SD agerade borgerligt stödparti

Idag var det upprop i riksdagen. Det kändes lite som första skoldagen med uppklädda ledamöter, hjärtliga hälsningar gamla vänner emellan, ett långt formellt upprop och en ganska långsam dag då det kändes som om man inte egentligen fick så mycket gjort.

Men valde talmän gjorde vi, och det blev som väntat ett första test på hur rasisterna i Sverigedemokraterna kommer att agera. Dagens facit: de vek ner sig och agerade borgerligt stödparti utan att få något i utbyte. SD röstade för den moderata talmanskandidaten Per Westerberg som då kunde vinna med stor majoritet över de rödgrönas Kent Härstedt. Det var knappast sista gången vi såg SD agera borgerligt stödparti i riksdagen denna mandatperiod.

Jag är nöjd med att det fanns en rödgrön kandidat, det tydliggjorde hur de politiska skillnaderna ser ut i riksdagen. Om Alliansen hade velat ha en bred överenskommelse om talmannen så hade de kontaktat de rödgröna och förhandlat. Det valde de att inte göra och de sköt därmed avgörandet till SD. Förhoppningsvis har de borgerliga lärt sig något av detta, men jag har mina tvivel.

läs mer i DN, DN, SvD, SvD, Aftonbladet, Aftonbladet, Expressen, GP och Sydsvenskan.

Vi hann också med ett kort gruppmöte där Hans Linde valdes till gruppledare och Ulla Andersson till vice gruppledare för Vänsterpartiets riksdagsgrupp. Det blir säkert en bra gruppledning. Själv fick jag ”äran” att ingå i riksdagsgruppens förtroenderåd. Det kan nog bli ett ganska intressant uppdrag i dessa tider av oklara parlamentariska förhållanden.

7 reaktion på “SD agerade borgerligt stödparti

 1. Hej Jonas!
  Vår riksdagsgrupp var ingen borgerlig stödtrupp. Vi röstade helt i enlighet efter de principer som vi slagit fast dvs talmannen skall komma från det största blocket, 1:e vice talman från det näst största blocket och 2:e vice talman från det tredje största blocket. Vi röstade således på alliansens kandidat som talman, de rödgrönas kandidat som 1:e vice talman och vår egen kandidat som 2:e vice talman.
  Sov gott så att du kommer utvilad till morgondagens festligheter. Vi syns kanske under några av dessa 😉

 2. Okunnig som jag är så undrar jag . Vad innebär det att ingå i riksdagens förtroendeuppdrag? Berätta! Mina förhoppningar är att du med din kunskap kommer att ingå i utskottet som har med miljö att göra. Om inte så blir jag både arg, ledsen och besviken.

 3. ”Dagens facit: de vek ner sig och agerade borgerligt stödparti utan att få något i utbyte.”

  Men… är inte Per Westerberg för ett samarbete med SD? Isf har de ju där fått något i utbyte. Väl?

 4. Hej Gunilla,
  Förtroenderådet är mer som en styrelse för riksdagsgruppen som planerar arbetet. Utskotten fördelas sannolikt på torsdag och jag hoppas få arbeta med trafik och miljö. Vi får se.

  allt gott

  Jonas

 5. Vid valet av 1:e vice talman agerade SD stödparti åt de rödgröna. De röstade på de rldgrönas alternativ utan att få något tillbaka.

  Hade de rödgröna velat ha en bred uppgörelse utan att ge Sd något inflytande kunde de sökt upp Reinfeldt och föreslagit att de skulle samarbeta med Och rösta på Alliansens förslag till 1:e vice talman.

  Det här ger en fingervisning om hur de rödgröna kommer arbeta framöver, trots att de varit tydliga om att de inte vill samarbeta med SD. Återstår att se om det blir någon ändring men jag har mina tvivel.

  Så här kunde du skrivit, för det är Lina sant… Dessutom behövde Alliansen inget stöd från SD, SD agerade således inte stödparti åt Alliansen. Det vet du också…

 6. Hade de Reinfeldt velat ha en bred uppgörelse utan att ge SD något inflytande kunde de sökt upp de rödgröna och föreslagit att de skulle samarbeta med och rösta på rödgrönas förslag till talman.

  Det här visar hur Reinfeldt och Alliansen kommer arbeta framöver, trots att Reinfeldt varit tydlig med att han och Alliansen inte vill samarbeta med SD. Återstår att se om det blir någon ändring men jag har mina tvivel.

  Så här kunde Jonny skrivit, för det är Lina sant… Att Alliansen inte _råkade_ behöva något stöd av SD är ovidkommande, SD agerade likafullt stödparti åt Alliansen. Det vet Jonny också…

 7. SD hade säkert också förhandlat med Moderaterna i denna fråga, som i alla kommande riksdagsfrågor. Och SD har givetvis blivit lovade politiska beslut som motprestation för att de ställer upp som stödparti. Regeringen carl Bildt förhandlade dagligen med Ny Demokrati under hela mandatperioden, och Moderaterna gör det samma med SD nu det är ingen slump att Per Schlingmann utsetts till statssekreterare inriktad på kommunikation

Kommentera