlar in tiotusentals namn under kort tid. Det ser ut som om Howie lyckades. Med 1.4% av rösterna i delstaten klarade han att ta mer än de nödvändiga 50.000 rösterna. Se där, en liten tröst i bedrövelsen.

läs mer i DN, SvD, Expressen, Aftonbladet och GP

8 reaktion på “Ett bakslag för Obama

 1. Det är tydligt att Obama inte är lika populär idag som han var när han blev president. Jag tror att det är ett rent missnöje från många. Ekonomin har inte förbättrats och säkerhetsläget för USA har inte heller förändrats till det bättre, istället har USA en gigantisk skuld.

  Jag tror att Obama blir ”lame duck”.

 2. Den här gången var det ju inte bara olje- och krigsindustrin som pumpat in miljarder till republikanerna , utan även det mycket mäktiga försäkringsbranschen och läkemedelsföretagen som endast vill ha dyra personliga sjukförsäkringar.

 3. Pingback: Var är dansk TV nu? « Jöran Fagerlund

 4. Som nobelpristagaren Paul Krugman påpekat upprepade gånger på sin blog ( http://krugman.blogs.nytimes.com ) så var problemet att Obama inte vågade trycka på för ett tillräckligt omfattande stimulanspaket i början av 2009. Som ett resultat av den halvmesyren så förblev ekonomin svag, samtidigt som det faktum att han överhuvudtaget drev igenom något skapade intrycket att det var den keynesianska stimulanspolitiken som misslyckats, bär problemet i själva verket då alltså var att de var allt för försiktiga.

  Krugman var under de demokratiska primärvalen starkt kritisk mot Obama och påpekade att han var alltför politiskt naiv och mittenorienterad. Tyvärr fick han rätt.

 5. Tidigare i år på denna blogg diskuterade vi huruvida USA är en demokrati.

  Jag håller med Kurt. När jag lyssnar på radion (bor själv i New York) hur kandidater till kongress och guvernörsvalen lägger ner allt mellan 20 och 100 miljoner dollar på en kampanj (pengar som nästan alltid kommer från den typ av intressegrupper som Kurt talar om) ja då börjar jag fråga mig hur mycket den odemokratiska ekonomiska makten skall komma att dominera den politiska makten innan man måste acceptera att även den politiska makten kommit att bli helt odemokratisk. Detta är relevant även i Sverige där partier som står kapitalet nära drar nytta av den odemokratiska ekonomiska makten för att skaffa sig politisk makt.

 6. Pingback: Så röstade USA

 7. Johan, du har rätt. Jonas skriver att ”Det kommer att bli blockeringar eller urvattnade kompromisser” – men det blev det ju redan tidigare. Obama har ju i praktiken varit livrädd för att driva något emot republikanerna – åtminstone om man får tro Krugman.

 8. Pingback: Var är dansk TV nu? Del 2 « Jöran Fagerlund

Kommentera