En lyckad spelning med Vikingarna, Iron Maiden och Carola?

Det var Ronny Eriksson som sa det, att kanske är det feltänkt. Var för sig har Carola, Vikingarna och Iron Maiden sin givna publik. Det är nästan garanterad succé fast på lite olika vis. Men det är därmed inte givet att en gemensam konsert är en framgång eller att publiken skulle trivas ihop. Ronny syftade på det rödgröna samarbetet.

Jag är en vän av det rödgröna samarbetet. Jag tror att det var rätt tänkt och jag tror att den som skyller valförlusten på det rödgröna nog har fel. Dessutom måste självklart även Vänsterpartiet kunna ta regeringsansvar och då är S och MP våra givna partners. Därmed inte sagt att det rödgröna samarbetet var perfekt eller att det inte ska utvärderas kritiskt. Men man ska minnas att den vanligaste farhågan inför samarbetet var att Vänsterpartiet som ett litet parti skulle slukas av det stora S-partiet, och så gick det ju inte.

Mitt huvudalternativ inför valet 2014, eller ett nyval innan dess, är att det finns ett rödgrönt samarbete även då. Men jag känner mig osäker på exakt hur det ska utformas de närmaste åren och inför nästa val. Här finns mycket att fundera över. Nu i höst läggs det en gemensam rödgrön budget och i den täcks mycket stora delar av de rödgröna överenskommelserna som har gjorts. Sannolikt kommer de rödgröna dessutom att kunna enas om en rad förslag i motioner i riksdagen. Det blir en helhetspolitik. Det är rimligt att den rödgröna politik som har mejslats ut också läggs som förslag och som en kontrast till den borgerliga politiken. Men vad vill vi efter det?

Om de rödgröna skulle fortsätta lägga gemensamma förslag på nästan varje område och förhandla fram nya överenskommelser så skulle vi allt mer uppfattas som ett och samma parti. Det tror jag vore olyckligt. Vi är olika och det är en styrka att vi är olika. Dessutom har vi ett behov av att diskutera och utveckla vår egen politik de närmaste åren. Då måste en sådan också presenteras. Inte minst är det viktigt för Vänsterpartiet att vi kan utforma ett eget alternativ för den ekonomiska politiken. Det är vi som kan skapa på en ekonomisk politik som verkligen siktar på full sysselsättning, ökad jämlikhet och bra välfärd. Ett sådant alternativ måste finnas i svensk politik.

Innebär då detta att det rödgröna samarbetet skulle spricka? Nej, det gör det inte nödvändigtvis. Det innebär att vi väljer att istället lägga gemensamma förslag på ett mindre antal väl utvalda områden. Samtidigt är vi beredda på att vi åter kommer att kompromissa fram gemensamma förslag inför nästa val. Det kommer sannolikt att gå ännu enklare då när jobbet redan är gjort en gång tidigare. Men om partierna inte får utvecklas själva under tiden så kommer det rödgröna samarbetet att bli fattigare och mindre attraktivt som helhet.

Vilket av de tre banden är då Vänsterpartiet? Iron Maiden förstås.

5 reaktion på “En lyckad spelning med Vikingarna, Iron Maiden och Carola?

  1. Pingback: Tweets that mention En lyckad spelning med Vikingarna, Iron Maiden och Carola? at Jonas Sjöstedt -- Topsy.com

  2. Jag är ingen vän av koalitioner eller allianser. Av det skälet att jag anser att de är odemokratiska. Människor kan inte rösta på dem. De måste rösta på partier. Och det betyder ju att människor röstar på ett parti men får en annan politik som är en kompromisspolitik. Dessutom en kompromisspolitik som är en överenskommelse mellan partiledningarna i de partier som utgör koalitionen eller alliansen. Det gör att inflytandet flyttas från medlemmarna i respektive parti. Därför anser jag att detta är ett demokratiskt problem. MEN i dagsläget finns det en högerallians och en betydande risk för att denna högerallians har ambitioner att växa för att skapa sig ”lebensraum”. Man tycker inte det räcker att vara fyra partier utan vill bli sex partier. Och här är då problemet. Kvar på varsin marginaliserade flank blir V och SD. Av det skälet ser jag inte att det är en bra ide att bryta den rödgröna koalitionen i nuläget. På sikt vill jag dock se ett upplösande av både högeralliansen och den rödgröna. Gärna samtidigt! Sedan är det ju ett faktum att S i dagsläget behöver V för att komma tillbaka till sina rötter även om vissa högersossar förnekar detta. Och tror att sudda ut skillnader är ett bra sätt att vinna val på……….

  3. Pingback: Lördagsläsning v 43 « Jöran Fagerlund

Kommentera