En hälsosam dos realism

Läs DN-Debatt idag. Anders Fänge, ansvarig för Afghanistankommitténs, SAKs, verksamhet i landet skriver om sönderfallet i Afghanistan. Han målar en dyster men säkert mycket realistisk bild av ett land där talibanernas makt ökar, där korruption och inkompetens dominerar och där man i allt fler andra länder inser att det saknas en militär lösning på konflikten.

Det är den sorts perspektiv som behövs i den svenska debatten om Afghanistan. Den svenska debatten fokuseras ju nästan helt på vår egen militär och det relativt lugna område av landet där de är posterade. Men utan att försöka se hela landets utveckling så går det inte att bygga en realistisk politik. En politik kan inte bygga på önskedrömmar om en utveckling som inte finns. Så krasst är det. Fortfarande har jag inte hört någon realistisk plan eller strategi för vad som faktiskt ska uppnås med vår militära närvaro i landet, det efter nio år av krig.

SAK har bedrivit en lysande verksamhet i Afghanistan under årtionden. De var aktiva i landet även när talibanerna hade makten. De har drivit skolor och hälsovård. Jag träffade en styrelseledamot i SAK som berättade att de skulle kunna utveckla sitt bistånd ännu mer om de fick mer pengar och att de idag tvingas avveckla projekt. Att i det läget lägga mer pengar på militärer än på  bistånd framstår som oklokt. De militära insatserna kostar oerhört mycket i jämförelse med biståndet.

I Sverige blir debatten om Afghanistan allt mer en sorts taktisk inrikespolitik där regeringen försöker trixa igenom sin position och samtidigt drömmer om att splittra de rödgröna i frågan. Vi skulle istället behöva en mer öppen debatt om vart landet faktiskt är på väg och hur vi i detta läge gör bäst nytta för Afghanistans folk. I den debatten gör Anders Fänge och SAK stor nytta.

4 reaktion på “En hälsosam dos realism

  1. Bara en liten passus: Jag lyssnade på Ekot (P1) runt 07:25 18 Oktober och fick höra en intervjuade som ställde följande fråga: ”Vad är viktigast att hålla fast vid den rödgröna överenskommelsen eller få till stånd en överenskommelse med regeringen?” Jag kände mig väldigt illa berörd när även statsmedia banaliserar en viktig debatt på detta sätt, som om det endast handlar om maktspel och intriger.

    http://sverigesradio.se/sida/sandningsarkiv.aspx?programid=1650&date=2010-10-18

    Själva frågan kommer 1h14m in i programmet.

  2. Pingback: (M) + (S) = SANT

  3. Pingback: Lördagsläsning v 43 « Jöran Fagerlund

  4. Pingback: Bilden av Afghanistan. « Annarkia

Kommentera