Med S och V vid makten

Valresultatet ser väldigt olika ut i olika delar av landet. Hemma i Västerbotten gick Vänsterpartiet fram i valen till riksdagen, landstinget och i de flesta kommuner. De borgerliga partierna, inte minst centern, tappade mark på många håll. I fyra kommuner tar moderaterna inget kommunalt mandat. Idag är det bara tre kommuner i Västerbotten som kan få borgerligt styre, Bjurholm, Vindeln och Storuman. Men i Storuman och Vindeln är maktförhållandena ändå oklara. I Skellefteå, Norsjö, Åsele och Vilhelmina har Socialdemokraterna egen majoritet. Annars är det numera röd-röd majoritet, S och V, som gäller i länets kommuner.

Igår var jag i Lycksele och träffade Vänsterpartister från hela länet. Bedrövelsen över den nationella valförlusten blandades med glädje över lokala framgångar. I flera kommuner har S och V redan kommit överens om styret, det gäller bland annat Robertsfors och Malå. I andra kommuner förhandlas det för fullt om hur samarbetet ska se ut, det gäller exempelvis Sorsele där Vänsterpartiet fick drygt 21 % av rösterna och i Umeå där Socialdemokraterna nu kan tvingas dela med sig av makten i kommunen. Som helhet innebär valet ett starkt ökat inflytande för Vänsterpartiet i länets kommuner. I landstinget ser det rödgröna samarbetet ut att fortsätta.

Särskilt intressant är  läget i Umeå som kan få S och V styre. Här har Vänsterpartiet gått fram rejält. På måndag ska partiets medlemmar ta ställning till om man ska gå in och styra kommunen tillsammans med Socialdemokraterna. Det finns ingen annan svensk stad i samma storlek som har en så stark vänster kommunalt som Umeå. En röd-röd koalition i staden kan bli ett viktigt exempel på vänsterpolitik i praktiken.

läs mer i VK

4 reaktion på “Med S och V vid makten

 1. Pingback: Tweets that mention Med S och V vid makten at Jonas Sjöstedt -- Topsy.com

 2. Gustavsson-effekten?

  I Norran 22 sep uttalar sig statsvetare Camilla Sandström om orsakerna till Vänsterpartiets valframgångar i Malå. Med all rätt anses Jan-Anders Perdahl uppbära ett starkt stöd och Jonas Sjöstedt för hela länet men därutöver hävdas, en s k Gustavssons-effekt vara vad som lyft partiet i Malå till dess nya höjder.

  Statvetaren har dragit dessa slutsatser utan de minsta kunskap om lokalavdelningens arbeten de fyra senaste åren eller hur arbetet inför valet sett ut. I och för sig kanske inte så konstigt när vi enligt henne gott kunde bida tiden och förlita oss på Gustavssons-effekten.

  Sanningen är att gamla som nytillkomna medlemmar i avdelningen har arbetat idogt under mellanvalsperioden med målsättning att göra ett bra val 2010. Det här har handlat om arbete i kommunstyrelse och kommunfullmäktige samt deltagande i utåtriktad verksamhet exempelvis vid marknader, många debatter och liknande.

  Även avdelningens ständigt uppgraderade hemsida kan ha haft positiv effekt mot bakgrund av ett mycket högt antal besökare under året, som kulminerade i hundratals besök valveckan. En befogad fråga är ifall statsvetaren alls känner till sidas existens?

  Lennart Gustavsson har inte på något sätt deltagit i det lokala partiets löpande verksamheter, skrivit debatter eller använt sig av Vs lokala hemsida under de senaste fyra åren. Hans historiska gärningar må stå i ära, men för dagens vänsterpolitik i Malå saknar de betydelse.

 3. Malålistans degenerering tror jag kan ha bidragit till Vänsterpartiets framgångar och i viss mån även Gustavssoneffekten. Han har ju varit känd tidigare inom V-malå, vilket såklart säkert påverkar framgångarna lite. Emellertid är det svårt att dra säkra slutsatser av vad som lyfter ett parti lokalt så länge det inte gjorts någon väljarbarometer i Malå. Mitt antagande är dock att V-Malå gick fram tack vare följande faktorer:

  * Malålistans totala kollaps, vilket beror på deras vanstyre av kommunen

  * Delvis effekter från Sjöstedt/Gustasson

  * Delvis effekter från medlemsarbete

  Sen måste man ha i åtanke att folket i Malå mer röstar utifrån person snarare än politik. Arne Hellsten lyckades under en mandatperiod få Malålistan att erhålla ett högt röststöd. Dock varade det bara en mandatperiod och deras kollaps kan väl liknas med Ny Demokratis? Vad tror ni andra?

 4. Jag är inte politiskt aktiv men hyser i alla fall stor respekt för alla om jobbar i demokratin, framför allt för dem på den oglamorösa amatörnivån, oavsett vilket parti man jobbar för.

  En fundering bara: Kommunerna i Västerbottens inland är så folkmässigt små att det blir kuriosa att ange siffror i procent. Kan det vara så att vp med åren blivit allt större, andelsmässigt, då flickor och de med hyfsade skolbetyg flyttat bort från skogarna redan innan de fick välja första gången? Man anrikar ännu inte uran men väl vänsterpartister i Åsele, Storuman, Vilhelmina, Sorsele, Malå och Norsjö. Omvänt i Sthlm där högerfolket anrikas i t ex Hammarby sjöstad.

Kommentera