Helrött i Umeå

Nu är det klart. Umeå kommer att styras en koalition mellan Vänsterpartiet och Socialdemokraterna. Vänsterns Tamara Spiric blir nytt kommunalråd med ansvar bland annat för jämställdhet. Vänsterpartiet får ordförandeposter i flera nämnder. Nya stora satsningar görs på äldreomsorg, skola, barn och arbetslösa unga. Det blir varken sänkt skatt eller privatiseringar. S och V ska söka samarbete på alla områden, därmed stängs dörren för borgerligt inflytande i kommunen. Kommentarerna från stadens moderater är minst sagt sura.

Det är bara att gratulera umeborna. Den tydliga vänstermajoriteten i staden kan nu också leda till tydlig vänsterpolitik. Vänsterpartiet kan få ett viktigt exempel på vad partiet kan uträtta vid makten i en större kommun. läs mer i VK.

11 reaktion på “Helrött i Umeå

 1. Pingback: Tweets that mention Helrött i Umeå at Jonas Sjöstedt -- Topsy.com

 2. Dum fråga kanske, men för en som aldrig ens varit i Umeå, så kan jag inte låta bli att undra varför det tycks ha gått så mycket bättre i vissa delar av landet än i andra? Är det en fråga om demografi, ekonomi, eller personligheter? I den debatt ni nu för över om, och i sådana fall hur partiet bör förnyas, är det kanske värt att reflektera över vad som gör partiet mer populärt i exempelvis Umeå än på andra orter.

 3. Då är det upp till bevis för (v) i Umeå och Tamara Spiric nu. Klarar man av att ta ansvar och uppträda förtroendeingivande, eller tänker man ägna sig åt demonstrationspolitik likt Lars Ohly på riksplanet? I det första fallet kan man tänka sig en långsiktig samverkan som på sikt kan utökas till ett rödgrönt samarbete även i Umeå. I det andra fallet kommer både (s) och umeborna att kräva att (s) samverkar med mittenpartierna.

  Orsaken till att (v) är riksdagens minsta parti, mindre än både (kd) och rasisterna i (sd), är till stor utsträckning Lars Ohly och den klick av personer befläckade av kommunismen han omger sig med.

  Spiric och (v) i Umeå har nu ett viktigt vägval framför sig: ta ansvar och utvecklas eller ”leka Ohly” och avvecklas.

 4. Pingback: Chansen att bygga 500 hyresrätter i det gravt segregerade Örgryte kommer inte tillbaka inom överskådlig framtid « Jöran Fagerlund

 5. ”demonstrationspolitik likt Lars Ohly på riksplanet”

  David A tycks inte förstå skillnaden att vara i opposition och att vara styrande majoritet. I Umeå ingår V i en styrande majoritet, i riksdagen är man i opposition. Det ger helt olika roller.

 6. När man i VK ser en bild av Spiric/Holmlund så börjar jag ändra mig vad gäller partiledare på riksplanet: de är nog en bra idé att ha två språkrör typ Mp och de bör inte sitta på obestämd tid heller. En visstidsanställning ger tydlighet; jobbigt med ledare som självupptaget segar kring när de ska sluta, typ G Persson och A Svensson.

  Får nog tänka om på en närliggande punkt också: Det spelar roll både vem/vilka och inte minst hur ett partis ombud framträder i media (mest viktigt är tack och lov ändå vad de säger). Priset för att högern ska få makten i Sverige var att de högraste och aggressivaste fick lämna rampljuset och istället påverka i kulisserna. Jag tror Vp bör plagiera moderaternas coach på denna punkt. Det är inget fult i en sån strategi utan bara lite väljaranpassning.

 7. Hej Jonas.
  Såg dig i Debatt härom dan. Jag är själv afghan och tyckte att du hade mycket bra och förnuftiga åsikter. Jag skulle vilja komma i kontakt med mig. Du kan ju slänga iväg ett mail till mig med kontaktinfo.

  MVH

  /Hamid

 8. Grattis till Umeå. Här i Botkyrka har vi tyvärr inte röd-röd majoritet, utan behöver även de gröna mandaten. Vilket jag för inte så länge sedan trodde var rätt oproblematiskt. Jag hade fel. Men vi får väl se vad som händer under eftermiddagen…

 9. Ja det är roligt att vara (s)-kommunpolitiker i Umeå. Jag ser fram emot 4 år av bra vänsterpolitik tillsammans med s. I gymnasienämnden där jag sitter nu har vi bara bra erfarenheter av v.

Kommentera