Debatt om euron med Borg

Det blev en fullmatad arbetsdag i riksdagen idag. Möte med trafikutskottet, reaktioner på Marockos övergrepp i Västsahara, miljöfrågor och gruppmöte hanns med, bland annat. Jag hade också en interpellationsdebatt med Anders Borg i kammaren. Jag hade frågat om eurons kris och de nya förslagen till att ge EU mer makt över den ekonomiska politiken och ändra EUs fördrag. Hela debatten med Borg kan läsas här. Jag och Ulla Andersson hade också ett debattinlägg i Aftonbladet om samma fråga.

Det var första gången jag debatterade med Borg och jag tycker att han var både saklig, påläst och hade en bra ton. Vi tyckte olika förstås, men det är skönt att debattera med någon som inte kommer med osakligheter eller misstolkar det man säger. Anders Borgs entusiasm för euron verkade också vara ganska måttlig. Även om han uttalade sig för euron i princip så verkade han inte ha så bråttom in i valutaunionen och hans argument var politiska, inte  ekonomiska. Utan ekonomiska argument för euron så lär ja-sidan i Sverige inte kunna vinna en ny folkomröstning i frågan. Men en sådan är nog ganska avlägsen. Vi har sannolikt bara sett början på eurons kris. Den ekonomiska situationen i länder som Irland, Grekland och Portugal är mycket allvarlig.

Den kommande fördragsändringen inom EU för att öka unionens makt över den ekonomiska politiken blir nog knappast så minimal som en del av EUs makthavare verkar tro. För en hel del av det man vill göra som att kunna bötfälla icke euroländer, införa en permanent mekanism för att hantera kriser och införa ett nytt beslutssätt med omvänd kvalificerad majoritet som ska göra det lättare att bötfälla länder saknas det grund i dagens EU-fördrag. Dessutom lär fler krav på förändringar i fördraget komma från olika håll. Frågan är också om verkligheten hinner köra om politiken. Nästa akuta kris i euroområdet kan gott komma innan 2013 då det nya fördaget ska finnas på plats.

3 reaktion på “Debatt om euron med Borg

  1. Något tradig läsning, men ändå intressant – debatten alltså. Jag tycker kanske att Borg är rakare än sina medbrottslingar i alliansen, men det ändrar inte att han är en lögnare – exemplet Lettland lyste med sin frånvaro. Där har just Borg spelat en otroligt stor roll för att förhindra devalvering av deras valuta. Något som USA vill göra nu. Allt för de svenska bankernas skull. Hur mycket pengar fick m av swedbank? Stödet han gett dem är astronomiskt…

    Ställ brottslingarna mot väggen.

  2. Pingback: Valutakrig och vallmo.

  3. Pingback: Blir det champagne och inte integritet som stjälper ACTA? « Jöran Fagerlund

Kommentera