Moderater, lögner och EU-nämnd

Idag deltog jag i mitt första möte med riksdagens EU-nämnd. Det var intressant, uppenbart är att förutsättningarna för regeringens EU-politik är helt annorlunda nu då de regerar i minoritet. Men frågan är om de har begripit det själva.

Redan vid dagordningens första beslutspunkt, om riktlinjer för EUs sysselsättningspolitik, höll regeringen på att gå på pumpen. V-S-MP hade kommit med en gemensam avvikande mening eftersom förslaget både innehöll en del avregleringstugg och en tydlig inblandning i den svenska modellen på arbetsmarknaden. När även SD invände mot förslaget hade regeringen plötsligt ingen majoritet för sitt förslag. Det är mycket ovanligt. Regeringen räddades bara av att en socialdemokrat hade fått förhinder och kom sent till omröstningen.

Vid de följande punkterna saknade regeringen majoritet och fick sända tillbaks ärendena till utskottet för att de skulle förberedes ordentligt, något som inte hade skett före mötet.

Det var nog många, inklusive mig själv, som undrade hur SD skulle agera. Svaret är att de ibland kritiserade regeringen när vi rödgröna gjorde det, ibland inte. Exempelvis gav de sitt stöd till att regeringen är emot en Tobinskatt, något som vi i Vänsterpartiet är för.

Det som förvånade mig mest är det som skedde efter mötet. Då spred en eller flera av nämndens moderater, en journalist nämnde  Gustav Blixt, den direkta lögnen att vi skulle ha förhandlat med Sverigedemokraterna om hur vi skulle agera. Det saknar självklart all grund och framstår som en ganska desperat smutskastning. Tvärtom frågade Sverigedemokraten mig uttryckligen om de fick ansluta sig till den rödgröna ståndpunkten i ett ärende och jag svarade självklart att vi inte kommer att göra upp med dem i några ståndpunkter i nämnden.

Fortsättning lär följa… bland annat i Expressen

4 reaktion på “Moderater, lögner och EU-nämnd

 1. Man kan förledas tra att allt som sker i Riksdagen går så fint till, jag menar efter all pompa med paraderande och tal av både konung och biskopinna. Skönt att höra ändå att folk som jobbar där är som folk är mest, alltså visar både bra och dåliga sidor.

  Tycker det är synd det där med att inte förhandla med SD. De är ju för fasicken valda av svenskarna och hittills är det inte de som burit sig dumt åt. Skulle de visa sig vara konstiga typer så kommer saken i ett annat läge. Vp krånglar till tillvaron för sig själva och, teoretiskt, dem de representerar. Fast jag kanske inte fattar riktigt …

 2. Pingback: Barnsligheter i riksdagen « Johannes Blogg.

 3. En klar och tydlig strategi från alliansen har varit att vända blickpunkten från sig själv hela förra mandatperioden och kommer även att bli denna.
  Nu ska de utmåla samarbete mellan SD och S-V-MP för att svärta ner oppositionen. Hoppas att nu oppositionen vaknar lite mer och börjar ”tugga” emot – högt och ljudligt.
  Med alliansens logik så samarbetar de med SD i de frågor som SD röstar samma som alliansen.

  Om man tänker tillbaka på valrörelsen 2006 så skrek och gormade de borgerliga om allt även det som inte var sant men de fick strålkastarna på sig, tex i skolfrågan så ylade Björklund om att den svenska skolan låg i botten i alla internationella undersökningar men det visade sig när programmet Kaliber/P1 undersökte ämnet så var det precis tvärtom men alliansen hade fått det till en sanning och nu försöker de få samarbetet med SD och S-V-MP till sanning…

 4. Det är nog inte ovanligt att vanliga arbetare inte förstår hur det går till i politiken ibland. Vissa politiker har ju aldrig haft något annat jobb och det är ju klart att man blir ”proffs” på det då. Om det däremot är bra för Sverige som helhet är tveksamt.

Kommentera