SD räddade regeringen i EU-nämnden

På dagens sammanträde i riksdagens EU-nämnd räddade SDs röst regeringen i en fråga om arbetsmarknadspolitik där regeringen annars riskerade att få en majoritet i nämnden emot sig.

Frågan gällde ett meddelande från EU-kommissionen om initiativet ”Unga på väg”. Initiativet syftar till att öka rörligheten över gränserna för unga på EUs arbetsmarknad.

I arbetsmarknadsutskottet hade S, V och MP gemensamt anmält en avvikande mening. Gemensamt kritiserade vi att det inte garanteras ordentliga fackliga rättigheter i förslaget och att regeringen i EU inte hävdar arbetstagarnas rätt att omfattas av nationella kollektivavtal när de arbetar i andra EU-länder.

Idag arbetar många unga i EU med mycket dåliga arbetsvillkor i andra EU-länder. På mötet krävde jag att regeringen ska lyfta frågan om ett bindande socialt protokoll i EU som skyddar arbetsrätten. Tyvärr är det inte regeringen linje.

De rödgröna partierna kritiserade också missbruket av visstidsanställningar för unga och EUs krav på särskilda minimilöner för unga som strider mot den svenska modellen på arbetsmarknaden. I nämnden anmälde de rödgröna partierna avvikande mening. Sverigedemokraterna avstod från att göra det och räddade därmed regeringens majoritet och position i frågan.

Jag är inte förvånad. Sverigedemokraterna låtsats vara ett EU-kritiskt parti och ett parti som står upp för löntagarnas rättigheter. Men när det väl gäller tvekar de inte att stödja regeringen EU-politik som inte respekterar löntagarnas rättigheter och öppnar för social dumping på svensk arbetsmarknad

7 reaktion på “SD räddade regeringen i EU-nämnden

 1. Pingback: Tweets that mention SD räddade regeringen i EU-nämnden at Jonas Sjöstedt -- Topsy.com

 2. Att driva fackliga frågor såsom du här beskriver uppskattar jag mycket. Minimilöner kanske är på väg att smyga sig på svenska löntagare, kollektivavtal är mycket bättre för alla inkl de svenskar som inte berörs direkt. Bussbranschen där jag är verksam har klarat första bataljen med de företag som vill lönedumpa, typ Arriva. Risken för att även de som jobbar heltid blir riktigt fattiga ökar med införande av minimilöner. I andravågen drabbar det även skattebetalarna/företagen/bankerna/aktieägarna när de fattiga alltför lätt ställer in betalningarna för att de inte har marginaler och socialförsäkringsskydd. Typ USA och de nu ökända bostadslånen enligt BBC:s Documentary och det är lätt att tro på. England har visst också minimilöner och det sägs göra folk obenägna att ens ta de jobb som finns (BBC:s Newspod för ett par dar sen) utan de går till svenska ungdomar som väl klarar sig ett år eller två, bra för dem alltså.

  Tyvärr tror jag rätt få svenskar orkar bry sig om de saker du tar upp. Pö om pö när de dåliga villkoren sipprar in till dem bakvägen via barn, barnbarn, vänner och bekanta. Alliansen är skit i detta avseende även om visst moderaterna ännu står upp för kollektivavtal, kanske av taktiska skäl. Maud Olofsson tror jag är småfolkets värsta fiende härvidlag. Verkar avsky fackföreningar.

 3. Nästa gång du debatterar med en Sverigedemokrat eller skriver en debattartikel om SD är det viktigt att påminna om detta. SD har lyckats få stöd av många i arbetarklassen eftersom de övertygat dem om att de är partiet för svenska arbetare. Denna omröstning visar dock att de inte alls har arbetarnas intresse som ledstjärna.

 4. Det är dags för fackföreningsrörelsen att bli starkare internationellt. Den politiska majoriteten i EU verkar inte ha något intresse av att stödja någon annan än kapitalägarna.

  Om arbetare förenar sig internationellt ska de inte bli så lätta att spela ut mot varandra.
  Svenska textilindustriarbetare med hyggliga villkor fick konkurrera med arbetare med månadslön motsvarande den vinst H&M gör på att sälja en tröja och ett par byxor.

  Ps. Jag får huvudvärk av denna jävla fernissahöger! Ds.

 5. Pingback: Rått Spytt Lår 2013? « Nemokrati

Kommentera