En lång kort dag i Pajala

Solen segade sig upp över horisonten strax före lunch och den gick ner tidigt på eftermiddagen. Men det var en vacker vinterdag med snö och frost i träden och ett blekt solljus som speglade sig i det vita landskapet. Jag har varit i Pajala hela dagen. Här är ett jättelikt gruvprojekt på gång att starta. Miljontals ton malm ska brytas under många åren. För en bygd med hög arbetslöshet och utflyttningen innebär det nya möjligheter.

Frågan är hur malmen ska fraktas från gruvorna i Kaunisvaara till utskeppningen i Narvik. Nu planeras det för en lämmeltåg av mycket tunga lastbilar som ska rulla dygnet runt till omlastning till järnväg i Svappavaara 16 mil bort. Vi vänsterpartister vill istället bygga ny järnväg. Det skulle löna sig ekonomiskt på sikt, men det skulle löna sig ekologiskt omedelbart. Vi har motionerat och interpellerat i frågan i riksdagen. Idag har vi fått många nya argument att använda i debatten.

Jag hann också träffa många trevliga partikamrater i detta Sveriges allra nordligaste hörn som är en av Vänsterpartiets starkaste valkretsar. I kommunfullmäktige är vänsterpartiet större än de borgerliga partierna gemensamt.