Det är inte vi som styr

För någon dag är jag tillbaks i Bryssel och ett möte med ledamöter från nationella parlament i EU. Jag träffade en portugisisk socialist som satt i EU-parlamentet samtidigt med mig. Portugal är ett av de euroländer som är hårdast drabbat av eurokrisen och regeringen, som är socialistisk, har genomfört våg på våg av nedskärningar.

-Det är inte vi som styr, det är finansmarknaden. Det är en mardröm. Finansspekulanterna krävde att vi skulle skära ner lönerna för de anställda i offentlig sektor. Vi tyckte inte att det var varken ekonomiskt nödvändigt eller klokt. Men vi kände oss tvingade, annars utsätts vi för nya spekulationer när vi måste låna pengar, sa min portugisiske vän som egentligen skulle vilja bedriva vänsterpolitik.

-Först räddade skattebetalarna bankerna när de hade misskött sig. Nu får bankerna långa pengar till låg ränta från ECB, Europeiska centralbanken. Sedan lånar de ut de pengarna till riktigt hög ränta till den portugisiska staten och tjänar lätta pengar på det folk som nyss fick rädda dem från bankrutt.

Han skakade på huvudet innan han sa:

-Vi trodde att euron skulle vara en räddning från finansmarknaden och spekulanterna, det blev precis tvärtom.

9 reaktion på “Det är inte vi som styr

 1. Om det inte är de folkvalda politikerna som styr, då säger det mig att den ekonomiska makten är starkare än den politiska makten. Tyvärr förblir den ekonomiska makten odemokratisk i vårt i grunden kapitalistiska samhällssystem. Det du säger är ännu ett exempel på hur kapitalism och demokrati är oförenliga, eftersom kapitalismen bygger på att den ekonomiska makten förblir odemokratisk – d.v.s. att den makten utövas av de som äger produktionsmedlen. Vi har ett val: om vi vill ha demokrati, då måste vi demokratisera även den ekonomiska makten. Demokratisk politisk makt räcker inte för en fullbordad demokrati.

 2. Pingback: Tweets that mention Det är inte vi som styr at Jonas Sjöstedt -- Topsy.com

 3. Nyttigt för mig att börja läsa den här bloggen. Jag har haft på tok före lite insikt i vad som rör sig runt i världen och hur den påverkas av denna ohejdade kapitalism. Vad ska behöva ske innan det blir ändring undrar jag? Revolution ala Ryssland 1917? Fast revolutioner brukar ju locka fram en och annan otäck typ (Stalin) så det kanske inte är att föredra. Jag har alltid lite naivt trott att allmän rösträtt är svaret på alla problem(två knegare röstar ut en miljonär) men efter två katastrofala val i rad så börjar jag tveka. Jag saknar Sverige.
  Finns det hopp? isfall berätta det för mig för jag misströstar så lätt.

 4. Portugiser och andra kan inte bara skylla på något utanför dem själva ungefär som svenskarna skyller på SJ när tågen inte kommer vid minus 25 som de gör när det är sommar. Man (vi) har fel förväntningar också …

  Andreas Cervenka i SvD känns trovärdig i sina analyser och där säger han ungefär som så att alla gör fel i EMU: Tyskland som håller nere kostnader och importerar alldeles för lite från övriga och istället får kanonläge att exportera Audis och Mielemaskiner när valutans värde är lägre än en tänkt DM skulle ha varit. Portugal och andra PIGS går i Lyxfällan och förköper sig. Mekanismen är tydligen ett större problem för Europa än det massmedialt uppmärksammade att Kina håller nere sin valuta vilket USA lätt fixar genom ‘quantitative easing’, att trycka dollars och därmed sänka sin valuta, ungefär.

  Ska man ändå utse en huvudskurk så är det inte Tyskland utan länder på andra sidan av spektrat, typ Portugal. Mycket ledsamt för drabbade människor givetvis. Mycket värre än att tågen inte kommer.

 5. Problemet är att tyskarna å ena sidan insisterar på att ha ett bytesbalanssöverskott som innebär att de lånar ut till anra, samtisigt som de också kräver höga räntor på dessa lån. Tyskarna borde endera se till att stimulera inhemsk efterfrågan så att de efterfrågar andras varor och tjänster, eller så borde de inte ha så hårda krav när de lånar ut sina överskott.

  Givet den situation som existerar så tycker jag i och för sig att regeringarna i Grekland, Portugal o.s.v. gör rätt som sparar. Det vänstern i dessa länder borde demonstrerar emot är inte mot de egna regeringar som trängts in i ett hörn, utan emot de tyska attityder som trängde in regeringarna i ett hörn.

 6. Jag måste erkänna att jag inte är helt påläst på hur ECB:s regelverk ser ut och vilka direktiv det har men skulle tro att det finns alternativ till hur processen idag ser ut. Om vi antar att ECB har rätt att ”trycka upp” dvs skapa pengar (digitalt), såsom banker gör dagligen när de skapar ett lån mha Fractional Reserve Banking (dvs de har endast 8-10% i motsvarande reserver). Då finns det en annan väg, att stödja de ekonomier som har det knapert, nämligen att ECB skapar pengar (dvs en typ av lån utan skuld och ränta) och fördelar dessa till de fattigare länderna med en knippe motkrav. Denna gång inte bestående av nedskärningar utan i stället stimulanser till utbildningsväsende, infrastruktur och mm för att få folk i arbete i väntan på konjunkturuppgången. Detta kostar mkt lite för Europa (dock så tjänar bankerna inga oärliga pengar på krisen), möjligtvis något i form av en minimal inflation (då pengamängden ökar något totalt). Men vinsten att få folk i arbete och ekonomin snurrande väger klart över.

 7. Ett alternativ är såsom North Dakota i USA gjort, skapat sin egen bank:

  http://www.huffingtonpost.com/2010/02/16/bank-of-north-dakotasocia_n_463522.html

  De har till skillnad från de flesta andra stater i USA klarat sig väldigt bra ur krisen. Ekonomin sprudlar, arbetslösheten låg etc. Banken ser till sina invånares (dock inte som en renodlad konsumentbank…då skulle de nog gått för långt…i USA 😉 och lokala företags bästa och hänger sig inte åt spekulation – receptet känns klart attraktivt!

  I Sverige har vi något liknande i och med kommuninvest som snart en majoritet av svenska kommuner och landsting anslutit sig till. I det fallet handlar det uteslutande om att hjälpa kommuner och landsting med finansiering till en rimlig kostnad – fungerar som en typ av kooperativ bank där medlemmarna är kommunerna.

 8. EU är problemet. Hela systemet bygger på att kapitalet ska vara friare än människorna och varor, tjänster och människor har i detta system samma värde och behandlas på samma sätt. Människor är inte mer värda än ett ruttet lingon!

 9. Pingback: Lördagsläsning v 43 « Jöran Fagerlund

Kommentera