Erkänn Västsahara

På dagens DN-debatt skriver Västsaharas president Mohamed Abdelaziz och Jens Orback från Olof Palme centret om Västsahara. I det ockuperade landet och bland de fördrivna flyktingarna växer otåligheten och viljan att åter ta till vapen mot de marockanska ockupanterna. Det är ganska förståeligt med tanke på hur omvärlden har låtit Marockos ockupation fortsätta medan den utlovade folkomröstningen om självständighet har förhalats.

Det krav som framförs på att Sverige ska försöka stoppa fiskeavtalet mellan EU och Marocko, försöka få FNs fredsplan genomförd och erkänna det fria Västsahara är alla riktiga. Det är bara att hoppas att vår regering agerar därefter. Inför valet var det en gemensam rödgrön ståndpunkt att Sverige skulle erkänna Västsahara som självständig nation. Jag hoppas att det kommer att läggas en gemensam rödgrön motion i frågan i riksdagen nu i höst. Sverige skulle kunna bli det första EU-land som erkänner det fria Västsahara.

Texten i DN skulle kunna vara ännu tydligare när det gäller EUs roll. Det är ett faktum att EU genom sitt fiskeavtal med Marocko gynnar ockupanterna,  där säljs rätten att fiska i det ockuperade Västsaharas vatten ut. Frankrike, men även Spanien, agerar ofta som Marockos ombud i världen och de har stora ekonomiska intressen i landet. Därför måste man också ta striden med Frankrike öppet i frågan och Västsahara. Om inte det görs kommer inte EUs politik att ändras.

Jag besökte själv det ockuperade Västsahara för några år sedan. Det gjorde ett stort intryck och resulterade bland annat i en bok, Sahara. Ockupationen är verkligen brutal med marockansk polis, militär och säkerhetspolis ständigt närvarande. Trots det är motståndsviljan stark bland saharierna, något som de ofta visade.

2 reaktion på “Erkänn Västsahara

  1. Pingback: Tweets that mention Erkänn Västsahara at Jonas Sjöstedt -- Topsy.com

  2. Vet vi varför situationen i Västsahara får så lite uppmärksamhet? Jag misstänker att väst inte har något att tjäna på att stödja befrielsekampen, men en del att förlora på att stöta sig med Marocko, vars kungliga familj förövrigt också står huset Saud mycket nära. Vad kan göras för att stödja kampen? Vad behövs? Pengar? Information?

Kommentera