Kent Härstedt som talman!

På måndag är det upprop i riksdagen och den första votering som jag kommer att delta i handlar om att utse riksdagens talman. Som vänsterpartist kommer jag självklart att rösta på den rödgröna kandidaten Kent Härstedt. Jag är övertygad om att Kent skulle bli en god talman och jag ser mycket hellre honom än moderaten Per Westerberg på posten.

Omröstningen har också en djupare betydelse. Det blir den första votering som Sverigedemokraterna kan avgöra med sina röster. Låt mig gissa att de kommer att bekänna färg som stödtrupp till de borgerliga och att moderaterna kommer att knipa talmansposten. Även det blir i så fall ett viktigt besked.

Jag är mycket nöjd över att det finns en rödgrön kandidat att rösta på. Det sämsta som kunde ske i detta läge vore att oppositionen slutar vara opposition i någon sorts missriktat försök att minska SDs inflytande. Låt istället SD bekänna färg. Med en tydlig rödgrön opposition som står för en helt annan politik än regeringen så läggs grunden till att kunna vinna nästa val. 

läs mer i DN, DN, DN, SvD, Aftonbladet, Expressen och GP.

17 reaktion på “Kent Härstedt som talman!

 1. Tyvärr tror jag att SD knappast behöver bekänna färg. Deras färg har varit ganska uppenbar under en lång tid. Oavsett högerns försök att distansera sig från SD, så vet alla att det finns ett logiskt samband mellan alliansens politik och SD. Alliansen skapar den hopplöshet, osäkerhet och rädsla som SD behöver för att överleva, och alliansen behöver SD för att få igenom mer av sin politik, som in sin tur kommer att skapa ett ännu bättre klimat för SD. I biologi tror jag det kallas för en symbios, d.v.s en ”interaktion där två olika organismer lever tillsammans i ett nära förhållande med positiv effekt för båda parter.”

 2. Skämtar du?

  Får jag påminna om att Mona Sahlin bl.a. har uttryckt sig så här: ”Jag har bestämt mig för att så här måste det vara: Man kan aldrig som socialdemokrat räkna in ett stöd från Sverigedemokraterna. Man kan aldrig bygga en politisk majoritet i någon politisk instans på Sverigedemokraternas stöd. Om vi lägger fram förslag, så måste de vara förankrade i något annat parti om det handlar om att få majoritet. … Om en socialdemokrat någonstans räknar med Sverigedemokraternas stöd för att få igenom en sak, då är det fel.”

  Nu för hon alltså fram Kent Härstedt som motkandidat till Per Westerberg. Härstedt är, förutom att han överlevde Estonia-katastrofen samt har gjort ngra uttalande ang. nivån på spritskatten, en politisk nobody, en nolla som inte visat ngt som helst intresse för riksdagens arbete, i allt fall inte som nått offentlighetens ljus. En nickedocka som nu känner dreglet rinna nerför mungipan när han hastigt och lustigt fått chansen att med hjälp av AKTIVT stöd från SD tillsättas på en av rikets absolut högsta befattning, bara p.g.a. sin totala avsaknad av personlig integritet. Sahlin hade lika gärna kunnat dra fram Jan Emanuel ur rockärmen som kandidat, det hade känts lika seriöst.

  Tvi för den vale, säger jag. Detta är f-n ta mig lägre än en sumpråtta i avloppsdiket.

  Menar du, liksom Sahlin tycks göra, på fullt allvar att vi väljare ska tro att Härstedts kandidatur är seriöst menad? I så fall dumförklarar du och Mona Sahlin inte bara er själva. Ni dumförklarar även oss väljare och visar oss ett gränslöst väljarförakt.

  V

 3. Pingback: Valet av Talman är en jätteviktig struntsak

 4. Grattis till att ge SD möjligheten att agera vågmästare. Björn von Sydow hade ryggraden att avstå sin kandidatur. Det är konstigt att hans motiveringen inte fick de rödgröna att avstå ifrån att lansera en kandidat. Men det är klart, Monas uttalande från valrörelsen är inte vatten värt… Ingen begär att de rödgröna lägger sig platt i opposition, men att man inte väljer sina strider är underligt. Men det är kanske i frågor som denna som de rödgröna kan enas och lansera ett alternativ. I regeringsfrågan ansågs man ju inte trovärdiga av väljarna.

 5. Hade alliansen varit intresserade av att slippa använda SD som stödparti så hade de säkert kunnat komma överrens med S+V+MP om en talmanskandidat. Men just Per Westerberg (M) är ju olämplig av många skäl, förutom hans samarbetsinvit till SD så har han inte heller skött sitt jobb som talman under de senaste 4 åren. Under Per Westerbergs ledning så har riksdagen helt förlorat sin mening och regeringen har mer eller mindre nonchalerat riksdagen.

 6. Man väljer vilka vänner man har o de rödgröna är beredda att få nya vänner genom att de bruna röstar på deras kandidat. Det är skillnad på aktivt och passivt stöd er kandidat måste ha ha stöd av de bruna och det stödet vill ni annars skulle ni inte ha någon kandidat.

 7. De rödgrönas agerande i denna fråga är förvånande. Talmannen symboliserar vårt demokratiska system och ska mötas med respekt. Att agera på detta sätt i denna symbolfråga är detsamma som att frånsäga sig all form av värdighet. Ni lägger fram ett förslag, som skall symbolisera vår demokrati, som enbart kan bli verklighet med stöd från rasister. Jag blir illa berörd. Varför inte lyssna på Björn von Sydow som är en man med heder, eller för den del alla andra socialdemokrater som tackat nej innan erbjudandet gick till nödlösningen Kent Härstedt. Nej, Jonas Sjöstedt, du kan bättre än att falla på detta sätt till de lägsta av de lägsta nivåerna i det politiska spelet.

 8. Alla högertroll här har en helt felaktig frågeställlning.
  Givetvis skall den rödgröna koalitionen driva de frågor som deras väljare förväntar sig, något annat vore ett svek.

  Nu är det upp till ”alfons” att visa att han är den landsfader han påstår sig vara, men det klarar han uppenbarligen inte.
  Det är mycket lättar att kräva ansvar av andra än att själv ta något, också det är symptomatiskt för högern.

 9. Pingback: En händelserik dag sätter punkt för vardagarna denna vecka. » Fredrik och hans Sollentuna -

 10. Okey, spelet om talman och hur sd ska behandlas etc är jag inte insatt i men jag är skeptisk till Härstedt. Denna skepticism är bara i liten grad baserad på vad han sagt i media och vad han gjort när det gäller skattevavdragsförsök utan mest en känsla i magen … Hade hellre sett en annan rödgrön kandidat.

 11. Mycken svulstig och upprördhet blir det när högern inte får som de vill. Återstår då för dem att skylla på andra och peka finger, det som man inom högern är världsbäst på att göra.
  Den lilla, men ack så viktiga detaljen, den att Allianspartierna inte har egen majoritet, låtsas man inte om.

  Andreas Bjerke har förstås helt fel i sak. De rödgröna förslag till talman kan givetvis få stöd av vilket parti som helst, då det hela handlar om VÄLJA.

 12. Om Reinfeldt velat undvika Sd i valet av talman, så har det varit väldigt enkelt för dem att stödja socialdemokraternas val av Björn von Sydow, men de gjorde de inte, utan deras val var Per Westerberg, så ansvaret ligger faktiskt på de borgliga. Är det så svårt att begripa? Det är ju helt befängt att kräva att de rödgröna ska avstå.

 13. Pingback: Olle Svenning – talskrivare åt Mona Sahlin?

 14. Pingback: Marit Paulsen vill att svenska djur skall lida lika mycket som djuren i resten av EU « Jöran Fagerlund

 15. Pingback: Tidningarnas stöd till SD | Svensson

Kommentera