Har SD någon EU-politik?

Idag var det åter dags för möte i riksdagens EU-nämnd. På dagordningen stod mest utrikesfrågor och frågor om fiske och jordbruk. I EU-nämnden har Sverigedemokraterna utslagsröst, så det spelar stor roll hur det ställer sig. Med tanke på att partiet utger sig för att vara kritiskt till EU så skulle man kunna tänka sig att de ibland går emot regeringens EU-politik. Men idag var de åter en lojal stödtrupp till den borgerliga politiken. Medan både jag som vänsterpartist och även de andra rödgröna partierna ofta angav att vi tyckte annorlunda än regeringen så satt SD tysta. Att vara tyst i EU-nämnden är detsamma som att ge regeringen klartecken.

Bland de saker som SD valde att inte invända emot fanns planerna på att öka EUs inflytande över ländernas finanspolitik och öka möjligheterna för EU att bestraffa länder som inte skär ner i budgeten. Planerna omfattar delvis även icke euroländer som Sverige och jag markerade naturligtvis att finanspolitiken i Sverige ska avgöras av riksdagen – inte av EU. Men SD hade ingen åsikt om saken. Inte heller sa SD något när jag och MP invände emot att EU försöker få rätt att tala och lägga förslag i FN, något som bara stater har normalt. Om SD hade varit EU-kritiska så borde de ha invänt, men istället fungerar de liksom de borgerliga ledamöterna bara som ett transportkompani för regeringens EU-politik.

En enda gång tog SD ordet under mötet för att säga några inte helt klara saker som stöd för Israel. Sedan packade SDs ledamot ihop och gick efter drygt halva mötet. I två av de voteringar som sedan följde, om EUs fiskepolitik, hade de haft den avgörande utslagsrösten. Men är man inte på plats kan man inte rösta.

Har SD någon EU-politik? Tar de arbetet i riksdagen på allvar? Frågorna måste ställas.

9 reaktion på “Har SD någon EU-politik?

 1. Alla som var aktiva iför Vänsterpartiet i valrörelsen visste att SD är borgligt parti.SD var kritiska mot EU i valrörelsen men tydligen inte efter.men jag är inte fövânade i mina ögon inte Sd nâgon politik övehuvud taget.De enda de ha âsikter i

 2. Nâgot hände när jag skrev min kommentar.Sâ fortsättning kommer nu.
  De enda SD har âsikter i invandrarfrâgor.SD visar tydligt att de inte har nâgon övergripande politik .SD är ett enfrâgeparti och borde inte sitta i riksdagen men tyvärr fick de tillräckligt mycket röster i valet.Och eftersom jag har demokratiska värderigar mâste ja acceptera detta, men acceptera är inte samma sak som att tycka om.
  Att SD Stöder den Israeliska regeringe eftesom dom dödar oskyldiga Palestinska muslimer.Och efter som SD anser att muslimerna är det det största hotet mot världen.

 3. SD är nog ett tunt parti, anti-invandring och fler fängelser är deras fundament. Vp och de övriga partierna har funnits hundra år eller däromkring, unga människor har känt efter och sen sökt sig till sitt förmodade hemvist. Vi får väl se vart SD går/blir och om de kan attrahera bildat folk som kan agera konstruktivt över hela spektret. Så länge de bara är ca 5 % av riksdagsfolket kan man inte säga att de utgör en fara för demokratin bara för att de saknar program för flertalet spörsmål.

 4. Jag tror i och för sig inte att vi skall underskatta SD och det inflytande de har på samhället i stort med tanke på de underströmmar de understödjer. Vi skall (trots dystra signaler om evetuella skott i Malmö med kopplingar till dessa underströmmar) snarare ”dra nytta” av den uppkomna situationen och visa på kopplingen mellan arbetslöshet (och graden av ojämlighet) och brottslighet/hatbrott, för den finns. Man har valt att skylla alla ekonomiska problem på en utsatt grupp och vi måste föra bort debatten från detta och snarare påvisa att det är en konsekvens av ett allt mer ojämlikt samhälle, något vi aldrig kan acceptera!

 5. Den förmenta nationalismen verkar bara vara en tunn fernissa hos SD, om något skulle engagera någon som säger sig vilja värna den nationella suveräniteten är det EU frågor. Att EU ska godkänna en svensk budget beslutad av våra folkvalda politiker borde väl det om något vara något för de som kallar sig för nationalister. Sverige utgör knappt 2% av invånarna i EU, de 98% (utlänningarna) ska alltså bestämma vad för ekonomiska politik vi ska föra här i landet enligt SD ”nationalisterna”.

  Men att SD inte hade mer än xenofobi på programmet var förstås uppenbart sedan länge, det sorgliga är vad invalet av SD säger om det allmänna intellektuella klimatet här i landet.

 6. Morsning!

  åh, en politisk blogg! Den ska jag följa. Hittade den när jag sökte på en bok som jag blivit tipsad om. ”Madrid, Moskva, Masthugget” någonting hette den. Kan ha fått ordningen fel där men jag tror städerna stämmer.
  Jag och Frugan ska också bli mer politisk aktiva har vi sagt. Börja gå på möten osv. Nåt måste man ju göra. Läskig utveckling vi har i landet nu. Folk som skjuter på invandrare och skoningslös jakt på de sjuka och arbetslösa. Det kunde man ju aldrig tro skulle hända igen sedan Calle Bildst reign of terror 91-94. Folk glömmer så lätt va?
  Ska inte bli långrandig här nu. ville bara skriva HEJ och vi får aldrig sluta kämpa för ett rättvist och tryggt Sverige för alla.
  morsning//Rickard

 7. Hej Rikard
  Boken heter Masthugget,Moskva,Madrid.Ordningen är som du skriver inte rätt.Masthugget är ingen stad utan en stdsdel i Göteborg.Boken är mycket läsvärd och bra skriven.Jag köpte och läste den flera olika själ.Själen är att jag själv bodde i Masthugget frân 1970-1985.Jag kände ocksâ huvudpersnerna i denna bok.Jag känner ocksâ föfattaren .
  Det lâtyer bra att du och din fru vill aktivera er politiskt Det behövs.Som du skriver sâ är utvecklingen i dagens Sverige skrämmande.Denna utveckling mâste stoppas.Sä du och din fru är välkomna att aktivera er i politiken.

 8. Ja det blev lite fel. Visste förresten att Masthugget var en stadsdel i Göteborg. Bodde i Göteborg förr innan jag förvirrade mig därifrån och sedan bott i en resväska i flera år. Tänk vad svårt det ska vara att hitta ett hem.
  Ska läsa den där boken hursomhelst. Efter det sorgliga valet som var nu senast så kände både jag och min fru att vi måste göra nåt. Mest för att känna att vi har gjort vad vi kan så vi har ryggen fri. självrespekt är svårt att leva utan. Även om många gör det. Moderater verkar tro att det går lika bra med egoism. Hursomhelst så har jag nu surfat runt lite på politiska bloggar för att få inspiration till en egen sådan men det finns ju redan så många som har bra bloggar och som kan utrycka sig mycket bättre än jag. Min fru har gått med i vänsterpartiet och jag tänkte nog göra detsamma. Lars Ohlys tal på valnatten var så bra att man fick gåshud. Tror dock att jag behåller min amatörmässiga profil på min egen blogg och skriver roliga små berättelser om vardagslivet å annat. Kan slänga in en känga åt högern ibland när jag kommer på nåt vettigt att skriva om det.
  skeppohoj//Rickard

Kommentera