Bildt vägrar svara om Sudan

För någon vecka sedan lämnade jag in en interpellation om Lundin Oil och deras affärer i Sudan till Carl Bildt. Jag tar upp de grova brott mot mänskliga rättigheter som skedde i samband med Lundin Oils affärer i landet och vad Sverige kan göra för att se till att svenska företag inte bidrar till den sortens brott i framtiden. Tidigare styrelseledamoten i Lundin Oil, Carl Bildt, vägrar svara. Trots att frågan kristallklart hör hemma under hans ansvarsområde som utrikesminister bollar han den vidare till handelsminister Ewa Björling. Carl Bildt smiter både från sitt ansvar och från riksdagen. Agerar man så om man inte har något att dölja?

läs pressmeddelandet,    Västerbottens Folkblad och Aftonbladet

9 reaktion på “Bildt vägrar svara om Sudan

  1. Pingback: Tweets that mention Bildt vägrar svara om Sudan at Jonas Sjöstedt -- Topsy.com

  2. Bedrövligt, ynkligt och inte särskilt begåvat att göra brott mot mänskliga rättigheter till en handelsfråga. Men ge inte upp Jonas. Lämna in en ny interpellation år 2011 till Bildt om Lundin Oil. Så lätt ska väl han ändå inte komma undan sitt ansvar.

  3. Egentligen så är man inte inte förvånad. Fast ska jag försvara CB (och det är rätt unikt att jag gör det) så är det väl ett renlighetskrav att han inte hanterar dessa frågorna men har han ingen ersättare inom sitt departement?

  4. Pingback: När blir det Bildts tur? | Annarkia

  5. Jag förstår faktiskt inte Gydvans ”försvar” av Bildt. Bildt är den enda som kan svara på vilka åtgärder som utrikesministern tänker vidta i Lundin Oil-skandalen. Dessutom är han skyldig att svara på en interpellation från en riksdagsledamot enligt den borgerliga parlamentarismens egna spelregler. Inom två veckor! Det struntar förstås Bildt i. Han reser världen runt (och skryter om sin egen betydelse i bloggen ”Alla dessa dagar”) på våra skattepengar.

  6. Att Carl Bildt smiter undan är ju en sak, och ganska väntat. Men att man anser brott mot folkrätten vara en handelsfråga säger ganska mycket om den här regeringen. Det visar att man har exakt samma syn på folkrätt och mänskliga rättigheter som Lundin Oil.

  7. Pingback: Lördagsläsning v 50 « Jöran Fagerlund

Kommentera